in

Chinezii ne-ar putea construi şoseaua de centură a Chişinăului şi autostrada Ungheni-Chișinău-Odesa

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor Iurie Chirinciuc a avut miercuri, 2 noiembrie, o întrevedere cu reprezentanții unei corporații chineze, specializate în construcția drumurilor.

În cadrul discuțiilor le-au fost prezentate oamenilor de afaceri cele mai importante proiecte din cadrul MTID care necesită a fi dezvoltate.

Vezi şi: (video) O autostradă în valoare de circa 5 miliarde de dolari va trece pe lângă hotarele de est ale ţării

img_0008
FOTO: mtid.gov.md

Un prim proiect presupune construcția autostrăzii Ungheni-Chișinău-Odesa pe teritoriul Republicii Moldova, care va avea o lungime de aproximativ 220 de kilometri și o lățime de patru benzi.

Pentru aceasta sunt necesare mijloace financiare de peste jumătate de miliard de dolari.

Un alt proiect este reconstrucția șoselei de centură a municipiului Chișinău. Acum, aici au loc lucrări de construcție pe o porțiune de șapte kilometri, care leagă șoseaua Balcani de oraşul Ialoveni.

În viitor urmează a fi construite sectoare de drum de la zero, dar și renovarea altora. Acest proiect va costa 200 de milioane de euro.

FOTO: diez.md
FOTO: diez.md

Oficialii chinezi s-au arătat impresionați să încheie un parteneriat public-privat pentru reparația drumurilor menționate mai sus.

Vezi şi: Autostrada Târgu-Mureş-Iaşi-Ungheni. Iată când ar putea fi realizat proiectul

Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor i-a îndemnat pe agenții economici să participe la licitațiile de selectare a companiilor care vor efectua studiile de fezabilitate, dar și de reparație a traseelor.

Mai mult, oficialul s-a arătat mulțumit că tot mai multe companii internaționale cu o bogată experiență în construcții vor să investească în dezvoltarea infrastructurii Republicii Moldova.