in ,

Clipă de nostalgie. Fotografia imortalizată acum 20 de ani lângă Aeroport

La văzul acestei imagini ne-a cuprins o stare de nostalgie. În anul 1998, unii dintre noi erau copii, alţii tineri, alţii abia îşi întemeiau familii, iar preţul la carburanţi nu depăşea măcar 2 lei şi 50 de bani! Au fost vremuri…

lukoil 1998 aeroport

În prezent însă situaţia este cu totul alta. Preţul benzinei cu cifră octanică 95 a crescut de aproape nouă ori, iar cel al motorinei de peste 12 ori, comparativ cu tarifele afişate la staţiile de alimentare din capitală acum 20 de ani.

Totuşi, atunci, realităţile erau altele, economia era alta şi posibilităţi de câştig nu erau atât de multe cum sunt în prezent. De un salariu mediu pe economie, care constituia în 1998 doar 252 de lei, un angajat al statului, evident care avea un autovehicul, îşi putea cumpăra 250 de litri de benzină 92 sau 180 de litri de motorină, dacă îşi investea toţi banii câştigaţi.

Pentru comparaţie, în prezent, de un salariu mediu pe economie, care constituie 6.150 de lei, se pot cumpăra practic 324 de litri de benzină Premium 95 sau 364 de litri de motorină.

Vezi şi: (video) Preşedintele american Donald Trump „şi-a cerut iertare” pentru că preţurile la benzină sunt mici

Amintim că, începând cu 8 august 2018, ANRE a suspendat formarea unui nou tarif plafon la fiecare două săptămâni, după ce s-a luat decizia în Parlament de a-l stabili trimestrial. Termenul de modificare a metodologiei de calcul al preţurilor constituie maxim 3 luni din momentul publicării Legii nr. 152 din 20 iulie 2018, astfel încât după 20 octombrie staţiile PECO ar fi trebuit să afişeze noi preţuri pentru produsele comercializate, însă nu a fost să fie.

Apropo, în principalele reţele de staţii PECO din ţară, preţul pentru un litru de gaz petrolier lichefiat (GPL) a fost majorat din nou în ultima perioadă. Dacă acum două luni un litru costa 10.50 lei, acum e mai scump cu un leu! Tariful pentru GPL nu este reglementat de ANRE.

Vezi şi: Expert: Carburanţii vânduţi în Republica Moldova s-ar putea scumpi până la sfârşitul anului

Dacă aţi surprins vreo situaţie interesantă, în Chişinău sau pe drumurile din ţară, scrieţi-ne şi trimiteţi imagini foto/video pe pagina noastră de Facebook, pe blog la secţiunea Contact sau la adresa [email protected], iar noi o vom transforma în ştire!

buton subscribe