in , ,

Condiţiile meteo din Moldova impun folosirea obligatorie a pneurilor de iarnă

Am intrat în sezonul rece oficial, atât din punct de vedere calendaristic, cât şi meteorologic.

15193599_965360063564061_7828968307882083767_n

La sigur mai există unii şoferi din Moldova care au circulat şi poate mai folosesc în aceste momente pneuri de vară pentru că, au considerat, văzând carosabilul curat şi uscat, că încă nu e timpul şi nu merită schimbul pneurilor.

Vezi şi: (foto) Ninge în nordul ţării. Şoferii se descurcă cum pot în zonele rurale

Dacă vă număraţi printre ei, atunci vă recomandăm să mergeţi cât mai rapid la staţiile de vulcanizare pentru a vă instala cauciucurile de iarnă. De ce? Pentru că, în afară de zăpada care a început să cadă şi se aşterne pe carosabil, mai există un motiv legal.

FOTO: iasitvlife.ro
FOTO: iasitvlife.ro

Trebuie să cunoaşteţi că legislația în vigoare nu condiționează utilizarea anvelopelor de iarnă de o anumită dată calendaristică, ci de condițiile meteo nefavorabile. Respectiv, atunci când carosabilul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei conducătorii auto sunt obligați să-și echipeze autovehiculele în dependență de starea părții carosabile.

Nerespectarea acestor obligații se sancționează conform art. 224 alin. 1 din Codul Contravențional al RM cu amendă de la 600 la 1.000 de lei pentru persoanelor fizice şi de la 3.000 la 4.000 de lei pentru cele juridice.

Vezi şi: De la 1 noiembrie şoferii sunt obligaţi să circule cu lumini în faruri. Iată când trebuie schimbate şi pneurile

Totodată, Inspectoratul Național de Patrulare recomandă conducătorilor auto pe timp de iarnă să adopte o manieră preventivă de condus și să adapteze permanent viteza de rulare la condițiile de drum și de trafic. În același timp, să respecte regulile de circulație, să țină cont de circumstanțele drumului și redirecționările agenților de patrulare pentru prevenirea evenimentelor rutiere nedorite.

Totodată în cazul în care vă pomeniți într-o situație jenantă în trafic, solicitați ajutorul celui mai apropiat echipaj de patrulare sau sunați la numărul scurt – 902.

Vezi şi: AutoBlog.MD recomandă: 10 sfaturi simple pentru un condus în siguranţă pe timp de iarnă

Iti place articolul?