in

Condusul pe timp de iarnă nu este o glumă

Zăpadă, gheață, ploaie, întuneric, vânt sau soare orbitor. Nu e de mirare că multor șoferi, indiferent de experiență, nu le place să conducă iarna.

În ţările din nord-vestul Europei, de exemplu, mai mult de jumătate dintre decesele înregistrate pe şosele se petrec noaptea, când plouă, ninge sau este gheață pe jos, iar acest lucru este valabil și pentru zonele locuite. Neadaptarea vitezei la condițiile de drum reprezintă un factor cheie în toate accidentele petrecute iarna și cel mai frecvent întâlnit factor printre șoferii tineri și mai puțin experimentați.

Știai că?

  • Un raport al Comisiei Europene arată că un șofer tânăr este predispus să facă un accident în special între orele 20:00 și 2:00, vineri sau sâmbătă, atunci când întunericul reprezintă un factor.
  • Un raport al Observatorului european pentru siguranță rutieră evidențiază faptul că pregătirea neadecvată reprezintă motivul principal pentru care majoritatea șoferilor tineri fac accidente. Conform acestuia, lipsa detaliilor necesare sau faptul că ideile șoferului nu corespund realității sunt aspecte cauzate de nivelul scăzut de experiență.
  • În Europa, un număr mai mare de pietoni mor în accidente petrecute în perioada octombrie-martie decât în alte perioade ale anului.

Vezi şi: Trei greşeli care pot fi fatale şi pe care le ignoră 90% din şoferi în condusul pe timp de iarnă

Vezi şi: (video) Cinci lucruri pe care şoferii începători nu trebuie să le facă iarna

Filmuleţul de mai sus le poate reaminti șoferilor de toate vârstele despre pericolele care pot apărea în condusul pe timp de iarnă și, cu el în gând, oferim câteva sfaturi utile pentru a “înfrunta” acest sezon.

  • Vedeți și fiți văzut: curățați geamurile, farurile și stopurile pentru a putea vedea și pentru ca cei din jur să vă vadă, în special atunci când frânați!
  • Încetiniți: reduceți viteza și lăsați spațiu mare pentru frânare. Când drumurile sunt înzăpezite sau alunecoase, FIECARE secundă contează!
  • Nu stropiți: dacă drumurile sunt pline de apă, zăpadă topită și treceți printr-o baltă, încetiniți și mențineți mașina într-o treaptă inferioară în timp ce frânați!
  • Folosiți treptele inferioare: puteți avea control mai bun asupra mașinii pe drumuri alunecoase, atunci când aceasta se află într-o treaptă inferioară. Dacă sunteți blocați pe gheață, atunci o viteză mai mare vă poate ajuta!
  • Relaxați-vă: o manevrare mai ușoară a frânelor și a direcției împiedică mașina să scape de sub control!
  • Nu intrați în panică: dacă începeți să alunecați pe gheață, pe zăpadă sau pe drumuri umede, îndreptați ușor mașina. Astfel, în cazul în care partea din spate a mașinii se înclină spre stânga, direcționați volanul spre stânga și evitați frânarea puternică!

Aveţi deci grijă cum conduceţi şi nu vă porniţi la drum fără o maşină adaptată la condiţii sau fără anvelope de iarnă! În ultimele ore, în Republica Moldova, au avut loc destule tragedii din această cauză şi ar trebui să fie o lecţie pentru toţi.

Vezi şi: Moldova: Ce amendă vei primi dacă ai numărul de înmatriculare murdar şi poliţia va observa asta

Vezi şi: AutoBlog.MD recomandă: 10 sfaturi simple pentru un condus în siguranţă pe timp de iarnă

Iti place articolul?