in ,

Consens de ultimă oră! Republica Moldova va avea 3 regimuri de înmatriculare a automobilelor

Consens de ultimă oră între Chişinău şi Tiraspol. În cadrul unei recente şedinţe a grupurilor de lucru pentru dezvoltarea transportului auto și infrastructurii drumurilor dintre cele două părţi, s-a ajuns la un numitor comun vis-a-vis de un mecanism de admitere a autovehiculelor din regiunea transnistreană în traficul internațional!

O decizie protocolară cu privire la participarea mijloacelor de transport auto din regiunea transnistreană, care nu desfășoară activitate comercială, în traficul rutier internațional, va fi semnată astăzi la Bender.

numere stanga nistrului
FOTO: unimedia.info

Sergiu Gaibu, expert al Centrului Analitic Expert-Grup, unul dintre participanţii la această şedinţă, a dezvăluit detalii ale hotărârii înainte ca acestea să fie făcute publice de către autorităţile de la Chişinău.

În rezultatul mecanismului propus, Republica Moldova va avea 3 regimuri de înmatriculare a automobilelor!

  1. Mecanismul standard cu numere moldovenești (unicul de care pot beneficia cetățenii de pe malul drept al Nistrului);
  2. Regimul de numere transnistrene prin care şoferii din stânga Nistrului pot circula liber și pe malul drept al Nistrului (cu toate consecințele de lipsă a înregistrării în registrele naționale); 
  3. Număr de înmatriculare hibrid (fără ca să fie eliminată versiunea veche de înregistrare) – numere neutre cu care transninstrenii să poată circula peste hotare și care nu vor avea simbolica Republicii Moldova.

Iată care este propria părere a expertului în privinţa acestei decizii:

“Astăzi am plecat cu un gust amar de la ședința organizată în Guvern de Biroul de reintegrare. Cred că este de prisos să menționez că prin astfel de proiecte se subminează suveranitatea Republicii Moldova și efectiv este legiferat regimul de la Tiraspol prin politica pașilor mici. În același timp astfel de proiecte reprezintă riscuri majore pentru disciplina fiscală și colectările la buget. Acest mecanism crează premise noi pentru evitarea regimului de import de automobile standard și alimentarea regimului de la Tiraspol cu resurse noi financiare, înmatricularea automobilelor în regimul nou prin scheme de corupție, care nu lipsesc nici pe malul drept și nici pe malul stâng al Nistrului.

A fost adus drept argument modelul german de numere regionale. Dar în Germania numere regionale au TOATE regiunile, nu una. Haideți atunci Moldova să decidă o politică nouă de numere cu însemne regionale pe ÎNTREG teritoriul Moldovei și să avem numere distincte de Călărași, Soroca, Hâncești etc…. pe lângă cele de la Tiraspol și Râbnița. Argumentarea este primitivă și deloc echivalentă. De asemenea sunt sigur că în Germania NU figurează regimuri de import diferite și preferențiale pentru anumite regiuni. Dacă legiferăm așa proiecte pentru regiunea de est a țării, acest principiu trebuie să fie aplicat în toate regiunile țării și fiecare raion să-și facă propria politică de import automobile…. Ridicol? Da. Dar anume o astfel de soluție promovează Biroul de reintegrare și OSCE inclusiv…. acoperindu-se cu standarde tehnice de design a plăcuțelor, care nu au nici o legătură cu ce facem noi ca națiune, cum ne organizăm ca stat reîntregit…

Odată aprobat acest proiect, noi facem un pas mare înapoi în calitate de stat suveran, punem o piatră grea în transnistrizarea Moldovei și în legalizarea conflictului veșnic pe teritoriul Moldovei, instituim regimuri fertile pentru corupție și evaziune fiscală care se așează pe umerii cetățenilor din dreapta Nistrului. Acesta este încă un pas spre confirmarea statutului de stat falit.”

În cadrul briefing-ului săptămânal organizat tradiţional de Partidul Democrat, purtătorul de cuvânt al formaţiunii Vitalie Gămurari a fost solicitat să comenteze acest subiect şi iată ce a spus:

“Nu există niciun fel de pericol. Este un pas spre restabilirea încrederii între cele două maluri. Am văzut şi am ascultat discursurile pe care le-au avut experţii din domeniu. Este un lucru bine gândit. Da, sunt anumite momente care într-o negociere presupune anumite cedări din ambele părţi, dar totuşi este un pas înainte care este făcut de guvernarea de la Chişinău, nu mă refer la PD. Pentru prima dată de la Independenţă încoace, în două localităţi din stânga Nistrului vor fi înfiinţate birouri care vor procesa toate documentele necesare şi vor emite plăcuţe de înmatriculare, la Râbniţa şi Tiraspol.”

Mai multe detalii urmează să aflăm pe parcurs, inclusiv cum vor arăta acele plăcuţe neutre.

buton subscribe

Amintim că de la începutul lunii iulie a anului 2017, circulaţia automobilelor cu numere de înmatriculare transnistrene în dreapta Nistrului, în afară de cele ale unor agenţi economici, a fost interzisă prin lege.

Totodată, de la începutul anului precedent şi până la sfârşitul lunii iunie 2017, inclusiv locuitorilor din stânga Nistrului le-a fost oferită oportunitatea de a beneficia de reducere în valoare de 70% la vămuire.

Vezi şi: Rezultatele vămuirii cu reducere: Câte maşini au intrat în ţară şi câţi bani a făcut statul din asta