in , , ,

Constantin Mihalachi: De ce autoritățile din Moldova nu documentează la importul în țară mașinile accidentate?

Autor: Constantin Mihalachi

Nu este un secret pentru nimeni, că Republica Moldova, la fel ca și multe alte țări din Europa de Est sau statele baltice, este un soi de “cimitir” pentru automobilele care au fost exploatate sute de mii de kilometri pe drumurile din Europa. Doar că ele nu mor aici deodată, dar zici că reînvie sau își încep o a doua viață!

mihalachi

Pe de altă parte, mereu vom avea oameni care își vor dori să își aducă o mașină din Europa, și este dreptul lor. Doar că….

Din păcate avem și o sumedenie de vânzători de rea credință, care nu doar importă automobile vechi, dar înainte de a le introduce în țară le ajustează kilometrajul. Și de ar fi doar asta! Multe din aceste automobile vin avariate grav și de aici încep toate problemele.

De altfel, colegii de la Auto Inspect, un serviciu specializat în verificarea mașinilor rulate în favoarea potențialilor cumpărători, a dat de zeci de ori peste automobile avariate grav, doar că reparate în Moldova. Din cauza asta, vânzătorii devin foarte indignați și pe alocuri agresivi față de experții de la Auto Inspect. Și asemenea cazuri au loc zi de zi, iată un exemplu: Parcarea din Chişinău în care se pot găsi la vânzare maşini cu kilometraj întors

De altfel, ei au și postat mai multe fotografii cu mașini ce urmau să fie importate în Moldova, chiar de la vamă.

Noroc că, cel puțin câțiva clienți care știu de acest serviciu, nu au dat o sumă de bani pe o mașină avariată și cu kilometraj întors. Dar ce fac ceilalți care nu știu de Auto Inspect?

Uite așa revenim la titlul acestei postări. De ce autoritățile din Moldova nu documentează la importul în țară mașinile accidentate? Și doar ar fi foarte simplu să fie făcut acest lucru! Plus, dacă fiecare mașină importată în Moldova ar fi fost introdusă într-o bază de date în care să fie informația despre kilometrajul pe care îl avea la import, plus câteva imagini cu mașina în a sa stare la moment, atunci foarte mulți moldoveni ar scăpa de o sumedenie de probleme!

Ce spune Serviciul Vamal?

Am contactat Serviciul Vamal să aflăm, poate totuși există undeva asemenea informație? Răspunsul a fost negativ! Serviciul Vamal nu documentează automobilele avariate la intrarea în țară. Nici nu ar putea să o facă din moment ce legea nu stipulează acest lucru!

Este adevărat că nici angajații serviciului nu sunt și experți în a verifica mașinile, dar eu cred că nici nu trebuie să o facă. După mine, ar fi un pas enorm înainte dacă am avea o bază de date în care fiecare automobil importat ar putea fi găsit după VIN cod și cel interesat de el să-i poată vedea kilometrajul la importul în țară și câteva imagini.

Cineva ar putea spune că asta oricum nu o să-i încurce pe vânzătorii de rea credință să aducă mașini cu trecut suspect. Este adevărat, doar că dacă ar fi să fie făcute aceste fotografii în vamă, ei ar fi stimulați să repare aceste mașini până a ajunge la hotarul RM, însă acolo în Europa prețurile pentru a repara o mașină accidentată sunt mai mari, iar astfel afacerea lor nu ar mai fi rentabilă!

Voi ce credeți despre această idee? Aștept părerea voastră pe în comentariile postării de pe pagina AutoBlog.MD de Facebook! Aveți grijă la drum!

buton subscribe