Constantin Mihalachi: Proiectul de lege a Guvernului cu privire la importul de mașini și ce se va întâmpla în realitate

Distribuie:
 • 127
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Autor: Constantin Mihalachi
De ceva timp mă tot gândeam să lansez un blog personal aici pe site pentru că avem multe subiecte de abordat din domeniul auto, subiecte care de cele mai multe ori sunt trecute cu vederea. Iar un motiv mai bun de a începe seria articolelor ca cel oferit de către Guvernul Republicii Moldova ieri seară nu am găsit.

Țin să menționez că aceasta este opinia mea personală și nu este poziția AutoBlog.MD.

main

Înmatricularea automobilelor străine cu doar 30% din acciz

Permisiunea de a înmatricula mașinile străine care au fost introduse în Moldova în perioada 1 ianuarie 2016 – 1 noiembrie 2016 zic eu că este o inechitate totală față de cei care au avut grijă să achite la 100% accizul atunci când au importat mașini rulate în țara noastră în aceeași perioadă de timp. Și sunt vreo 11.000 de oameni care au făcut acest lucru de la începutul acestui an!

Întrebarea mea este ce facem cu ei? Ce facem cu moldovenii cinstiți care au depus un efort de a da bani grei din buzunar ca să fie corecți, iar în plus să mai fie puși în fața riscului de a achita amenzile venite de la camerele video? Probabil nu voi primi niciodată răspuns la această întrebare.

Pe de altă parte, cei care au adus mașini înmatriculate în Lituania sau Bulgaria se vor bucura foarte mult. Doar gândiți-vă pentru o secundă. Spre exemplu, ați importat în acest an un Opel Zafira cu anul de producție 2001 ce are motor turbo diesel de 2.000 centimetri cubi. Ajunsă în Moldova mașina care nu are nici o treabă cu camerele de luat vederi a costat în jur de 2.300 euro.

Mulțumită legii care este promovată acum de Guvern, acest Opel Zafira va putea fi înmatriculat cu vreo 850 de euro față de vreo 2.700 euro cât ar fi costat în mod normal. Iar asta crește prețul mașinii până pe la 3.150 de euro. Acum prețul unui Opel Zafira la piața de mașini este de vreo 3.500 – 4.000 de euro, ceea ce înseamnă că cei care se vor mișca repede ar putea câștiga și bani, iar asta mi se pare și mai neechitabil!

Dar cel mai important este că cei din urmă vor avea șansa să înmatriculeze mașini cu o vârstă de peste 10 ani, iar asta e absurd după mine. Pe de o parte interzicem acest lucru celor care joacă cinstit, dar pe de altă parte o permitem celor care au adus aceste mașini pentru a nu importa taxele locale!

Moldovenii care circulă cu mașini transnistrene

Sunt absolut de acord ca cei care au viză de reședință în dreapta Nistrului să fie totuși impuși să circule cu mașini înmatriculate în Moldova. Dar ce fac acum cei care au viză de reședință în stânga Nistrului, dețin o mașină înmatriculată acolo, dar au permis de conducere moldovenesc?

Ca să meargă cu ea prin Transnistria vor avea nevoie și de permis de conducere emis de cei de acolo, iar asta înseamnă că cetățenii noștri vor mai pompa ceva bani în sistemul corupt de acolo.

E adevărat că în Moldova teoretic nu ar trebui să aibă probleme cu poliția imediat ce va demonstra că are viză de reședință în Bender, Tiraspol sau alte orașe necontrolate de autoritățile din Moldova.

De ce acum aceste modificări?

Știu că se discută de multă vreme despre un asemenea proiect, însă de ce acesta a fost promovat tocmai acum când am trecut de primul tur al alegerilor prezidențiale și avem în față al doilea tur?! Nu sunt eu expert în politică, dar sigur că asta nu este o coincidență, din moment ce oamenii vor discuta vreo săptămână de zile la acest subiect și vor da mai puțină importanță celor doi candidați și argumentelor pe care le vor expune în favoarea lor. Poate se încearcă menținerea rezultatelor din primul tur? Voi ce spuneți?


Distribuie:
 • 127
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

You may also like...

19 Responses

 1. eu spune:

  Citez de pe unimedia: „Deținătorii de autovehicule înmatriculate în fara țării care le-au introdus în țară până la 1 noiembrie 2016, au dreptul să le plaseze în regim vamal de import cu achitarea accizului în mărime de 30% din cota accizului stabilită pentru 2016.”, deci se refera la TOATE autoturismele intrate in tara pana la 1.11.2016

 2. Zina spune:

  Au facut legea pentru ei si cumatrii lor, ca sa mai economiseasca pe importul masinilor cu motoare mari, un landcruiser pt. vanatoare, un S la mana a 2-a si tot asa ..

  nu e corect fata de cetatenii care au platit taxa 100%, te taxeaza astia daca iesti cinstit .. made in moldova

 3. Anonim spune:

  un raspuns – Moldova tara de „minune” …..

 4. Andrei spune:

  Democratie… fara coment.

 5. Oleg spune:

  Asta ceea ce urasc la noi in tara …fiecare se gindeste doar la curu lui si nici macar la un pas inaite …nu va ginditi ca asta e un pas spre ieftenirea devamarii… Va intereseaza doar cit ati achitat voi cindva…cum sar zice …sunt gata sa platesc si mai departe doar sa moara vaca vecinului…dar nu va ginditi ca peurma ai sa ai o masina mai noua si iar vei achita un pumn de bani…INVIDIA E BOALA MOLDOVENILOR

 6. Radu spune:

  E util pentru cei cu motoare mici, dar ce facem cu aia cu motoare ce depășesc 2500 cm3??? Taxele sunt uriașe in raport cu prețul mașinii!!!
  Si o remarca, de ce sa achit cartea verde (un an 427 euro) când in Europa cost in jur de 150 euro

 7. ig spune:

  eu zic ca ii ceva bun proectul asta,nam masina cu placute straine,dar trebuie o data si o data sa-se termina si epopeia asta,lasa sa fie si cu 30%,dar dupa sa platim toti egal taxa de drum, impozite, asigurare,

 8. Mihai spune:

  Eu zic, ca cei ce au achitat 100% sa dea statul in judecata, dar nu fiecare in parte ci cit mai multi, asa cum o fac romanii, alti, sau sa blocam Chisinaul si sa cerem si pentri viitor reducerea de 70% si virsta peste 10ani

 9. valeriu spune:

  Parerea mea ar fii corect modificarea devamari permanent ca devamarea ii exagerata si de aici o masina chiar si de 10 ani la un motor de 2litri ajunge sa coste inca cit o masina. Plus la drumurile din md este nevoie un suv dar motoarele nus mici si sa mai luam raport salarile((((

 10. Radu spune:

  Mai bine de micșorat accizele la motoare cu capacitate de 3,0 diesel

 11. Igor spune:

  Ideea e buna dar hai sa facem putin calculele:
  2.0 diesel an 2002
  1. In decembrie imi iau venieta pana in mai (50€)
  2. Mai 2017-decembrie 2017 venieta 200€
  3. Cartea verde (pentru TOATA EUROPA)-130€
  4. Revizia tehnica +taxe+drum MD-BG 100€
  Deci pe 2017 avem 480€
  2018 la fel 480€
  2019 la fel 480€
  Adica 3 ani avem 1440€
  Acum numerele MD
  1. Devamarea +taxele de inmateiculare 1200€
  2. Revizia tehnica+taxa de drum 1950 lei~ 90€
  3.RCA+carte verde pe 1 an 9000 lei~ 400€
  2018~490€
  2019~490€
  Deci per totat avem pentru 3 ani 2670€
  BG-1500€ contra MD 2700€
  Nustiu nustiu daca are rost!!!
  Bine mai facem un mic calcul scoatem cartea verde pentru RM adica pentru 3 ani ar iesi 1400€ si avem in final
  BG-1500€ contra 1400€-MD ( sa nu uitam ca in 3 ani cred ca oricum veti face carte verde)
  Deci dupa cum vedem mare diferenta nu este deci nustiu in aceasta situatie cine are de castigat dar nu cred ca au de castigat soferii….
  Este doar un simplu calcul si o viziune proprie…

 12. Sergiu spune:

  Eu cred ca este cea mai mare prostie pe care a pututo face guvernul , toate tarile europene cheltue miliarde de euro pentru a propune tot felul de proecte pentru ai sustine pe soferi ca sa renunte la masinile mai vechi de 10 ani ca sa nu polueze atmosfera dar ai nostri din contra dau voe la toate rablele din europa sa vina la noi si sa mai circule inca vrio 20 de ani pina o sa le cada rotile. LA ecologie sau siguranta fiecaruia dintre noi vati gindit ? Orice fel de calcule nu ati face va spun la sigur ca o masina mai veche de 5 ani cere investiti mult mai mari decit o masina noua procurata in lizing, si plus la toate programele actuale de 6.7 % si avans initial de 30 % cu aceiasi 4 – 5 mii de euro iti eai o masina noua in lising care nuti va cere nici un ban pe piese sau alte cheltueli neprevazute cum se intimpla la masinile de mina adoua care dupa ce ai procurato mai bagi citeva mii de euro in ea ca sa poti merge macar 10 000 km . Daca guvernul reducea taxele la masinile noi si interzicea categoric inregistrarea celor vechi plus propunea programe de finantare cu 4 – 5 % anual pai in citiva ani si statul cistiga bani bunisori si eram o tara europeana cu masini noi si scapam de rablele care le avem in tara.

 13. Anonim spune:

  Idee n-am cit se mai poate de batut joc, de cetatenii moldoveni de partea stinga a nistrului,in 1992 cind petreceau zile si nopti prin beciuri ca razboiul de pe nistru leau distrus casele, guvernul Republicii MOLDOVA nu poarta nici o vina,ca paminturile taranilor leau luat tot asa oamenii acolo stradue iar parlamentarii, alesii poporului ,compun variante ca sai distruga complect,faceti asa ca in Tiraspol sa se ridice drapelul Moldovei si atunci compuneti legi de asa fel,ca in partea stinga a nistrului tot locuesc oameni,cetateni a republicii Moldova.

 14. adrian spune:

  VREAU SA VA INTREB, CINE STIE: DUPA 1 APRILIE POT DEVAMA MASIINI PINA LA 10 ANI SAU NUMAI PINA LA 7 ANI?

 15. ION spune:

  Partia driapta a nistrului nu recunoaste pridnestrovia ca tara si atuncide ce masinele cu numere din pridnestrovia se socot din alta tara ???

 16. Anonim spune:

  CINE POSAMI SPUNA LA DEVAMARE UNUI MOTOR DE 2.7 BENZIN KIT KOSTADEVAMAREA