in ,

Constantin Mihalachi: Proiectul de lege a Guvernului cu privire la importul de mașini și ce se va întâmpla în realitate

Autor: Constantin Mihalachi
De ceva timp mă tot gândeam să lansez un blog personal aici pe site pentru că avem multe subiecte de abordat din domeniul auto, subiecte care de cele mai multe ori sunt trecute cu vederea. Iar un motiv mai bun de a începe seria articolelor ca cel oferit de către Guvernul Republicii Moldova ieri seară nu am găsit.

Țin să menționez că aceasta este opinia mea personală și nu este poziția AutoBlog.MD.

main

Înmatricularea automobilelor străine cu doar 30% din acciz

Permisiunea de a înmatricula mașinile străine care au fost introduse în Moldova în perioada 1 ianuarie 2016 – 1 noiembrie 2016 zic eu că este o inechitate totală față de cei care au avut grijă să achite la 100% accizul atunci când au importat mașini rulate în țara noastră în aceeași perioadă de timp. Și sunt vreo 11.000 de oameni care au făcut acest lucru de la începutul acestui an!

Întrebarea mea este ce facem cu ei? Ce facem cu moldovenii cinstiți care au depus un efort de a da bani grei din buzunar ca să fie corecți, iar în plus să mai fie puși în fața riscului de a achita amenzile venite de la camerele video? Probabil nu voi primi niciodată răspuns la această întrebare.

Pe de altă parte, cei care au adus mașini înmatriculate în Lituania sau Bulgaria se vor bucura foarte mult. Doar gândiți-vă pentru o secundă. Spre exemplu, ați importat în acest an un Opel Zafira cu anul de producție 2001 ce are motor turbo diesel de 2.000 centimetri cubi. Ajunsă în Moldova mașina care nu are nici o treabă cu camerele de luat vederi a costat în jur de 2.300 euro.

Mulțumită legii care este promovată acum de Guvern, acest Opel Zafira va putea fi înmatriculat cu vreo 850 de euro față de vreo 2.700 euro cât ar fi costat în mod normal. Iar asta crește prețul mașinii până pe la 3.150 de euro. Acum prețul unui Opel Zafira la piața de mașini este de vreo 3.500 – 4.000 de euro, ceea ce înseamnă că cei care se vor mișca repede ar putea câștiga și bani, iar asta mi se pare și mai neechitabil!

Dar cel mai important este că cei din urmă vor avea șansa să înmatriculeze mașini cu o vârstă de peste 10 ani, iar asta e absurd după mine. Pe de o parte interzicem acest lucru celor care joacă cinstit, dar pe de altă parte o permitem celor care au adus aceste mașini pentru a nu importa taxele locale!

Moldovenii care circulă cu mașini transnistrene

Sunt absolut de acord ca cei care au viză de reședință în dreapta Nistrului să fie totuși impuși să circule cu mașini înmatriculate în Moldova. Dar ce fac acum cei care au viză de reședință în stânga Nistrului, dețin o mașină înmatriculată acolo, dar au permis de conducere moldovenesc?

Ca să meargă cu ea prin Transnistria vor avea nevoie și de permis de conducere emis de cei de acolo, iar asta înseamnă că cetățenii noștri vor mai pompa ceva bani în sistemul corupt de acolo.

E adevărat că în Moldova teoretic nu ar trebui să aibă probleme cu poliția imediat ce va demonstra că are viză de reședință în Bender, Tiraspol sau alte orașe necontrolate de autoritățile din Moldova.

De ce acum aceste modificări?

Știu că se discută de multă vreme despre un asemenea proiect, însă de ce acesta a fost promovat tocmai acum când am trecut de primul tur al alegerilor prezidențiale și avem în față al doilea tur?! Nu sunt eu expert în politică, dar sigur că asta nu este o coincidență, din moment ce oamenii vor discuta vreo săptămână de zile la acest subiect și vor da mai puțină importanță celor doi candidați și argumentelor pe care le vor expune în favoarea lor. Poate se încearcă menținerea rezultatelor din primul tur? Voi ce spuneți?