in

LoveLove WTFWTF AngryAngry OMGOMG

COVID-19 a dus la faliment cea mai mare companie de închirieri auto de pe planetă

Compania de închirieri de mașini Hertz și-a anunțat falimentul! Prezentă la nivel mondial, aceasta a funcţionat din 1918 și a supraviețuit Marii Depresiuni, celui de-al doilea Războiul Mondial, dar și crizei din 2008, însă unei crize de câteva luni, provocată de pandemia de COVID-19, nu a mai putut face faţă.

FOTO: alittihad.ae

Analiștii consideră că, deși prăbușirea turismului la nivel mondial (implicit și cererea de închirieri de mașini) este principala cauză a falimentului Hertz, întârzierea măsurilor de redresare, dar și schimbarea mult prea frecventă a managementului în ultimii ani au contribuit la aceasta. 

De la mijlocul lunii martie compania nu a mai încasat nimic, iar pe 12 mai președintele Kathryn Marinello declara că “nicio afacere nu poate supraviețui cu zero venituri”. O săptămână mai târziu, ea a demisionat.

Compania americană Hertz, cel mai mare operator de închirieri auto din lume, a fost fondată în 1918 în Chicago, prima sa flotă fiind formată dintr-o duzină de mașini Ford Model T, iar mai târziu a supraviețuit Marii Depresiuni, celui de-al Doilea Război Mondial, crizei petroliere și celei financiare.

Cu toate acestea, pandemia de coronavirus la nivel mondial s-a dovedit a fi fatală pentru ea. La începutul anului curent, Hertz avea o flotă de circa 568.000 de vehicule și 12.400 de puncte de închirieri (inclusiv francize) la nivel mondial. O treime dintre acestea sunt evident în aeroporturi și anume ele aduceau două treimi din venitul total. Dar, din cauza pandemiei și închiderii granițelor, turismul și călătoriile de afaceri aproape că au “murit”, iar cererea de servicii ale firmei a scăzut la aproape zero, respectiv şi afluxul de bani s-a oprit.

În plus, Hertz a ajuns la această criză într-o stare financiară precară: în 2018, pierderile companiei a fost de 225 de milioane de dolari, în 2019 – doar 58 de milioane, iar în primul trimestru al anului 2020 Hertz a pierdut 356 de milioane de dolari! De la începutul anului, acțiunile operatorului de închiriere au scăzut cu 82%.

Potrivit CNN, compania are nevoie de tocmai 18.8 miliarde de dolari pentru a acoperi datoriile curente. Dintre acestea, 14.4 miliarde însumează valoarea tuturor maşinilor care stau în prezent fără folos prin diverse parcări şi care nici măcar nu pot fi vândute pe piaţa celor second hand, care la fel este blocată.

De la începutul primăverii, Hertz a dus o serie de negocieri cu creditorii, dar acestea nu s-au soldat cu succes şi s-a apelat la singura soluţie – declararea falimentului. Cu toate acestea, încă nu se vorbește despre o închidere completă: conducerea companiei se așteaptă la o restructurare și să își continue activitatea. Însă din cei 38.000 de angajați din întreaga lume, 12.000 au fost deja anunțați despre concediere, iar alți 4.000 sunt în concediu pe perioadă nedeterminată.

Preluarea articolelor de pe AutoBlog.MD se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD.

Materialele de pe AutoBlog.MD sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!

Iti place articolul?

-2 points
Upvote Downvote