in

Culoare periculoasă! Autorităţile de la Kiev au demarat procesul de anulare semnalului galben din semafoare

Autorităţile ucrainene îşi doresc să anuleze culoarea galbenă în semafoare şi nu pentru că este inutilă, ci periculoasă! Cele mai grave şi mai discutate accidente rutiere din ultima perioadă de timp, din ţara vecină, au avut loc anume şi din cauza trecerii maşinilor în intersecţii la semnalul de culoare galbenă.

semafor
FOTO: strana.ua

Premierul Ucrainei Vladimir Groisman a cerut deja instituţiilor responsabile să analizeze şi să demareze procesul de anulare a semnalului de culoare galbenă a semaforului. Anunţul a fost făcut de viceministrul Infrastructurii Iurii Lavreniuc, scrie gazeta.ru.

Potrivit oficialului, în multe ţări deja s-a renunţat şi continuă să se renunţe la acest semnal luminos. Trebuie să fie doar roşu şi verde, şi cea mai dură sancţiune pentru încălcarea semnalului care interzice deplasarea.

“Premierul a cerut Ministerului Infrastructurii, Ministerului Afacerilor Interne, Poliţiei Naţionale, Agenției de Stat a Drumurilor din Ucraina şi Serviciului de Stat pentru Siguranţa Transporturilor, de comun, să analizeze întrebarea anulării semnalului de culoare galbenă a semaforului şi să pregătească un proiect de lege pentru a fi înaintat în Rada Supremă”, a declarat Lavreniuc.

Vezi şi: (video) În oraşul Kiev din Ucraina a fost instalat „semaforul viitorului”

FOTO: infocar.ua

Amintim că în ţara noastră, semnalele luminoase pentru dirijarea circulaţiei vehiculelor sunt de culoare roşie, galbenă şi verde. Aceste semnale sunt emise de lămpile semaforului în următoarea succesiune:  roşu, roşu şi galben (concomitent), verde, galben, cu repetarea ciclului respectiv sau roşu, verde, galben, cu repetarea ciclului respectiv.

Vezi şi: Ştiai asta? Numărul şoferilor din Moldova care trec zilnic la culoarea roşie a semaforului

Semnalul galben avertizează că vehiculele care se apropie trebuie să fie oprite în locurile prevăzute (înaintea liniei de oprire (marcajul 1.12), înaintea indicatorului 5.73, înaintea trecerii marcate pentru pietoni, iar în lipsa acestora − imediat înaintea semaforului), cu excepţia celor care, la apariţia semnalului, se află atât de aproape de locurile respective, încât nu mai pot fi oprite fără a recurge la frânarea bruscă.

Semnalul galben intermitent permite trecerea, totodată avertizează că intersecţia sau trecerea pentru pietoni este cu circulaţia nedirijată şi prezintă pericol, impunând conducătorilor prudenţă sporită. Înainte de a trece de la circulaţia dirijată la circulaţia nedirijată, pentru toate direcţiile de deplasare prin intersecţie pe o durată scurtă de timp, se afişează semnalul roşu.

Vezi şi: Chişinăul va fi modernizat. În 2018 apar primele semafoare inteligente cu senzori sub asfalt

În context, menţionăm că şi în Republica Moldova au avut loc accidente cu implicarea unor maşini care traversau intersecţiile la culoare galbenă, iar perpendicular porneau automobile la culoarea verde a semaforului, însă numărul cazurilor este infim.

Vezi o situaţie recentă asemănătoare: (video) Rula cu peste 150 de km/h! Accidentul de la intersecţia Ştefan cel Mare – Serghei Lazo, filmat şi explicat

buton subscribe