in

COOLCOOL

Cum poate fi prelungită durata de viaţă a unui sistem de evacuare dacă nu este din oţel inoxidabil sau titan

Un eşapament confecţionat din materiale de calitate şi din metale precum oţelul inoxidabil sau titanul sunt capabile să reziste o perioadă îndelungată de timp, însă acestea costă scump, se instalează aftermarket şi doar un număr infim de modele de maşini pot primi unul direct din uzină.

Ce este de făcut deci pentru a prelungi durata de viaţă a unui sistem de evacuare obişnuit? Răspunsul e simplu: de avut grijă de el periodic.

FOTO: speedfabuk.com

În afară de factorii de mediu care favorizează apariția ruginii și vibrațiile provenite din carosabil, folosirea mașinii preponderent în traficul urban este un alt factor care conduce în timp la deteriorarea esapamentului. Așa că se impune cunoașterea unor noțiuni de bază care să ajute la prelungirea duratei de viață a întregului sistem de evacuare.

Sistemul de evacuare joacă un rol determinant atât în funcționarea în parametri optimi a autovehiculului, cât și în protejarea mediului ambiant prin atenuarea zgomotului și reducerea emisiilor poluante. Dar este bine de știut că pe lângă un confort acustic, starea tehnică a esapamentului contribuie decisiv și la îmbunătățirea puterii motorului, a cuplului și nu în ultimul rând a consumului de carburant.

Deși o mare parte din galerie nu este vizibilă, se știe că traseul esapamentului pornește de la propulsor până în partea din spate a mașinii. Astfel ansamblul elementelor care constituie sistemul de evacuare are o lungime de aproximativ 3 metri și este atașat sub caroseria autoturismului, asta dacă nu este un automobil cu motor poziţionat în spate.

Vezi şi: Sfaturi utile: Cât de importante sunt reviziile tehnice periodice pentru automobile

Exhaust 14
FOTO: stangtv.com

Un factor deosebit de important care influențează durata de viață a sistemului de evacuare este chiar modul de exploatare al mașinii. Astfel traseele scurte, opririle dese ale motorului și în general rularea cu preponderență în mediul urban favorizează apariția condensului în toba de eșapament, asta deoarece sistemul de evacuare atinge temperatura normală de funcționare după minimum 5 kilometri.

Prin urmare apariția condensului în interiorul galeriei conduce la corodarea tablei din care este confecționată toba de eșapament. În plus șocurile termice datorate pornirilor și opririlor dese accelerează acțiunea de corodare. De asemenea pe timp de iarnă, mâzgă proiectată pe traseul tobei poate accelera fenomenul de coroziune din exterior.

Însă cele mai importante deteriorări ale tobei de eșapament se produc în urmă șocurilor la rularea pe suprafețe neregulate și care conduc inevitabil la apariția vibrațiilor traseului, slăbirea garniturilor de fixare, iar în final desprinderea unor componente ale sistemului de evacuare.

Astfel se impune o verificare periodică a întregului sistem de evacuare la un service autorizat, operațiunea constând în inspectarea atentă a garniturilor de etanșare, verificarea gradului de uzură al tuturor componentelor, precum și a sistemelor de fixare. Procedura trebuie făcută neapărat, pentru a evita urmări neplăcute (crăpături sau coroziune), şi în cazul în care maşina a trecut pe “burtă” pe drumuri cu pietre şi s-a simţit/auzit lovituri.

mg 5832
FOTO: lutorm.wordpress.com

Apropo, dacă deţineţi o maşină aproape nouă sau care încă nu a prins rugină la eşapament în zona terminaţiilor, ar fi bine ca acestea din urmă să fie spălate periodic şi manual, pentru a contribui la “sănătatea” sistemului de evacuare! Unii automobilişti nu se ating de ele cu anii, iar la o spălătorie nu li se acordă prea multă atenţie.

Voi ce alte sfaturi mai aveți pentru protejarea sistemului de evacuare al mașini? Împărtăşiţi-vă experienţa în comentarii pe Facebook.

Vezi şi: Instrucţiune utilă: Cum afli dacă plăcuţele de frână sunt uzate şi cum să le înlocuieşti singur

Sursă: Autovit

buton subscribe