in ,

LoveLove

Cum să economiseşti combustibil? 10 sfaturi pentru cei care nu vor să-şi lase toţi banii la staţiile PECO

Pe astfel de vremuri nu tocmai roz, fiecare ban care ne rămâne în buzunar este binevenit. Urmând câteva sfaturi utile, puteţi economisi la sfârşit de an şi în urma condusului o sumă frumuşică. Ce trebuie să faci că să economiseşti benzină, aşadar bani?

La orice maşină se poate face un consum şi mai redus de combustibil. Asta dacă ne interesează şi dacă vrem să dăm câteva plăceri minime de accelerare în trombă şi frânare violentă pe o economisire substanţială.

FOTO: lifehacker.com.au
FOTO: lifehacker.com.au

Dacă nu ne interesează consumul, fie că mergem pe banii firmei sau fie că recesiunea a trecut pe lângă noi, foarte bine! Însă cum vorbim despre majoritate, există destui şoferi de maşini care doresc să meargă ceva mai rar la benzinărie.

Citeşte şi: Cinci reguli principale de care trebuie să ţii cont dacă vrei să obţii un consum mai redus

Dacă eşti hotărât să alimentezi mai rar propria maşină şi să începi să faci economii, iată câteva sfaturi ce pot fi urmate:

1. Semafoarele

Multă lume se uită la culoarea roşie a semaforului când e prea târziu şi frânează violent. Sau, mai rău, chiar dacă este roşu vizibil de la o distanţă mare, continuă să accelereze până aproape de semafor şi frânează scurt. În oraş, cel mai important este să conduci constant şi să frânezi din timp.

Chiar dacă este aglomeraţie, putem vedea destul de uşor cu 50-100 m înainte de semafor dacă este culoarea roşie. Fie că mergem în frână de motor, fie că o scoatem la punctul mort, dar din timp, putem încetini maşina şi frâna uşor.

Oricum este roşu, nu are rost să accelerăm pentru ca imediat să frânăm. Anticiparea este cheia!

FOTO: unimedia.info
FOTO: unimedia.info

2. Turaţia motorului

Caii putere şi cuplul unei maşini sunt daţi la o anumită turaţie a motorului. Turaţia motorului este dată de combustibil. Cu cât turăm motorul mai mult, cu atât consumă mai mult. Ideal este să menţinem o turaţie constantă în mers, pe cât posibil, la sub 2000 rpm.

Nu are rost să mergem la drum întins în viteza a 4-a, la 2500 rpm când putem merge la 1800 rpm în viteza a 5-a. Evident, excepţie fac cazurile de depăşiri.

Şi în oraş este acelaşi lucru – acolo unde ne permite distanţa, nu trebuie să evităm viteză a 5-a sau orice altă viteză care ne face să ţinem motorul turat până în 2000 rpm.

Vezi şi: Vrei să reduci consumul mașinii cu 30%? Iată ce trebuie să faci

FOTO: triluliu.ro
FOTO: triluliu.ro

3. Climatizarea

Multe maşini au climatronic ce nu se poate opri, acesta merge mereu. Trebuie însă să fim atenţi că atunci când nu ne dorim aer rece, să fie apăsat butonul ECON. Cu acest buton apăsat (led aprins) compresorul nu este angrenat, aşadar motorul are sarcină mai mică, deci consum mai redus.

Dacă vrem să avem aer condiţionat, nu trebuie să ne speriem de un consum foarte uriaş – 1 litru/100 km în plus pentru a ne ţine la răcoare în căldura verii merită investit.

FOTO: driving.ca
FOTO: driving.ca

4. Filtre şi consumabile

Un filtru de benzină înfundat îţi va face maşina să consume mult mai mult. Primind benzină mai puţină, vei avea impresia că motorul nu mai trage şi vei fi tentat să accelerezi şi mai tare.

Şi un filtru de aer murdar şi înfundat va face acelaşi lucru. Asigură-te că filtrele sunt curate şi schimbate la timp, dacă doreşti să ai un consum redus.

Cât despre consumabile, foloseşte numai produse de calitate. Un ulei care nu lubrifiază bine motorul va creşte sarcina şi temperatura, aşadar va creşte şi consumul.

Vezi şi: (video) Cum alegem filtrul de habitaclu? Reportaj special AutoBlog.MD

FOTO: blog.mccluskeychevrolet.com
FOTO: blog.mccluskeychevrolet.com

5. Acceleraţia

Nu accelera aiurea în trafic. Nu trebuie să pleci de la semafor primul, decât dacă te grăbeşti. Schimbă vitezele între 2000 şi 2500 rpm, nu mai mult.

Şi chiar dacă distanţa este scurtă până la următoarea oprire, nu merge numai într-o viteză mai turat, doar pentru a nu mai schimba şi viteza următoare.

Chiar şi pe o distanţă de 200-300 de metri poţi merge în toate vitezele, la o turaţie mică. Vei consuma mai puţin decât dacă faci aceeaşi distanţă în a 3-a viteză, la o turaţie mare.

FOTO: michiganautolaw.com
FOTO: michiganautolaw.com

6. Viteză maximă

Dacă doreşti să faci o economie de combustibil, nu trebuie să te grăbeşti. O viteză constantă de 90-100 km/h este perfectă.

Nu numai că ţine acea turaţie de care ziceam mai devreme în jurul valorii de 2000 rpm, dar la acea viteză motorul nu depune foarte mult efort pentru a combate efectele aerodinamice.

De exemplu, la 160 km/h, nu doar turaţia mare creşte consumul ci şi faptul că maşina trebuie să dizloce mai mult aer, iar pentru asta depune foarte mult efort.

Vezi şi: (foto) Top 10 maşini ieftine care consumă mai puţin de 4 litri de combustibil la 100 de km parcurşi

FOTO: allday.ru
FOTO: allday.ru

7. Foloseşte pilotul automat (doar dacă îl ai)

Aşa cum ziceam, condusul constant este cel mai bun. Iar pentru asta trebuie să folosim pilotul automat. O face mai bine decât omul.

Pe autostrada este mană cerească, pentru că păstrează viteza şi turaţia, iar tu poţi interveni numai la depăşiri şi frânare.

FOTO: huffingtonpost.ca
FOTO: huffingtonpost.ca

8. Greutate scăzută

Tot din cauza sarcinii mari, dar de dată această cauzată de o greutate mai mare, creşte şi consumul. Dacă vei merge singur în oraş, vei vedea că maşina e ceva mai sprintenă, accelerează mai uşor şi frânează bine.

Dacă însă maşina e plină cu 5 persoane, lucrurile de schimbă. Simţind o greutate în plus, motorul va necesita mai mult combustibil pentru a depune efortul necesar accelerării.

Aşadar, atunci când pleci cu 10 saci de ciment de la vreun magazin de materiale pentru construcţii, să nu te miri că îţi va creşte consumul!

Citeşte şi: Cinci mituri false despre condusul economic. Iată ce nu trebuie să faci dacă vrei să consumi puţin

FOTO: carakoom.com
FOTO: carakoom.com

9. Presiunea în anvelope

Asigură-te că ai presiune bună în toate cauciucurile. O anvelopă moale va face motorul să tragă mai tare. Nu numai că în timp vei uza cauciucul desumflat, dar vei avea şi un consum mai mare de combustibil.

Mergi periodic la vulcanizare – o presiune în toate roţile nu te va costa mult sau e chiar gratuit. Deci merită.

FOTO: ebay.com
FOTO: ebay.com

10. Aer condiţionat sau geamuri deschise?

Şi cei de la Myth Busters au încercat să afle dilema asta. Se pare că la drum întins, maşină consumă mai puţin cu AC-ul pornit decât cu toate geamurile lăsate. Însă, în oraş, în trafic mare, geamurile deschise sunt o variantă mai bună.

Chiar şi aşa, diferenţa de consum cu sistemul de climatizare pornit nu se justifică. Cu siguranţă, atunci când e cald, merită să mergi cu AC-ul pornit. Iar atunci când nu este pornit, să te asiguri că este pe modul economic, cu compresorul dezactivat, aşa cum spuneam şi mai sus.

Citeşte şi: Ai alimentat maşina cu benzină în loc de motorină sau invers? Iată ce trebuie să faci pentru a remedia situaţia

FOTO: injector55.ru
FOTO: injector55.ru

Urmând aceste sfaturi uşoare, vei putea simţi o scădere a consumului de combustibil în jurul valorii de 20-25%. Şi cum preţul combustibilului creşte sau nu este în raport cu salariile noastre lunare, o economie este binevenită.

Mai mult, la sfârşitul anului, vei putea observă că eşti mai bogat cu banii de pe urmă a 4-5 plinuri de benzină.

Spor la condus economic!

Sursa: 4tuning

Iti place articolul?