in

COOLCOOL LOLLOL

Cum se pot depista problemele suspensiei şi ce se recomandă de făcut prioritar

Mulți șoferi nu conștientizează că rularea cu probleme grave la sistemul de suspensie este deosebit de periculoasă. Oricând una dintre componentele suspensiei poate ceda la un viraj mai în forță, iar urmările pot fi în unele cazuri dramatice deoarece mașina devine practic incontrolabilă.

Pentru a preveni evenimentele neplăcute, cum putem verifica singuri dacă sistemul de suspensie al mașinii funcționează în parametrii normali?

suspensie
FOTO: kcautorepairshop.com

În primul rând este esențial să stabilim exact rolul sistemului de suspensie. Astfel, pe lângă confortul la rulare asigurat prin amortizarea șocurilor preluate din carosabil, sistemul de suspensie influențează decisiv și ținuta de drum a mașinii, implicit siguranța la rulare.

Mai trebuie știut că, în special amortizoarele uzate, pot fi cauza pierderii controlului în curbe sau în condiții de vânt puternic. În practică s-a mai constatat că riscul de acvaplanare și distanţa de frânare cresc considerabil odată cu aprecierea gradului de uzură al amortizoarelor. Așa că un prim sfat ar fi că după un rulaj de aproximativ 60.000 km să înlocuiți amortizoarele deoarece cu cât uzura avansează, cu atât performanțele lor scad.

Însă mai trebuie să țineți cont că durata de viață a amortizoarelor este influențată decisiv și de condițiile de rulare, astfel dacă mașina este utilizată preponderent în orașe pline de gropi, amortizoarele ar trebui schimbate mai repede.

Vezi şi: (video) Priveşte în slow motion ce se întâmplă cu suspensia unei maşini când loveşte cu roata o groapă

0 5
FOTO: unimedia.info

Pentru a evalua singuri starea de funcționare a sistemului de suspensie se recomandă ca periodic să fie apăsată caroseria în zona amortizoarelor. Dacă în urmă acestui procedeu se constată că autoturismul se înclină prea mult și rapid într-o parte sau altă (ca barca pe valuri), înseamnă că ori amortizorul ori arcul respectiv s-au slăbit.

Alte indicii pot fi zgomotele puternice în mers sau șocurile la rularea pe suprafețe neregulate. Iar dacă la un control vizual comparativ al suspensiei roților de pe aceeași punte este sesizată o diferență cu privire la înălțimea vehiculului (înclinare), diagnosticul este evident.

Vezi şi: (video) Urma să revoluţioneze industria auto. Suspensia unică care a fost dezvoltată de Bose

Vezi şi: (video) O firmă americană a prezentat un nou tip de suspensie activă accesibilă. Din 2019, pe maşini de serie

suspension
FOTO: tes.com

Un alt sfat deosebit de important este schimbarea în pereche a amortizoarelor și a arcurilor, cu toate celelalte componente ale sistemului de suspensie al punții. Este bine de știut că soluția de a schimba un singur amortizor de pe punte generează firesc o scădere a duratei de viață a acestuia. Și chiar dacă înlocuirea unui singur amortizor este o soluție mai economică, autoturismul va avea un comportament nefiresc și deosebit de periculos la rulare.

De asemenea se impune înlocuirea amortizoarelor uzate cu altele noi de origine controlată, fiind binecunoscut faptul că pe piață sunt oferite multe piese de schimb contrafăcute, de calitate slabă, și care pot pune în pericol siguranța în trafic.

Iar dacă în urmă acestei inspecții relativ empirice aveți dubii asupra gradului de uzură a sistemului de suspensie, atunci se impune o inspecție tehnică amănunțită la un service specializat.

Dar voi, cum verificaţi suspensia de prezenţa unor probleme?

Vezi şi: Inovaţie de la Audi. Suspensia maşinilor poate fi transformată într-o mini centrală electrică

Vezi şi: (video) Noul Ford Focus ştie să detecteze rapid gropile şi să nu dea cu roţile în ele. Iată cum o face

buton subscribe

Sursă: Autovit