De la 1 noiembrie şoferii sunt obligaţi să circule cu faza scurtă a farurilor! Iată când trebuie schimbate şi anvelopele

Acum ştirile şi articolele noastre sunt şi pe Telegram! ABONEAZĂ-TE!
Le puteţi şi comenta acolo 😉
Abonaţii văd şi conţinut exclusiv!

Începând cu 1 noiembrie, conducătorii auto sunt obligați să circule cu blocurile optice (farurile) conectate și pe timp de zi.

Potrivit prevederilor Regulamentului Circulației Rutiere, obligația de a include în timpul deplasării faza scurtă a luminilor de întâmpinare (întâlnire) se menține până pe 31 martie inclusiv.

Potrivit unei redacţii noi a Regulamentului Circulaţiei Rutiere, aliniatul 3 din articolul 34 a fost modificat şi completat în felul următor:

„Pentru atenționarea altor participanţi la trafic şi pentru semnalizarea vehiculelor în cazul deplasării pe timp de zi, trebuie pusă în funcțiune în faruri lumina de întâlnire sau lumina de deplasare pe timp de zi de către conducătorii:
i) vehiculelor care nu sunt echipate cu lumină de deplasare pe timp de zi, în perioada 1 noiembrie – 31 martie inclusiv.”

Astfel, mai nou, legea permite circulaţia nu doar cu farurile aprinse în fază scurtă, ci şi în mod individual doar luminile de zi (DRL) dacă le aveţi! De menţionat că nu trebuie de utilizat farurile anti ceaţă în această perioadă când afară nu este ceaţă!

Conform RCR, în caz de ceaţă densă, ploaie torenţială, ninsoare abundentă sau în alte condiţii similare, la autovehicule trebuie pusă în funcţiune lumina de întâlnire a farurilor sau farurile anti ceaţă. Farurile anti ceață pot fi utilizate doar în condiții de vizibilitate redusă, separat sau simultan cu lumina de întâlnire ori de drum a farurilor. Iar lanternele posterioare anti ceaţă pot fi utilizate numai în condiţii de vizibilitate redusă. Este interzisă conectarea lanternelor posterioare anti ceaţă la semnalul de oprire.

De obicei, dacă inspectorii de patrulare văd un automobil care nu are incluse luminile, după ce îl trag pe dreapta, şoferul se alege doar cu o avertizare.

Vezi şi: Cum trebuie să conduci pe timp de ceaţă? Cinci recomandări oferite de INP

De asemenea, trebuie să cunoaşteţi că legislația în vigoare nu condiționează utilizarea anvelopelor de iarnă de o anumită dată calendaristică, ci de condițiile meteo nefavorabile. Respectiv, numai atunci când carosabilul este acoperit cu zăpadă, gheață sau polei conducătorii auto sunt obligați deja să aibă anvelope de iarnă pe maşini.

Astfel, în cazul în care carosabilul va fi acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar șoferii vor circula cu anvelope necorespunzătoare, inspectorii de patrulare sunt în drept să aplice sancțiuni cu amendă care variază între 900-1.500 lei pentru persoane fizice şi 4.500-6.000 de lei pentru persoane juridice.

Astfel, şoferii din Moldova ar trebui deja să-şi planifice schimbul anvelopelor pentru următoarele săptămâni, reieşind din prognoza meteo oferită de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, reflectată şi de mass media.

Totodată, trebuiesc luate în considerare informaţiile despre starea vremii din ţările vecine, dar şi recomandări ale experţilor care meţionează că anvelopele de vară pierd din aderenţă şi nu mai prezintă performanţele necesare dacă temperatura de afară e de 7 grade Celsius sau mai mică timp de câteva zile.

Vezi şi:

Cmentariile sunt închise

http://sisfora.pekalongankab.go.id/assets/laporan/ https://pps.iainlangsa.ac.id/ https://jdih.sumbawakab.go.id/