in

(update) Bucureşti: Vinieta Oxigen se anulează definitiv

(update 26.02.2020) Vinieta Oxigen se anulează definitiv!

(video) Antiexemplu! Cum Bucureștiul refuză să reducă din poluarea automobilelor vechi


(update 16.12.2019) Bucureşti: Data aplicării vinietei Oxigen se amână cu două luni

Primarul capitalei române, Gabriela Firea, a anunțat în cadrul unui comandament pentru fluidizarea traficului, că amână cu două luni aplicarea vinietei Oxigen în București, de la 1 ianuarie la 1 martie 2020!

Astfel, primele două luni din anul viitor vor fi dedicate informării cetățenilor asupra introducerii acestei taxe pentru mașinile poluante.

“Cetăţenii trebuie să fie mai bine informaţi, să înţeleagă beneficiile acestui program. Am luat hotărârea împreună cu Direcţia Transporturi ca lunile ianuarie şi februarie să fie dedicate informării şi conştientizării acestui program, ce ajută la combaterea poluării şi diminuarea traficului, şi din martie să începem aplicarea propriu-zisă. (…) Nu e vorba de o derogare, ci e normal ca populaţia să înţeleagă rolul acestui proiect foarte necesar”, a explicat Firea.


(25.10.2019) Decis! Din 2020 se impune o vinietă pentru maşini cu motoare sub Euro 4, pentru cei care vor dori să circule prin Bucureşti

La propunerea Primarului General, Gabriela Firea, consilierii generali au aprobat acum câteva ore proiectul de hotărâre care propune, că măsură concretă de îmbunătățire a calității aerului, introducerea vinietei OXIGEN pentru mașinile intens poluante și poluante care circulă în oraşul București.

Astfel, chiar de la începutul lui 2020, se impune o vinietă pentru maşini cu motoare sub Euro 4, pentru cei care vor dori să circule cu astfel de autovehicule prin Bucureşti.

“Mă bucur că astăzi, împreună cu majoritatea din Consiliul General care a votat acest proiect, am făcut un pas uriaș pentru sănătatea bucureștenilor și ne-am aliniat orașelor europene care iau măsuri clare pentru diminuarea poluării! Este vorba despre introducerea vinietei OXIGEN pe care trebuie să o plătească mașinile intens poluante care circulă în București și care este menită să contribuie la sănătatea noastră și a copiilor noștri!

Bucureștiul este pe locul 6 în topul celor mai poluate orașe din Europa și pe locul 4 în topul celor mai poluate orașe din România (după Iași, Cluj-Napoca și Brașov), de aceea sunt necesare măsuri concrete de îmbunătățire a calității aerului!

Dezvoltarea și modernizarea transportului public, care este acceptată în unanimitate ca soluție pentru mobilitatea urbană în secolul 21, nu poate avea efectele scontate fără măsuri concomitente de descurajare a traficului cu autoturisme. Degeaba dublăm numărul de vehicule ale STB, dacă ele vor sta blocate în trafic!

Reamintesc faptul că, în ceea ce privește modernizarea transportului public, în prezent sunt deja 400 de autobuze noi pe stradă, Euro 6, iar anul viitor vor sosi în Capitală 130 de autobuze hibride pentru care deja avem semnat contractul cu Mercedes-Benz.

Se vor mai achiziționa 100 de troleibuze, 100 de tramvaie și 100 de autobuze electrice, pentru care suntem în etapă finală a procedurilor de licitație”, a declarat Gabriela Firea.

Primarul General a mai explicat că, potrivit datelor statistice, în Municipiul București și în județul Ilfov sunt înmatriculate un număr de 1.621.274 autovehicule, din care 261.749 sunt non Euro, 7.188 sunt Euro 1, 113.729 sunt Euro 2, 213.061 sunt Euro 3, iar 440.000 sunt Euro 4:

“Astfel, dintr-un total de aproximativ 1.6 milioane de autoturisme înmatriculate în București și județul Ilfov, aproximativ 600.000 (peste 35%) sunt intens poluante. Subliniez faptul că pe lângă acestea, în Capitală intră zilnic alte mii de mașini care tranzitează orașul, despre acestea neexistând în prezent date statistice relevante! Nicăieri în lumea civilizată autovehiculele non euro, Euro 1 și Euro 2 nu mai circulă fără să fie taxate, iar în multe orașe sunt complet interzise! Nu dorim să aducem Bucureștiul la nivelul țărilor din lumea a treia și să-l transformăm cimitirul rablelor toxice din Europa!”.

În ceea ce privește destinația banilor colectați prin această vinieta, edilul capitalei române a declarat că aceștia vor fi alocați NUMAI pentru implementarea altor măsuri de protejare a mediului, cum ar fi achiziția unor mijloace de transport în comun moderne și nepoluante, recuperarea spațiilor verzi din Capitală, realizarea unei rețele de infrastructură rutieră destinată vehiculelor alternative (biciclete, trotinete, etc), precum și pentru implementarea altor măsuri menite să îi ajute pe bucureșteni să renunțe la autoturismele personale care sunt intens poluante, cum ar fi proiectul privind cele 5.000 de eco-vouchere, în valoare de 9.000 lei fiecare, oferite de Primăria Capitalei, pentru casarea rablelor.

Ce presupune proiectul aprobat mai exact (toate taxele sunt în lei româneşti)

Potrivit proiectului, din data de 1 ianuarie 2020, mașinile sub Euro 4 vor plăti vinieta OXIGEN, iar mașinile cu motoare sub Euro 3 nu vor mai avea acces în centrul orașului! Autoturismele Euro 4 vor plăti vinieta din 2021!

Potrivit unui amendament propus de câţiva consilieri, mașinile non-euro, Euro 1 și Euro 2 nu vor mai avea voie deloc în București de la 1 ianuarie 2022, iar pentru cele Euro 3 restricția este valabilă din anul 2024! Potrivit aceluiași amendament, sunt exceptate de la plata vinietei scuterele și motocicletele, dar și autovehiculele cu normă de poluare Euro 3 care funcționează cu GNL, GNC și GPL.

Potrivit proiectului de hotărâre adoptat, începând cu data de 01.01.2020, accesul autovehiculelor cu masă totală maximă autorizată mai mică de 5 tone pe arterele din Bucureşti este restricționat zilnic, de luni pană vineri, cu excepția sărbătorilor legale, în intervalul 07:00-22:00, după cum urmează:

 • pentru cele cu normă de poluare non-Euro, Euro 1 și Euro 2, accesul este interzis în Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA), fiind permis pentru restul arterelor din municipiul Bucureşti numai în urmă achiziționării unei viniete electronice OXIGEN;
 • pentru cele cu normă de poluare Euro 3 și Euro 4, accesul este permis pe toate străzile municipiului Bucureşti numai în urmă achiziționării unei viniete electronice OXIGEN; Restricția pentru Euro 4 se aplică din 2021;
 • mașinile electrice, hibride sau cu normă de poluare Euro 5 și Euro 6, au acces fără restricții pe toate arterele.

Cum vor fi verificați șoferii

Primăria va implementa un sistem de monitorizare prin camere video prin care va identifica automat mașinile care au motoare cu normă de poluare non-Euro, Euro 1 sau Euro 2, întrucât acestea nu vor avea dreptul să circule în această parte a orașului. Sistemul va identifica mașinile după numărul de înmatriculare.

În restul orașului, cel puțin în faza inițială de implementare, verificarea plății vinietei va fi făcută fizic în mod aleatoriu de polițiștii rutieri, polițiștii locali sau “împuterniciții” primarului, fără să fie clar cum vor fi desemnați aceștia din urmă.

Pentru mașinile sub Euro 3 vinieta va fi de 15 lei pe zi, iar pentru cele Euro 3 și 4-5 lei pe zi. Șoferii care vor circula fără vinieta corespunzătoare vor fi sancționați cu amenzi de la 1.500 la 2.000 de lei (6.120 – 8.157 de lei moldoveneşti)!

TARIFE:

 • Non-euro – 15 lei/zi, 300 lei/lună sau 1.900 lei/an
 • Euro 1 – 15/zi, 250 lei/lună sau 1.700 lei/an
 • Euro 2 – 15 lei/zi, 200 lei/lună sau 1.500 lei/an
 • Euro 3 – 5 lei/zi, 100 lei/lună sau 700 lei/an
 • Euro 4 – 5 lei/zi, 80 lei/lună sau 500 lei/an

Următoarele categorii de autovehicule sunt exceptate:

 • cele electrice și hibride;
 • scuterele și motocicletele;
 • cele special adaptate pentru persoanele cu dizabilități precum și cele aflate în proprietatea persoanelor cu dizabilități care posedă certificat de încadrare în grad grav de handicap, cu însoțitor, eliberat de Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap de pe rază Municipiului București;
 • cele destinate transmisiunilor radio și TV;
 • autovehiculele aparținând poliției, pompierilor, jandarmeriei, poliției de frontieră, Agenției Naționale de Administrare Fiscală, serviciului de ambulanță sau medicină legală, protecției civile, Ministerului Apărării Naționale, unităților speciale ale Serviciului Român de Informații și ale Serviciului de Protecție și Pază, Serviciului de Telecomunicații Speciale, Serviciului de Informații Externe, Administrației Naționale a Penitenciarelor din cadrul Ministerului Justiției, precum şi autovehiculele de serviciu ale procurorilor din Ministerul Public;
 • ale servicilor publice comunitare pentru situații de urgență;
 • ale Societăţii Naționale Crucea Roşie din România;
 • ale serviciilor de ambulanță;
 • ale Societatăţii Transport București STB;
 • cele utilizate la intervențiile la căile de comunicație și rețelele edilitare;
 • cele istorice, conform datelor înscrise în certificatul de înmatriculare sau în cartea de identitate a vehiculului;
 • cele prevăzute ca fiind exceptate prin acordurile și tratatele internaționale la care România este parte.

Zona ZACA

Se definește Zona de Acțiune pentru Calitatea Aerului (ZACA) în perimetrul definit prin Planul Integrat de Calitate a Aerului, delimitat de: Piața Victoriei – Bd. Iancu de Hunedoara – Șos. Ștefan cel Mare – Str. Polonă – Str. Mihai Eminescu – Str. Traian – Bd. Nerva Traian – Bd. Gheorghe Șincai – Str. Lânăriei – Calea Șerban Vodă – Bd. Mărășești – Str. Mitropolit Nifon – Bd. Libertății – Calea 13 Septembrie – Șos. Pandurilor – Șos. Cotroceni – Splaiul Independenței – Str. Ştirbei Vodă – Str. Berzei – Str. Buzești – Piața Victoriei, inclusiv limitele acestui perimetru. Zonele de restricție vor fi semnalizate prin indicatoare de informare.

Vinietele OXIGEN se vor putea achiziționa online, din benzinării, prin sms sau aplicații online ale Primăriei Capitalei, care vor fi realizate special în acest scop. În urma emiterii vinietelor, autovehiculul este înregistrat într-un sistem informatic de emitere, gestiune, monitorizare și control a vinietelor, denumit în continuare SIEGMCV.

Poate te întrebi ce normă de poluare are maşina ta? Aceasta poate fi determinată aproximativ pentru autoturisme dedicate transportului de pasageri în funcție de data primei înmatriculări, după cum urmează:

 • Non Euro – autoturism înmatriculat înainte de anul 1992;
 • Euro 1 – autoturism înmatriculat după Ianuarie 1992 până în Decembrie 1995 inclusiv;
 • Euro 2 – autoturism înmatriculat după Ianuarie 1996 până în Decembrie 1999 inclusiv;
 • Euro 3 – autoturism înmatriculat după Ianuarie 2000 până în Decembrie 2002 inclusiv;
 • Euro 4 – autoturism înmatriculat după Ianuarie 2003 până în Decembrie 2010 inclusiv;
 • Euro 5 – autoturism înmatriculat după Ianuarie 2011 până în August 2014 inclusiv;
 • Euro 6 – autoturism înmatriculat după Septembrie 2014.

Hotărârea oficială privind introducerea vinietei OXIGEN:

Iti place articolul?