in , ,

Detalii despre noul Audi e-tron. Va avea standard o suspensie pneumatică şi în premieră oglinzi retrovizoare virtuale

Cu cât o maşină electrică are o aerodinamică optimizată la maxim, cu atât mai mult se poate deplasa cu energie electrică. Acest principiu este unul prioritar în pregătirea noului electromobil Audi e-tron pentru lansarea producţiei în serie.

Compania germană continuă să dezvăluie detalii interesante despre primul său SUV electric şi aflăm că modelul va avea un coeficient de rezistenţă de 0.28 Cd, o cifră de top în segmentul SUV!

Vezi şi: (video) Detalii despre noul Audi e-tron. Ce autonomie va avea şi modurile în care va putea fi încărcat

Pentru a atinge această performanţă, formele maşinii au fost proiectate într-un mod în care curenţii de aer să lunece foarte uşor şi aceştia să nu fie un impediment foarte mare atunci când vine vorba de consumul de energie.

Teste în acest sens au fost efectuate în cel mai silenţios tunel de vânt din lume, un centru din Ingolstadt, acolo unde prototipuri e-tron au fost puse faţă în faţă cu un ventilator imens cu un diametru de aproximativ cinci metri şi o putere de 2.6 megawatt. Inginerii Audi au adus acolo maşini care au fost suflate de vânt cu o viteză de aproximativ 300 de km/h timp de peste 1.000 de ore.

Acest test extrem de anduranţă le-a permis experţilor să modifice astfel electromobilul, încât să atingă un coeficient de rezistenţă redus.

Vezi şi: (video) GENEVA 2018: Primul SUV electric Audi, noul e-tron, va fi lansat spre sfârşitul lui 2018

În călătorii lungi, în care prototipul Audi e-tron se simte “ca acasă”, tracțiunea reprezintă rezistența principală la condus – mult mai importantă decât rezistența la rulare și inerția. Energia pierdută aici este cea pe care mașina trebuie să o depășească. De aceea, o aerodinamică bună este atât de importantă.

În traficul urban, însă, alți factori intră în joc. Aici o mașină electrică poate recupera o mare parte din energia utilizată la frânare, reducând astfel importanța greutăţii sale.

Pentru a atinge coeficientul de rezistență de 0.28, inginerii Audi au dezvoltat o gamă largă de măsuri aerodinamice în toate zonele corporale. Unele dintre aceste soluții tehnice sunt evidente la prima vedere, în timp ce altele își îndeplinesc menirea pe ascuns.

Datorită acestor soluții, coeficientul de rezistență a prototipului pre-serie Audi e-tron este cu aproape 0.07 mai mic decât cel al unui vehicul comparabil, alimentat convențional. Cu un profil de utilizare tipic, această setare mărește intervalul autonomiei de la o singură încărcare cu aproximativ 35 de kilometri în ciclul WLTP.

Vezi şi: Audi anunţă cât costă primul său electromobil, când îl va prezenta şi debutul a două noi versiuni pentru A8

Printre acele soluţii despre care Audi spunea anterior se numără:

  • Oglinzile retrovizoare virtuale opționale – care își vor face premiera mondială în varianta de serie a prototipului Audi e-tron. Ele sunt mult mai înguste decât oglinzile care vor fi disponibile standard: reduc lățimea vehiculului cu 15 centimetri și, datorită noii forme, nu numai că reduc rezistenţa aerodinamică, ci și în mod semnificativ zgomotul produs de vânt. Fiecare dintre suporturile lor plate integrează o cameră mică. Imaginile capturate vor apărea pe nişte ecrane OLED, poziţionate între panoul de bord și ușă. Oglinzile virtuale exterioare pot fi adaptate pentru diferite situații de conducere, îmbunătățind astfel siguranța. Sunt disponibile trei moduri de vizualizare în sistemul MMI – pentru condusul pe autostrăzi, viraje și parcare.
  • Suspensia pneumatică adaptivă standard – suspensie pneumatică cu amortizare reglabilă. La viteze mai mari de 120 de km/h, corpul electromobilului va scădea cu până la 26 milimetri sub garda la sol normală. Șasiul SUV-ului electric este complet închis – zona din față și din spate sunt complet acoperite cu panouri. Sub celula compartimentului pentru pasageri, o placă de aluminiu protejează bateria de înaltă tensiune împotriva deteriorării din partea inferioară, cum ar fi lovirea de pietre sau borduri. Toate şuruburile vor avea un cap cu o formă asemănătoare suprafeţelor unei mingi de golf, soluţie care contribuie la aerodinamică comparativ cu cele care au capuri cu suprafeţe complet plane.

  • Grilă activă a radiatorului. În spatele celei exterioare care este şi parte a designului maşinii vor sta două seturi de jaluzele acţionate electric. De îndată ce componentele sistemului de propulsie vor avea nevoie de răcire sau condensatorul sistemului de climatizare va necesita ventilație, se va activa un element superior și apoi celelalte două. Totodată, atunci când mecanismele de frânare hidraulice vor fi supuse unor sarcini mari, sistemul electronic va redirecţiona aerul prin două conducte speciale care trec prin aripile roţilor posterioare.
  • Prizele de aer laterale din partea frontală a prototipului Audi e-tron încorporează canale suplimentare, care sunt vizibile în mod clar din exterior, la aripile roților. Acestea canalizează fluxul de aer, astfel încât să curgă dincolo de jantele standard de 19 inch optimizate aerodinamic. Designul lor este mai plat decât în ​​cazul jantelor “obişnuite”. Anvelopele de dimensiuni 255/55 se remarcă prin rezistența lor ultra-joasă la rulare. Chiar și peretele lateral al anvelopelor de pe Audi e-tron va contribui la designul aerodinamic – inscripţii care ies în relief nu vor exista.

Amintim că versiunea de producție a prototipului Audi e-tron va fi prima mașină de pe piață care va putea fi încărcată cu până la 150 kW. Premiera modelului va avea loc la 30 august 2018 în Bruxelles, Belgia.

Iti place articolul?