in ,

Drumarii se pregătesc pentru anotimpul rece cu tone de nisip şi sare. Primele precipitaţii sunt deja înregistrate

Întreprinderea de Stat “Administraţia de Stat a Drumurilor”, autoritate aflată în subordinea Ministerului Economiei și Infrastructurii, a început pregătirea drumurilor din țară pentru perioada de iarnă 2018-2019. Activităţile de administrare şi întreținere sunt efectuate prin intermediul a 12 întreprinderi rutiere de exploatare a drumurilor.

drum moldova iarna

La executarea lucrărilor de deszăpezire şi distribuire a materialului antiderapant pe drumurile publice se preconizează antrenarea mașinilor şi utilajelor rutiere în număr de 518 unităţi. Totodată, pentru sporirea eficienţei lucrărilor de întreținere pe drumurile publice, S.A. “Drumuri” vor încheia contracte directe cu agenţii economici din teritoriu pentru utilizarea suplimentară a tehnicii de deszăpezire.

Peste 170 de utilaje ale S.A. “Drumuri” sunt dotate cu sisteme de monitorizare prin satelit (GPS), astfel fiind posibilă monitorizarea utilizării tehnicii rutiere la executarea lucrărilor în timp real. De asemenea, pentru combaterea lunecuşului pe drumurile publice sunt pregătite circa 70.000 de tone de material antiderapant și 15.000 de tone de sare tehnică, conform lungimii drumurilor naționale din gestiune.

În același timp, pe sectoarele de drumuri naţionale supuse întroienirii, vor fi instalate circa 35 km parazăpezi. Pe drumurile naționale sunt 41 de camere video pentru monitorizarea şi vizualizarea stării condiţiilor de circulaţie pe timp de iarnă. La sectoarele dificile de drum cu declivități majore (10-13%), în caz de necesitate, vor fi organizate posturi de remorcare a unităţilor de transport de tonaj mare, care se confruntă cu dificultăţi la depăşirea sectoarelor dificile.

În conlucrare cu Inspectoratul de Patrulare al MAI, vor fi întreprinse măsuri pentru a nu admite blocarea drumurilor de către mijloacele de transport, care nu sunt echipate corespunzător circulației pe drumurile publice pe timp de iarnă.

Pentru informarea operativă despre condiţiile de circulaţie rutieră în perioada de iarnă, începând cu sfârșitul lunii noiembrie, la întreprinderile de exploatare a drumurilor din teritoriu, inclusiv și la Î.S. “Administraţia de Stat a Drumurilor” va funcţiona serviciul în regim “non-stop” (telefon: 22-55-30; 74-89-61, email: [email protected]).


Amintim că o cantitate mai mare de precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare se prevede conform prognozei meteo pentru ziua de astăzi, potrivit portalului meteorologic Ventusky. Iată cum va varia timpul începând cu ora 11:00, punctele albe reprezentând precipitaţii sub formă de ninsoare.

De asemenea, prognoza sinopticienilor de la Chişinău arată că pe teritoriul ţării se înregistrează în aceste momente temperaturi care variază între -3 grade şi +3 grade Celsius, iar între timp în unele zone cad precipitaţii sub formă de ploaie slabă.

Meteo Moldova 14 noiembrie 2018 3

Dacă nu v-aţi schimbat încă anvelopele, e timpul să o faceţi cât mai repede. Vezi şi: E timpul pentru schimbul anvelopelor de vară cu cele de iarnă! Iată când ar putea cădea prima zăpadă

buton subscribe