in ,

Drumurile din Moldova – o afacere? Aproape 50% din banii din Fondul Rutier pentru 2017 au dispărut

Raportul anual privind administrarea Fondului Rutier de către întreprinderea de stat “Administrația de Stat a Drumurilor” arată că în pofida alocării de miliarde de lei pentru lucrări de reconstrucţie şi întreţinere, starea drumurilor naţionale este în cea mai mare parte rea sau mediocră.

Potrivit Legii bugetului de stat pe anul 2017, volumul defalcărilor în fondul rutier a constituit 1.45 miliarde lei, din care 1.08 miliarde lei au revenit drumurilor publice naționale, iar 367.9 milioane lei drumurilor publice locale.

reparatie drum Cimislia
FOTO: tv8.md

Unde dispar banii ce trebuiau să ajungă în Fondul Rutier

Volumul real al acumulărilor în fondul rutier conform prevederilor legislației în vigoare (inclusiv 80% de la accizele la carburanți) a constituit 2.2 miliarde de lei! Cu toate acestea şi în anul 2017, Guvernul şi Parlamentul prin derogare de la prevederile art. 2 alin. (1) lit. a) din Legea fondului rutier au decis că defalcările la fondul rutier din volumul total al accizelor la produsele petroliere (cu excepția gazului lichefiat) nu pot depăși 44.14%.

Altfel spus, în loc de 1.76 miliarde de lei, cât ar fi urmat să ajungă în Fondul Rutier, conform legislaţiei s-au defalcat doar 968 de milioane lei, adică cu 45% mai puţin. Unde s-au dus restul banilor autoritățile nu precizează, dar anterior în anii 2015-2016 aceşti bani se duceau pentru a acoperi alte “găuri” din Bugetul de stat, scrie mold-street.com

Vezi şi: Topul ţărilor cu cele mai bune drumuri din lume. Iată pe ce loc este poziţionată Republica Moldova

Starea drumurilor: de la mediocră la foarte rea

Alocarea unor sume mai mici decât s-a planificat încă în 2012, are ca efect menţinerea degradării structurale avansate a drumurilor (mai mult de 70% din lungimea drumurilor au o durată de exploatare care depășește orice limite), acest indice nu poate fi considerat ca indice veridic al stării tehnice.

Potrivit Administraţiei de Stat a Drumurilor în prezent doar 30% din drumurile naţionale sunt în stare bună sau excelentă, în timp ce aproape 70% din acestea sunt în stare rea, foarte rea, sau mediocră.

drum bun
FOTO: diez.md

O comparare “a stării tehnice a rețelei drumurilor cu datele anilor precedenți este problematică ca urmare a reclasificării rețelei drumurilor publice”, susţine ASD.

Astfel în anul 2017 a fost efectuată transmiterea a 3.494 de kilometri de drumuri locale în administrarea organelor publice locale de nivelul II. Totodată de către Administrația de Stat a Drumurilor au fost efectuate lucrări de investigare a rețelei de drumuri publice, inclusiv precizarea lungimii acestora, prin urmare la balanța acesteia au rămas 5.850,11 kilometri de drumuri publice naționale, din care 602,27 kilometri de drumuri expres, 1.977,45 kilometri de drumuri republicane şi 3.270,39 kilometri de drumuri regionale.

Vezi şi: (foto) Un şofer a intrat cu Mercedes-ul său pe drumurile din Durleşti. Iată ce a păţit în „celebrul” oraş

Cine distruge drumurile

Potrivit ASD rezultatele investigării traficului rutier confirmă o creștere esențială a intensității circulației pe drumurile publice naționale. Pe lângă creșterea intensității totale a circulației se înregistrează și o creștere a vehiculelor grele în componența traficului.

“Pe unele sectoare, ponderea transportului greu constituie de la 30 până la 50% din traficul total, ceea ce depășește cu mult sarcina inițială luată în calcul la dimensionarea structurii rutiere. Luând în considerare sub finanțarea întreținerii rețelei drumurilor și cele menționate supra se poate prognoza o intensificare a procesului de degradare și cedare a rețelei de drumuri”, susţine ASD.

Vezi şi: (galerie foto) Cât de „frumoase” sunt şi cum se văd gropile din Chişinău prin obiectivul unei camere

camioane
FOTO: digi24.ro

Administrația de Stat a Drumurilor nu are capacităţi suficiente

Întreprinderea susţine că nu dispune de capacităţi suficiente pentru a gestiona activele ASD, dar şi de supravegherea și controlul calității lucrărilor.

Un raport de evaluare a capacității instituționale, întocmit de către compania internațională Roughton International LTD (în cadrul proiectului “Serviciile de consultanță în vederea susținerii reformei sistemului de întreținere a drumurilor în Moldova”), “arată că potrivit celor mai bune practici internaționale, numărul personalului tehnic de circa 220 persoane (membru/inginer tehnic cu aproximativ 40-45 kilometri de drumuri pe persoană, care se ocupă numai de întreținerea drumurilor, inclusiv gestionarea activelor, supravegherea și controlul calității) se consideră a fi adecvat pentru rețeaua rutieră publică aflată în gestiunea ASD”.

Astfel, insuficiența personalului ingineresc calificat denotă faptul că la moment sunt rezerve la capitolul gestiunea rețelei conform cerințelor moderne, cu utilizarea procedeelor de investigare a rețelei, determinarea și urmărirea în timp a evoluției principalilor parametri tehnici conform normativelor respective.

De notat că starea drumurilor locale este şi mai gravă.

Vezi şi: (video) Noua centură de ocolire a municipiului Ungheni, filmată integral cu drona

drum de tara
FOTO: independent.md

Amintim că în acest an a fost iniţiat un proiect numit Drumuri bune pentru Moldova. Acesta prevede reparaţia a 1.200 de kilometri de drumuri din ţară cu 1.6 miliarde de lei.

Iată lista tuturor drumurilor pe care se va interveni. În mediu se vor face câte un kilometru, iar în unele localităţi doar câte 100 de metri: (doc) Lista drumurilor din Moldova care vor fi reparate în 2018 cu peste un miliard de lei

Vezi şi: (video) Detalii despre proiectul Drumuri bune pentru Moldova. Cum vor fi selectate şi cât va costa un km


Raport ASD pentru anul 2017: (*Dacă nu apare imediat documentul, actualizează pagina!)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

Notă explicativă raport ASD: (*Dacă nu apare imediat documentul, actualizează pagina!)

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab