in , ,

E bine să ştii: Ce înseamnă ABS şi care a fost prima maşină modernă dotată cu acest sistem

Denumirea vine de la Anti-lock Bracking System, adică un sistem de frânare care nu permite blocarea roţilor, indiferent cât de puternică ar fi frânarea. Este, într-un fel, pionierul sistemelor electronice îmbarcate în maşinile moderne.

FOTO: suzukiswift.info
FOTO: suzukiswift.info

A fost folosit prima dată în epoca modernă, în formă actuală, de Mercedes Benz, pe modelul de clasa S în 1978, fiind dezvoltat împreună cu Bosch.

Cu toate acestea, au existat preocupări pentru a preveni blocarea roţilor la frânare încă de la sfârşitul anilor ’20 în industria aeronautică, apoi în ani ’50 la construcţia de motociclete, ş.a.m.d.

Sistemele moderne folosesc senzori de rotaţie la fiecare roată, iar informaţiile venite de la aceştia sunt analizate de un ECU (Electronic Control Unit), care monitorizează vitezele de rotaţie ale fiecărei roţi.

În cazul în care detectează blocarea unei roţi, reduce automat presiunea în circuitul de frânare aferent respectivei roţi până această îşi reia rotirea. Acest proces se reia ciclic şi poate fi simţit de către şofer printr-o uşoară pulsaţie în pedala de frână.

Cel mai mare avantaj al sistemului ABS este acela că maşină îşi păstrează capacitatea directoare a roţilor faţă pe orice suprafaţă de rulare, chiar şi la cea mai violentă frânare, deci şoferul poate interveni cu o schimbare de direcţie în cazul în care nu poate opri maşină până la impactul iminent.

La ora acesta, 99% dintre maşinile noi sunt prevăzute cu acest sistem.

Sursa: Autovit