in ,

E bine să ştii: Cum să îţi întreţii maşina în cele mai bune condiţii

V-aţi gândit vreodată ce s-ar putea întâmpla dacă ceva se strică la maşina dumneavoastră? Consecinţele pot fi foarte grave, aşa că este vital să va păstraţi maşina în cele mai bune condiţii pentru a evita astfel de surprize neplăcute.

Unele verificări sunt uşor de făcut, însă dacă nu sunteţi încrezători sau pricepuţi faceţi un drum la service şi cei de acolo vă vor ajuta.

FOTO: buyprowebsites.com
FOTO: buyprowebsites.com

Pentru a avea o maşină în condiţii optime de funcţionare şi sigură este foarte important să:

  • Nu ignoraţi nicio problemă indiferent de natura acesteia. Dacă nu o puteţi rezolva de unul singur, duceţi maşina la un service specializat unde să i se pună diagnosticul corect ca să fie reparată. Dacă primiţi înştiinţare că trebuie să vă prezentaţi din nou la service din cauza unei probleme din construcţie, mergeţi degrabă. Reparaţia va fi suportată de importator.
  • Respectaţi perioadele şi datele de service aşa cum au fost ele stabilite de constructor.
  • Să nu credeţi că maşina dvs. este sigură şi ok din punct de vedere tehnic pentru următorul an doar pentru simplul fapt că a făcut ITP-ul.
  • Verificaţi periodic blocul de lumini. O puteţi face fie în propriul garaj, fie parcând maşină în faţa unui zid de beton pentru a nu fi nevoiţi să coborâţi de fiecare dată să vedeţi dacă luminile funcţionează.
  • Verificaţi presiunea în pneuri cel puţin o dată pe lună, inclusiv la roata de rezervă. Respectaţi presiunea recomandată de constructor şi schimbaţi-le în cazul în care sunt foarte tocite.
  • Completaţi periodic lichidele de parbriz, frână, ambreiaj şi direcţie, uleiul şi lichidul de răcire, dar nu le umpleţi exagerat. Nu aşteptaţi să fiţi avertizaţi de martorii de bord.
  • Când doriţi să verificaţi nivelul uleiului, parcaţi maşina la nivelul solului şi faceţi acest lucru doar când motorul este rece. Pentru o „citire” corectă a nivelului de ulei, joja trebuie scoasă şi ştearsă bine cu o cârpă.
  • Înlocuiţi ştergătorul/ştergătoarele uzate. Altfel, murdăria va fi întinsă pe tot parbrizul în loc să fie ştearsă, iar dacă acest proces se repetă riscaţi să zgâriaţi parbrizul.
  • Reglaţi duzele de apă cu ajutorul unui ac pentru a va asigura că jetul va fi aruncat pe parbriz şi nu pe acoperişul maşinii sau chiar pe lunetă.

Vezi şi: E bine să ştii: Ce se întâmplă dacă alimentezi maşina cu benzină cu cifra octanică mai mare

Iată şi câţiva paşi pentru o minimă atenţie acordată întreţinerii unei maşini în condiţii optime:

a) ÎN FIECARE SĂPTĂMÂNĂ…

1. Verificaţi starea cauciucurilor. Studiaţi cu atenţie flancurile pneurilor (este vorba despre zona vizibilă de pe părţile cauciucurilor). Dacă vedeţi o neregularitate cât de mică, mergeţi la un service specializat pentru a verifica toate roţile. Verificaţi suprafaţa care intră în contact cu şoseaua cu ajutorul unui aparat special care măsoară adâncimea şanţurilor de jur-împrejurul cauciucului.

Dacă pneul este foarte tocit, nu numai că va puneţi în pericol integritatea dvs, ci şi pe cea a celorlalţi participanţi la trafic, pentru că maşina nu va mai avea aceeaşi aderenţă şi, implicit, va fi mai greu de manevrat. În plus, distanţele de frânare vor creşte în mod dramatic, ceea ce sporeşte pericolul accidentelor.

FOTO: evanstire.com
FOTO: evanstire.com

2. Verificaţi presiunea în pneuri. Faceţi această operaţiune când cauciucurile sunt reci şi cu maşina parcată la nivelul solului. Dacă nu aveţi un dispozitiv special, mergeţi la cea mai apropiată benzinărie care dispune de compresor, asta pentru că un drum mai lung atrage după sine încălzirea cauciucurilor şi, implicit, o citire incorectă a presiunii.

Presiunea corectă este cea recomandată de constructor şi este trecută în cartea tehnică a maşinii sau imprimată pe un sticker lipit pe interiorul capacului rezervorului de combustibil. Dacă presiunea este scăzută, aduceţi pneul la nivelul corect, iar dacă presiunea este peste nivelul recomandat, în mod evident mai dezumflaţi roata.

FOTO: hyackexceltire.com
FOTO: hyackexceltire.com

Vezi şi: Nou-nouţă sau second-hand? Sfaturi pentru şoferii începători la achiziţionarea primei maşini

b) LA FIECARE DOUĂ SĂPTĂMÂNI…

1. Verificaţi nivelul uleiului. Dacă sunteţi acasă şi motorul este rece, operaţiunea se realizează în câteva secunde. În cazul în care abia aţi ajuns, opriţi motorul şi lăsaţi-l să se răcească timp de 10 minute. Odată răcit motorul, scoateţi joja, o ştergeţi bine cu o cârpă, o reintroduceţi în baia de ulei, iar în final o scoateţi şi puteţi citi corect nivelul uleiului.

Nivelul corect al uleiului este dat de două semne de pe joja. Un nivel satisfăcător va fi undeva între cele două semne, însă ideal este ca nivelul să fie cât mai aproape de semnul de „maxim”. Dacă este nevoie să adăugaţi ulei trebuie să desfaceti capacul, care este separat de joja, şi turnaţi ulei până la nivelul recomandat de constructor, care este trecut şi pe majoritatea bidoanelor de ulei, bineînţeles în funcţie de fiecare marcă şi model.

Niciodată nu umpleţi peste măsură şi aveţi grijă să nu vărsaţi, pentru că astfel riscaţi ca acesta să se aprindă în momentul în care porniţi motorul.

FOTO: 1collisioniowa.com
FOTO: 1collisioniowa.com

c) ÎN FIECARE LUNĂ…

1. Verificaţi lichidul de frână. Înainte de toate, localizaţi rezervorul cu lichid de frână – cartea tehnică a maşinii vă va ajuta (de regulă, acesta este la motor, poziţionat în partea stângă sau în partea dreaptă). Identificaţi cum se măsoară lichidul de frână – de regulă pe peretele rezervorului este un semn care indică până unde trebuie să completăm.

Dacă lichidul este puţin sub nivelul minim, turnaţi lichid de frână până la nivelul indicat. Dacă nu vreţi să va complicaţi, mergeţi la un service. Dacă faceţi operaţiunea de unul singur, folosiţi întotdeauna lichidul recomandat de constructor şi aveţi grijă să nu vărsaţi pe mâini sau pe caroseria maşinii – este extrem de coroziv!

Dacă descoperiţi că lichidul este mult sub nivelul minim, sub nicio formă nu încercaţi să plecaţi cu maşina la drum! Mai bine sunaţi la depanare.

Vezi şi: Cum să economiseşti combustibil? 10 sfaturi pentru cei care nu vor să-şi lase toţi banii la staţiile PECO

FOTO: wikihow.com
FOTO: wikihow.com

2. Verificaţi lichidul de răcire. Operaţiunea se face doar când motorul este rece. Mai întâi localizaţi rezervorul şi analizaţi nivelul lichidului cu ajutorul semnului de pe vasul de plastic. Dacă este nevoie să completaţi, desfaceti uşor capacul şi turnaţi antigel până la nivelul indicat de semn.

Folosiţi întotdeauna concentraţia corectă apă-antigel, în funcţie de anotimp, şi nu uitaţi sub nicio formă să turnaţi antigel. Acest lichid împiedică apă să se împrăştie în condiţii de ger şi chiar să distrugă blocul motor.

Dacă maşina dvs. necesită completări periodice, este clar că undeva există o scurgere de lichid de răcire şi, în consecinţă, va trebui să mergeţi la service pentru remedierea acestei probleme.

FOTO: uccc.co.uk
FOTO: uccc.co.uk

3. Verificaţi lichidul de spălat parbrizul şi ştergătoarele. Mai întâi localizaţi vasul pentru lichid de parbriz. În acest caz, nu trebuie să respectaţi întocmai ceea ce scrie la cartea tehnică a maşinii – pur şi simplu umpleţi vasul ori de câte ori se goleşte (de regulă, capacitatea acestui vas este de 3 litri).

Dacă ştergătoarele lasă dâre pe parbriz, încercaţi să le ştergeţi cu o cârpă îmbibată într-un amestec de apă şi oţet. Dacă murdăresc în continuare şi mai şi scârţâie este clar că s-au uzat şi trebuie înlocuite. Este indicat să schimbaţi şi braţul, nu doar cauciucul.

FOTO: honkforhelp.com
FOTO: honkforhelp.com

4. Verificaţi luminile. Sunt câteva lucruri de care trebuie să ţineţi cont pentru ca blocul de lumini să funcţioneze corect. Primul dintre acestea este că trebuie să vă asiguraţi că farurile sunt curate. Apoi trebuie văzut dacă toate becurile sunt bune – puneţi contactul şi verificaţi toate lămpile. Având farurile aprinse, verificaţi becurile de semnalizare, faza de întâlnire şi faza lungă.

Eventual, rugaţi pe cineva să vă ajute atunci când verificaţi luminile de frână şi nu aveţi altceva de făcut decât să apăsaţi de mai multe ori pedala de frână. Pentru a verifică becurile de marşarier, cuplaţi cutia de viteze pentru mersul cu spatele. Dacă sunteţi singur, parcaţi maşină cu spatele în dreptul unui zid şi, alternativ, apăsaţi pedala de frână şi cuplaţi în marşarier.

De asemenea, verificaţi ca lentilele să nu fie crăpate sau să nu se fi infiltrat apă în interiorul blocurilor optice. În ambele cazuri pot apărea probleme.

FOTO: carmudi.com.ph
FOTO: carmudi.com.ph

Sursa: Autovit

Iti place articolul?