in , ,

(video) Euro NCAP: Cât de sigur este noul Mazda CX-5, Renault Koleos, Jeep Compass şi Opel Grandland X

După cum a promis, organizaţia europeană Euro NCAP s-a întors din vacanţă şi a făcut publice rezultatele crash testelor a nouă modele de maşini diferite. Printre acestea se numără: Ford Fiesta, Jeep Compass, Mazda CX-5, Mercedes-Benz C-Class Cabriolet, Opel Grandland X, Renault Koleos, Opel Ampera-e, KIA Picanto şi KIA Rio.

Această rundă de crash teste o vom împărţi în două articole, iar în primul vom încerca să analizăm mai detaliat cât de sigure sunt SUV-urile şi crossoverele din această listă.

Înainte de toate ţinem să amintim că programul Euro NCAP prevede patru teste generale: impact frontal cu toată suprafaţa maşinii într-un obstacol dur, impact frontal cu 40 la sută din suprafaţa maşinii într-un obstacol care se deformează, impact lateral şi simularea unei lovituri laterale într-un stâlp.

Pe lângă acestea este evaluată siguranţa pasagerilor în cazul unei lovituri din spate, siguranţa pasagerilor minori, nivelul de traumatizare a pietonului în cazul în care este luat pe capotă şi buna funcţionare a sistemelor electronice care preîntâmpină accidentele.

  • Mazda CX-5

Cel mai bun rezultat dintre toate cele nouă maşini l-a demonstrat noul Mazda CX-5, mai ales la capitolul protecţie pasageri maturi – 36.5 puncte sau 95% din rezultatul maxim.

Recordul Euro NCAP la această categorie îi aparţine sedanului Alfa Romeo Giulia care a reuşit să acumuleze 37.4 puncte sau 98% din rezultatul maxim, urmat de Alfa Romeo Stelvio (37 de puncte şi 97%) şi noul VW Arteon (36.8 puncte şi 96%).

Vezi şi: Noua Mazda CX-5 s-a ales cu distincţia Top Safety Pick+ din partea IIHS

După lovitura frontală cu o suprafaţă dură s-a constatat că nu sunt protejate ideal trunchiurile pasagerilor faţă, iar după o lovitură cu 40% din suprafaţa maşinii şoferul riscă să fie traumatizat în zona cutiei toracice şi a genunchiului drept.

Cel mai mic rezultat Mazda CX-5 l-a luat la capitolul asistenţi electronici – 59% – asta pentru că din dotările de bază lipseşte un sistem de menţinere a maşinii pe bandă (doar opţional), iar sistemul de control al vitezei nu a fost învăţat să recunoască indicatoarele rutiere.

Vezi şi: (video) Test Drive: Noua Mazda CX-5

  • Renault Koleos

Noul Renault Koleos de asemenea a luat cinci stele din cinci posibile din partea Euro NCAP. Rezultatul în prima categorie este aproape ca şi cel al modelului Mazda – 34.5 puncte sau 90 de procente.

După lovitura în obstacol deformabil cu 40 la sută din suprafaţa maşinii a fost înregistrată o protecţie slabă a genunchiului drept a şoferului. Iar la testul frontal cu 100% din suprafaţa maşinii, protecţie insuficientă a avut-o pasagerul din spate în zona cutiei toracice.

În urma testelor asistenţilor electronici noul Koleos a primit 75% pentru că are sistem de frânare de urgenţă în condiţii urbane şi extra urbane, dar şi un sistem de menţinere în bandă sau de recunoaştere a marcajelor rutiere printre dotările de bază. Euro NCAP a remarcat situaţii în care cele menţionate anterior nu funcţionează ca atare. Nu are însă SUV-ul Renault un sistem de recunoaştere a pietonilor.

  • Jeep Compass

Al treilea cel mai bun rezultat din această serie îi aparţine noului Jeep Compass. Acesta a primit aceleaşi 34.5 puncte sau 90%, ca şi Renault Koleos, în prima categorie, cea de protecţie a pasagerilor maturi.

După simularea unei lovituri într-un obstacol deformabil protecţia cutiei toracice a şoferului a fost calificată ca fiind satisfăcătoare. În acelaşi timp, protecţia minor din spate este slabă în cazul unei lovituri frontale într-un obstacol dur, iar un pericol fatal pentru şofer, în zona cutiei toracice, există în cazul unei lovituri laterale într-un stâlp.

Chiar dacă Jeep Compass nu ştie să recunoscă pietoni cu dotările standard, iar alţi asistenţi electronici nu funcţionează ideal, rezultatul general al tuturor testelor i-a permis să ia cinci stele de la Euro NCAP.

  • Opel Grandland X

În grupul modelelor cu rezultate exemplare în urma crash testelor a intrat şi cel mai mare crossover din gama actuală Opel. Rezultatul general la cea mai importantă categorie este de 32.1 puncte sau 84 de procente. În cazul unui impact frontal cu un obstacol deformabil a fost înregistrată doar o protecţie insuficientă a cutiei toracice a şoferului.

Din toate cele patru modele de teren din articol doar Opel Grandland X se remarcă cu un rezultat al protecţiei pasagerilor minori care este mai mare decât cel la categoria pasageri maturi – 87% – şi acest lucru este un atu.

Puncte suplimentare care l-au ajutat pe Grandland X să i-a cinci stele le-a acumulat la testul asistenţilor electronici. Maşina are un sistem de menţinere în bandă şi de menţinere a vitezei de circulaţie recomandată, însă un sistem de frânare în cazuri de urgenţă este disponibil doar contra plată.

Vezi şi: (video) Euro NCAP: Cât de sigur este noul VW Arteon, Honda Civic, Opel Insignia, SEAT Ibiza, Alfa Romeo Stelvio, Hyundai i30 şi Ford Mustang facelift

Iti place articolul?