in ,

Expert: Carburanţii vânduţi în Republica Moldova s-ar putea scumpi până la sfârşitul anului

Prețul la petrol pe piața europeană a atins cel mai înalt nivel din ultimii patru ani – 81.92 USD/Baril (un baril = circa 160 de litri)!

Cifra rezultă că prețul mediu al unui baril de petrol pe piața internațională a crescut lunar, din luna august, de la 72.5 dolari, la nu mai puțin de 79 de dolari în luna septembrie, scrie pe blogul său economistul IDIS Viitorul, Veaceslav Ioniță.

De asemenea, pentru că în septembrie se va înregistra şi o ușoară depreciere a leului moldovenesc față de dolarul american, de la 16.6 Lei/USD în luna august la 16.8 Lei/USD în luna septembrie, cumulativ, aceste două procese neplăcute, în luna septembrie, vor duce la scumpirea petrolului recalculat în lei moldovenești cu minim 10%.

Respectiv, această scumpire va exercita presiune asupra prețului la benzină, care va avea tendința de scumpire cu 3-4% sau 50-70 bani per litru.

Dacă tendința de scumpire a petrolului se va menține pe plan internaţional, concomitent cu o ușoară depreciere a leului moldovenesc față de USD, atunci există riscul să avem și o majorare de preț la gazele naturale importate în prag de iarnă, ceea ce va duce la o posibilă majorare a tarifelor pentru consumatorii finali.

FOTO: timesofisrael.com

Amintim că, începând cu 8 august 2018, ANRE a suspendat formarea unui nou tarif plafon la fiecare două săptămâni, după ce s-a luat decizia în Parlament de a-l stabili trimestrial. Termenul de modificare a metodologiei de calcul al preţurilor constituie maxim 3 luni din momentul publicării Legii nr. 152 din 20 iulie 2018, astfel încât după 20 octombrie staţiile PECO ar trebui să afişeze noi preţuri pentru produsele comercializate.

Apropo, în unele reţele de staţii PECO din ţară, preţul pentru un litru de gaz petrolier lichefiat (GPL) a fost majorat în ultima perioadă de la minim 10.50 lei la maxim 10.85 lei! Tariful pentru GPL nu este reglementat de ANRE.

Iti place articolul?