in ,

LOLLOL COOLCOOL

Expert, despre greșelile în reparația străzii Albişoara din Chişinău

Practic toţi şoferii din Chişinău şi nu numai, cunosc deja despre faptul că autorităţile au demarat reabilitarea integrală a străzii Albişoara, lucrările fiind împărțite pe cinci segmente.

Marea majoritate a participanților la trafic vor vedea într-un final un drum proaspăt şi bun de circulat, bine marcat, însă nu toţi văd dedesubturile periculoase ale “autostrăzii” care va apărea.

Expertul în siguranța rutieră, profesorul Ilie Bricicaru, dă de înţeles că siguranţa altor participanţi la trafic va fi în continuare slabă pe acest drum, deoarece nu vor exista suficiente condiţii pentru ca să se poată deplasa cu o linişte sufletească. Unde mai pui că, la sigur, tentaţia unor conducători auto de a călca pe accelerator va fi mai mare ca în prezent.

“Lipsa de infrastructuri pentru biciclete deja începe să dea bătăi mari de cap atât pentru cei nominalizați, care utilizează drumurile și străzile existente, cât și celorlalți utilizatori ai drumurilor, atât pietonilor – pe trotuare, cât și șoferilor – pe drumuri. Acest pericol este mult mai mare pe drumurile din afara zonelor locuite, astfel că numărul victimelor printre aceștia va crește.

Pe de altă parte, autoritățile continuă să construiască (reabiliteze, repare) drumurile și străzile fără careva studii și decizii pentru acest tip de deplasare, iar reglementările de circulație, cât și cele tehnice, stau “amorțite” în continuare.

Ultimul exemplu este strada Albișoara, unde se pune îmbrăcăminte nouă, dar nu s-a studiat de loc structura și fluxurile de transport. Respectiv, va fi același haos în circulație, fără facilități pentru utilizatorii vulnerabili, cu benzi extra-largi și viteză majorată, fără elemente de calmare a traficului și siguranță pentru pietoni în intersecții și pe trotuare, respectiv, creștere de pericol. Creșterea vitezei cu doar 1% va crește cu 5% riscul de deces!

Ce se (ne) așteaptă? Cred că iarăși o tragedie, după care se va bate iar în conducătorii de autovehicule, dar fără decizii responsabile de aplicare a procedurilor de gestionare a siguranței infrastructurii”.

Conform planurilor celor de la Primărie, strada Albişoara reabilitată integral va fi dată în exploatare până la sfârşitul anului curent. Cel mai probabil circulaţia va fi deschisă pe tronsoane, după cum se şi sistează la moment pe acestea.

Vezi şi: