in ,

Expert, despre modificările făcute pe strada Puşkin din Chişinău. De ce este un început bun

Modificările făcute pe strada Puşkin din capitală, dar şi cele care vor urma pe alte artere, în vederea fluidizării traficului rutier şi dedicării unei benzi pentru circulaţia transportului public, sunt catalogate ca fiind un început bun. Declarația aparţine doctorului Ilie Bricicaru, directorul centrului de cercetare Observatorul de Siguranță a Infrastructurii Rutiere (OSIR) din cadrul Universităţii Tehnice din Moldova.

Acesta a ţinut să-şi exprime părerea ca un reprezentant al mediului academic, care de peste 15 ani este specializat în subiecte privind traficul şi siguranţa rutieră.

marcaje banda transport Puskin 1

Comentariul lui Ilie Bricicaru:

“Ideea celor de la Primărie este una salutabilă, dar cu unele comentarii (fără a mă aștepta la un feedback de undeva, având în vedere că mediul academic și specialiștii în ziua de azi nu sunt în vogă):

  1. Comasarea benzilor dedicate transportului public cu cele pentru bicicliști, conducători de scutere şi alte vehicule de acest gen este o practică obișnuită pentru orașele europene, dar obligatoriu trebuie abordată cu reducerea vitezei până la 30 km/h și cu semnalizare pe înțelesul tuturor utilizatorilor.
  2. În dependență de fluxuri și manevre este obligatoriu de gestionat și calmarea traficului.
  3. Linia galbenă de marcaj nu este o linie de delimitare a traficului (benzilor). Astfel vor fi probleme din punct de vedere legal (cunoscând bine faptul că toți sunt “juriști” în stradă). Astfel, aspectul normei legale trebuie luat în considerație (de exemplu: are dreptul troleibuzul să depășească biciclistul? – trebuie să fie exclusă această posibilitate).
  4. Respectiv, în ce priveşte punctul 3, ar mai fi întrebări tehnice de gestionare a traficului, dar ele nu sunt relevante la această etapă.
  5. Strada Pușkin trebuia analizată în totalitate (complex) din punct de vedere a gestionării traficului rutier (nu doar pentru a marca această bandă), având în vedere că are și multe alte carențe de management a circulației, ce va crea în continuare probleme pentru transportul public (de exemplu, săgețile de virare la dreapta, etc).
  6. Măsuri mult mai sigure trebuie aplicate în preajma stațiilor și zona intersecțiilor, având în vedere că se vrea mixtul cu bicicliștii.

    Ar mai fi multe, dar începutul totuși e bun!

Amintim că benzi dedicate pentru circulaţia transportului public urmează să apară cel puţin pe bd. Ştefan cel Mare şi str. Mitropolit Gavriil Bănulescu-Bodoni.

Preluarea articolelor de pe AutoBlog.MD se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD.

Materialele de pe AutoBlog.MD sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!

Vezi şi: