in ,

(video) Fernando Alonso părăseşte Formula 1 la finalul sezonului actual

McLaren a anunțat că Fernando Alonso va părăsi Formula 1 după sfârşitul sezonul din acest an, oprindu-se doar aici, fără să confirme că spaniolul se retrage complet din motorsport.

Pilotul a petrecut 17 ani în această competiţie, a obţinut două titluri de campion mondial (2005-2006), a câştigat 32 de curse, a ocupat 22 de pole position-uri și a urcat de 97 de ori pe podiumuri.

“După 17 ani minunați în acest sport uimitor, este timpul să fac o schimbare și să merg înainte. M-am bucurat de fiecare minut din acele sezoane incredibile și nu pot să le mulțumesc destul de mult oamenilor care au contribuit la a le face pe toate atât de speciale.

Mai sunt încă câteva Mari Premii la care voi participa în acest sezon și voi lua parte la ele cu mai mult angajament și pasiune decât oricând. Vreau să mulțumesc tuturor celor de la McLaren. Inima mea este cu echipa pentru totdeauna. Știu că se vor întoarce mult mai puternici și mai buni în viitor și poate atunci ar fi momentul potrivit pentru mine să mă întorc în serie; asta mă va face foarte fericit”.

După ce a debutat la echipa Minardi în 2001, Alonso s-a mutat la Renault, mai întâi ca pilot de teste, iar mai apoi ca un pilot cu normă întreagă. În această perioadă, a câștigat titluri în 2005 și 2006, asta făcându-l cel mai tânăr campion mondial vreodată, la acel moment. În anul 2007 a venit pentru prima dată în echipa McLaren, an în care a pierdut titlul în favoarea lui Kimi Raikkonen, la doar un punct diferenţă și tot atunci echipa sa a fost implicată în scandalul “Spygate“.

Aceste lucru l-au determinat pe Alonso să se întoarcă înapoi la Renault chiar anul următor, sezon în care a câştigat doar o singură cursă, cea din Singapore. Din 2010, a ales să-şi petreacă următoarele patru sezoane în componenţa echipei Ferrari şi cu italienii a avut şansa să câştige alte două titluri, însă le-a pierdut la limită în favoarea viitorului pilot Ferrari, Sebastien Vettel.

În anul 2015, Alonso a părăsit echipa Scuderia Ferrari, fiind înlocuit anume cu Vettel şi s-a întors înapoi la McLaren în anul în care s-a trecut la folosirea motoarelor Honda pe monoposturi. Din acest an, 2018, echipa britanică a schimbat furnizorul de propulsoare pe Renault, iar Alonso se află în prezent pe locul 9 în clasamentul general, având 44 de puncte la activ.

“Există un moment pentru oricine din această lume să facă o schimbare și Fernando a decis ca sfârșitul acestui sezon să fie al lui. Respectăm decizia sa, chiar dacă credem că este în cea mai bună formă a carierei sale. Dialogul nostru deschis cu Fernando a însemnat că am putea să planificăm această eventualitate.

În timp ce-și evaluează viitorul în ultimele luni, competitivitatea lui Fernando a fost neclară. El a continuat să joace la cel mai înalt nivel, după cum știm că va face în celelalte nouă curse ale campionatului din anul acesta. Știu că întreaga echipă mi se alătură pentru a aduce un omagiu contribuției enorme a lui Fernando la McLaren; el este o legendă atât pentru campionat, cât și pentru echipă”, a declarat directorul McLaren Racing, Zak Brown.

În ultimii ani, Alonso s-a extins şi spre alte forme ale motorsportului, în timp ce a căutat să obţină şi Triple Crown of Motorsport – după ce a câștigat de două ori Monaco Grand Prix. A ratat încă un Grand Prix necesar anul trecut, pentru a concura la Indianapolis 500, acolo unde a condus doar 27 de tururi înainte de a se retrage din cursă.

În acest an, Alonso a început o campanie completă în Campionatul Mondial de Curse de Anduranţă (FIA WEC) cu Toyota, câștigând acolo în premieră, atât echipajul din care a făcut parte, cât şi echipa. Probabil niponii au influenţat decizia sa de a părăsi F1 făcându-i o ofertă de nerefuzat.

Locul lui Fernando Alonso la McLaren ar putea fi ocupat potrivit unor zvonuri de actualul pilot Renault Carlos Sainz, care va fi înlocuit de Daniel Ricciardo de la sfârşitul sezonului actual.

Iti place articolul?