in

Financial Times: Autorităţile japoneze au încercat să coaguleze Nissan cu Honda

Guvernul japonez a vrut să împingă Nissan Motor și Honda Motor să fuzioneze! Ideea, introdusă pentru prima dată companiilor la sfârșitul anului 2019, a fost respinsă înainte de a ajunge a fi discutată în Consiliile de Administrație ale ambelor părți. Despre acest lucru scrie Financial Times, citând surse proprii de informaţie.

nissan honda
FOTO: autoweek.nl

Propunerea a fost făcută producătorilor de maşini pe fondul concurenței globale sporite în sectorul auto, precum și a costurilor în creștere pentru dezvoltarea sistemelor de pilotare semi automatizată şi chiar fără şofer, dar și a vehiculelor electrice.

Ideea de a combina Nissan cu Honda, probabil, a venit din partea consilierilor premierului japonez Shinzo Abe, care erau îngrijorați de viitorul alianței Renault-Nissan. În opinia lor, însăși existența grupului auto internaţional după arestarea lui Carlos Ghosn în 2018 a fost pusă sub semnul întrebării.

Sursele publicaţiei internaţionale au menționat drept impedimente ale planului eşuat lucruri precum: imposibilitatea utilizării părților comune în asamblarea mașinilor Nissan și Honda din cauza diferențelor fundamentale ale acestora, modelele de afaceri semnificativ diferite și concentrarea Nissan asupra dezvoltării alianței cu Renault.

Este demn de remarcat faptul că la începutul anului 2020 a apărut deja o informaţie în acest sens din partea unui analist nipon, care a menţionat pentru prima dată despre o posibilă alianţă Nissan-Honda, ca un răspuns la supremaţia în creștere a Toyota, sub influenţa căreia se află deja alţi jucători precum Suzuki, Subaru și Mazda.

Vezi şi: