in ,

(foto) 20 de ani de Skoda Fabia Combi! Câţi oameni au optat anume pentru acest model

Încă o zi de naștere specială marchează Skoda în acest an, a unui model care pare neînsemnat, însă nu este aşa. Povestea de succes a Skoda Fabia Combi a început acum 20 de ani, în octombrie 2000, cu premiera sa în cadrul Salonului Auto de la Paris.

Prima generație a Fabia Combi, care a fost lansată la un an după versiunea hatchback a primei Fabia și a fost votată “Mașina anului 2001” în Republica Cehă, a cucerit mulți fani cu cea mai mare putere: a fost una dintre puținele mașini într-o astfel de caroserie, din segmentul de mașini mici, care a oferit mult spațiu pentru pasageri și o capacitate de încărcare cuprinsă între 426-1.225 litri, toate într-un pachet de doar 4.22 metri lungime – valori care au crescut în modelele generațiilor următoare.

Combinat cu un raport excelent preț-performanță, spațiul oferit a făcut din Fabia Combi un companion popular de zi cu zi, în special în rândul familiilor tinere, timp de două decenii.

Skoda Fabia 20 years 2 1

Până în prezent, Skoda a produs peste 1.5 milioane de unități ale Fabia Combi, inclusiv într-o variantă comercială numită PRAKTIK. Aceasta înseamnă că modelul Combi deține o cotă de 34 % din totalul de automobile Fabia livrate în decursul celor trei generații. Pe lângă spațiul său excepțional, Fabia Combi și-a dovedit valoarea timp de două decenii prin tehnologii moderne, o gamă largă de motoare și numeroase opțiuni de echipamente. Skoda oferă, de asemenea, variante speciale de model, de exemplu, pentru iubitorii de vehicule cu fler robust off-road și fanii sportului.

Prima sa generație, care a fost construită între anii 2000 și 2006, a câștigat clienții nu numai cu spațiul său generos, ci și cu echipamentele sale standard extinse și cu numeroasele opțiuni moderne. La acel moment erau disponibile un sistem de navigație, un sistem de control al vitezei de croazieră, senzori de parcare în spate, ESC și control automat al climei, inclusiv răcire a sertarului din torpedou. Suportul de ceașcă pivotant pentru șofer a fost un precursor al ideilor Simply Clever mai târziu.

În ceea ce privește propulsoarele, patru motoare pe benzină cu volume cuprinse între 1.4 și 2.0 litri, cu puteri cuprinse între 60 şi 115 cai, au fost disponibile în primul an. Skoda a oferit, de asemenea, două motoare diesel de 1.9 litri (natural aspirat cu 64 CP sau turbo cu 100 CP.

Prima generație Fabia Combi a fost, de asemenea, disponibilă ca variantă de vehicul comercial, numită PRAKTIK. Succesorul lui FORMAN PRAKTIK avea două locuri și o zonă de încărcare a mărfurilor despărţită de un perete fix. Panouri din metal de aceeași culoare cu vehiculul au înlocuit geamurile laterale din spate, iar zona de încărcare putea fi accesată prin hayon sau prin ușa laterală dreapta din spate.

Skoda Fabia 20 years 6

Skoda a oferit Fabia Combi şi în varianta Scout, începând cu a doua generație (2007-2013). Ornamentele din plastic finisate în culoare gri și argintiu, precum și inserţiile din plastic de pe arcurile roţilor și pragurile laterale, au caracterizat aspectul robust al modelului, care a venit cu jante din aliaj de 16 inci ca echipament standard.

Interiorul, de asemenea, s-a bazat pe modelele Scout de succes din alte serii, cu huse specifice pentru scaune și ornamente decorative. Motoarele diesel şi pe benzină, cu volume cuprinse între 1.4 și 1.9 litri (80-105 CP) livrau putere roților din față prin transmisii manuale cu 5 trepte sau automate cu şase rapoarte. La cerere, a fost disponibil și un pachet de dotări pentru drumuri proaste, cu o gardă la sol sporită.

În a treia generație curentă a Fabia Combi, această variantă de echipament poartă numele Scoutline și are detalii similare: o bară de protecţie frontală unică și alta posterioară robustă, neagră mat şi cu o bordură argintie, extensii negre mate pentru arcurile roţilor și pragurile laterale, oglinzi exterioare și railings-uri de acoperiş argintii, dar și jante din aliaj de 16 inci. Modelul cu tracţiune faţă este disponibil în combinaţie cu toate motoarele din gamă.

Skoda Fabia Combi Scoutline 13

Skoda Fabia Combi are, de asemenea, o echipare sportivă, mai ales în versiunea RS. În a doua generație, combinația de litere care provine de la “Rally Sport” este utilizată pe Combi, precum și pe modelul Hatchback. Acesta aduce pe maşini un aspect sportiv caracteristic și, datorită unui motor 1.4 TSI turbo, oferă o dinamică de condus remarcabilă.

Combinația interesantă dintre un supercharger mecanic și un turbocompresor îi oferea 180 de cai putere. Modelul de top al seriei, oferit din 2010 până în 2014, a avut standard un DSG cu şapte rapoarte.

Modelele în echipare Monte Carlo, care fac parte din gama de modele Fabia Combi încă din a doua generație, reflectă, de asemenea, istoria brandului în raliuri. Acestea au un exterior sportiv, cu accente negre izbitoare, dar și suspensie sport. Interiorul predominant negru este dotat cu scaune sport, iar în modelul actual, cu tetiere integrate și ornamente roșii, volan sport din piele și benzi și accesorii decorative exclusive.

Spațiul extrem de generos al seriei a fost o caracteristică distinctivă a Fabia Combi de douăzeci de ani. Capacitatea minimă a portbagajului a crescut cu peste 100 de litri în această perioadă. Prima generație a oferit o capacitate de încărcare de cel puțin 426 litri, care putea fi extinsă la 1.225 litri prin rabatarea scaunelor din spate.

Odată cu introducerea celei de-a doua generații, volumul de bază a crescut la 480 de litri, iar volumul maxim a crescut cu un număr impresionant de 235 de litri, până la un total de 1.460 de litri și, prin urmare, la un nivel care se găsește doar în vehiculele compacte.

A treia generație a fost prezentată în 2014 și a stabilit în cele din urmă Fabia ca un vehicul pentru distanțe mai lungi. Volumul portbagajului a crescut cu încă 50 de litri până la 530 de litri, aducând compartimentul de bagaje la dimensiunile unui break de dimensiuni medii.

portbagaj skoda octavia combi
Portbagajul modelului actual

O prezentare generală a generațiilor Fabia Combi:

  • Prima generaţie (2000 -2006) a fost produsă în 574.600 unități;
  • A doua generaţie (2007-2013) în 513.400 unități;
  • A treia generaţie (2014 până în prezent) în peste 382.900 unități;

Vezi şi:

Alte aniversări ale Skoda în acest an: