in ,

(foto) Apar pe Seria 8 şi X5. BMW a prezentat noul sistem iDrive şi un nou panou de bord digital

Digitalizarea este un element determinant pentru viitorul automobilului. Deschide calea către o nouă experienţă a condusului, extinde posibilităţile de îmbunătăţire a siguranţei şi confortului pe şosea, deschide noi oportunităţi pentru dezvoltarea şi producţia eficientă, şi este baza dezvoltării unei maşini în jurul nevoilor clientului.

În mod sistematic, BMW Group continuă digitalizarea tuturor domeniilor ca un obiectiv strategic de dezvoltare. Compania îşi propune să dezvoltă automobile şi motociclete premium care oferă o experiență unică de condus, dar şi servicii orientate spre client, unele care să optimizeze şi mai mult experienţa mobilităţii în ansamblu.

În cadrul evenimentului Digital Day 2018, BMW Group a oferit participanţilor o perspectivă asupra dezvoltării actuale a produselor, a conceptelor tehnologice şi a inovaţiilor sale. Printre altele a fost prezentată noua generaţie a sistemului multimedia iDrive, dar şi un nou panou de bord digital care va apărea pe maşinile mărcii din acest an.

Noua generaţie a sistemului infotainment iDrive, introdus în anul 2001, se va numi mai nou “Operating System 7.0”. Acesta va fi afişat tradiţional pe un ecran poziţionat pe consola centrală şi va avea în total 10 pagini separate pe care se vor regăsi diverse widget-uri care vor acţiona o comandă anumită. De asemenea, prin unele va fi oferit acces la cele mai utilizate funcţii precum navigaţie, telefon, muzică, etc.

Sistemul modernizat va afişa instant informaţii necesare pe ecran în dependenţă de situaţiile de pe carosabil ori locaţie. De exemplu, în câteva ţări, pe ecran va putea fi arătată o hartă cu locuri de parcare libere atunci când maşina se apropie de destinaţia setată în sistemul de navigaţie.

Controlul sistemului Operating System 7.0 se va putea face cu ajutorul joystick-ului care se va păstra pe tunelul central, prin comenzi vocale sau gestuale, dar şi prin tradiţionala apăsare pe ecranul tactil.

Noul panou de bord digital măsoară în diagonală 12.3 inci şi este făcut virtual în stilul formei grilei radiatorului de pe noile modele BMW. La fel ca şi la concurenţi, între cele două ceasuri pot fi afişate diverse informaţii, inclusiv hărţi ale sistemului de navigaţie, care se încadrează frumos. Grafica, simbolurile şi literele vor fi citeţe, iar în dependenţă de regimul de rulare ales interfaţa îşi va schimba culoarea.

Primele maşini care vor dispune de noile dotări vor fi noile generaţii ale modelelor BMW Seria 8 Coupe şi BMW X5, care vor fi prezentate în acest an.

Vezi şi: (foto) Noul BMW X5. Iată cum ar putea arăta şi ce motoare va avea sub capotă

Vezi şi: (foto) BMW Seria 8 Coupe a fost deconspirat? Primele imagini cu maşina de serie fără camuflaj

BMW a mai ţinut să menţioneze că lucrează activ (alături de concurenţii de la Audi şi Daimler) pentru introducerea în automobile a standardului celular 5G. Cu rate de transfer îmbunătăţite şi latenţă minimă, viitorul standard mobil 5G oferă posibilităţi tehnice îmbunătăţite semnificativ în ceea ce priveşte transferul de date-evoluţii, care pot fi folosite şi pentru a aduce conectivitatea automobilelor la un nou nivel. Obiectivul este de a putea oferi sisteme şi funcţii bazate pe 5G de îndată ce standardul devine disponibil comercial peste câţiva ani în automobilele de serie.

La Digital Day 2018, BMW Group prezintă avantajele unei caracteristici inovatoare a reţelelor mobile de 5G, cunoscută sub numele de “network slicing”. Această tehnologie implică punerea la dispoziţie, la cerere, a unor părţi din infrastructura reţelei într-un mod care să corespundă aplicaţiilor specifice şi cerinţelor acestora. Clientul va avea acces la o reţea virtuală alcătuită din “segmente” individuale, care pot fi utilizate, de exemplu, pentru a actualiza hărţile HD de navigaţie, permit schimbul direct de date între automobile sau transmiterea videoclipurilor la calitate HD.

Conexiunea bună va mai asigura transmiterea rapidă a informaţiilor sistemului de avertizare în timp real, pentru a preveni accidentele rutiere. Pentru aceasta, datele înregistrate de către senzorii automobilului sunt colectate anonim şi prelucrate centralizat, astfel încât să poată fi obţinute informaţiile care indică situaţii de pericol. Acest lucru permite ca avertizarea privind locurile cu accident sau condiţiile meteorologice extreme să fie transmisă în mod specific automobilelor din vecinătatea acestor situaţii.

Vezi şi: (video) Planurile de electrificare a maşinilor din gama BMW: 25 de modele noi până în 2025

Încă o tehnologie cheie despre care s-a discutat la Digital Day 2018 a fost inteligenţa artificială. BMW Group a mărturisit că o foloseşte în dezvoltarea sistemelor de condus automat care pot face faţă chiar şi situaţiilor de trafic extrem de complexe din centrul oraşelor.

Beneficiile sistemelor echipate cu inteligenţă artificială includ disponibilitatea nelimitată. Spre deosebire de oameni, un sistem inteligent poate menţine niveluri de performanţă constante. Nu este obosit sau distras şi menţine concentrarea deplină chiar şi în situaţii confuze.

Vezi şi: BMW Group, Intel Corporation, Mobileye şi concernul FCA au format o alianţă

Iti place articolul?