in ,

(foto) Are şanse să ajungă pe modelele de serie. KAMAZ a construit un camion cu autopilot

Ruşii nu rămân în urmă cu dezvoltarea tehnologiilor moderne precum este sistemul de pilotare automată pe autovehicule. Chiar şi cei de la KAMAZ au construit deja o astfel de maşină, iar în viitor dotarea ar putea apărea şi pe modele sale de serie, care de o vreme sunt făcute într-un parteneriat strâns cu Daimler AG.

426915b0fc418dfdb35b2fa8be2c7fd4

Proiectul se numeşte Odiseu şi denumirea nu a fost aleasă la întâmplare: autovehiculul cu autopilot va fi programat astfel încât să plece şi să se întoarcă de unde a plecat.

Primul camion autonom a fost construit pe baza unui KAMAZ-43083 cu propulsor diesel. Acesta este dotat cu mai multe camere, radare şi telemetre laser LIDAR. Robotul auto mai dispune de un sistem de navigaţie cu o manşă de eroare de doar 3-5 cm şi un sistem de telecomunicaţii realizat prin Wi-Fi, 4G şi un canal radio special în caz de situaţii de urgenţă.

Toate informaţiile sunt procesate de un calculator făcut de inginerii KAMAZ în colaborare cu experţi de la Universitatea Federală din Kazan. Principiul de funcţionare de bază este unul simplu: maşina va rula în baza instrucţiunilor electronice şi dacă în cale îi va apărea un obstacol sau se va întâmpla o oricare altă situaţie neprevăzută, camionul se va opri automat şi va aştepta comanda dispecerului.

fd5e623aaba9cf718051e8c53e2e6080

În prezent au loc pregătirile pentru lansarea unei rute experimentale pe care vor fi folosite în regim de lucru, dar şi de teste, câteva prototipuri. Acestea vor asigura transportul cabinelor de la întreprinderea unde se produc spre liniile de asamblare prin intermediul unei reţele de drumuri existente deja pe teritoriul uzinelor KAMAZ.

În context se va construi şi un post de comandă pentru controlul maşinilor, care le va monitoriza şi le va prelua controlul în caz de necesitate.

Vezi şi: Ruşii sunt gata să stea la coadă câteva luni pentru a-şi cumpăra un KAMAZ-5490 NEO

buton subscribe

Testele pilot vor demara din vara anului 2018 şi dacă rezultatele vor fi îmbucurătoare atunci din 2019 camionul va fi folosit cu scopul iniţial determinat. Numărul unor astfel de vehicule ar putea ajunge la câteva sute.

Vezi şi: (foto) AutoSpot MD: Cel mai tare KAMAZ din ţară este înmatriculat astăzi la Chişinău