in , ,

(foto) Atelierul Classic Recreations a primit licenţă de la Ford pentru lansarea a trei muscle car-uri iconice

Ford a oferit oficial o licenţă atelierului american Classic Recreations pentru lansarea a trei versiuni iconice a muscle car-ului Mustang: Boss 302, Boss 429 şi Mach 1! Pentru că au fost lansate drept modele concurente pentru Chevrolet Camaro şi doar în perioada anilor 1969-1970, în prezent modelele originale costă o avere şi sunt extrem de căutate.

69mustang boss302
Ford Mustang Boss 302

Dintr-o scurtă incursiune în istoricul acestor modele, aflăm că principala deosebire de toate celelalte modele Mustang erau motoarele V8 de sub capotă, unele foarte performante şi cu tehnologii inspirate din lumea autosportului din acea vreme. Unităţile aveau un volum cuprins între 5.0 şi 7.03 litri, şi generau între 253 şi 381 de CP.

Interesant este că puterea reală a agregatelor putea să depăşească 500 de cai, însă Ford intenţionat micşora cifrele pentru ca proprietarii să nu aibă probleme cu firmele de asigurări.

Atelierul din statul american Oklahoma a început să se ocupe de construcţia şi restaurarea la comandă a maşinilor retro acum 15 ani. Modele originale Mustang care ajung în garajul profesioniştilor de la Classic Recreations sunt dezasamblate de tot ce este vechi până la caroseria goală şi sunt făcute din nou cu ajutorul unor componente moderne, inclusiv unele livrate de Ford.

Mai mult, acum câţiva ani însăşi Ford a început să facă la comandă noi caroserii ale modelelor clasice Mustang şi astfel oricare alt atelier care doreşte să facă un muscle car de altă dată nu mai are nevoie să caute un automobil “donator”.

Vezi neapărat: (foto) Frumuseţea costă scump. Iată cât vei trebui să plăteşti dacă vrei un Shelby GT500CR nou

69mustang CR
Ford Mustang Mach 1

Până acum în portofoliul de modele oferite spre vânzare de Classic Recreations se numărau modele Shelby G.T.350 şi Shelby G.T.500 în diferite versiuni, asta pentru că a fost mai uşor să se ajungă la o înţelegere cu Shelby American în vederea oferirii unei licenţe şi acordarea unor numere de serie a produselor sale. Mai nou însă o astfel de înţelegere a fost făcută cu Ford şi maşinile care vor fi construite de atelier nu vor fi considerate modele noi, ci modele care vor continua seria originală.

Pasul va fi unul apreciat în special de fanii modelului Mustang Boss 429. În total au fost făcute 1.358 de exemplare, fiecare cu câte 500 de CP sub capotă, şi în zilele noastre sunt atât de rare şi scumpe încât proprietarilor le este teamă să le scoată pe drumurile publice.

69mustang boss429
Ford Mustang Boss 429

Anume un astfel de model va fi făcut primul de către Classic Recreations şi va fi demonstrat publicului în luna noiembrie a acestui an la celebrul show de tuning SEMA din Las Vegas. Noul Boss 429 va avea o caroserie preluată de la un model original sau una nouă (deocamdată nu se cunosc detalii), dar şi un motor special de 7.0 litri volum.

Ulterior vor fi construite modelele Boss 302 şi Mach 1. Pentru primul se va putea comanda un propulsor Coyote de 5.0 litri sau unul de 6.0 litri, iar pentru al doilea se va pune la dispoziţie de la agregatul EcoBoost turbo de 3.5 litri până la o unitate V8 de 7.0 litri cu 553 de CP.

Preţurile pentru versiunile Mustang renăscute nu se cunosc cu exactitate, însă la sigur vor fi mai mari decât cele cerute pentru unele supercaruri moderne (preţ preliminar – cel puţin 169.000 de dolari).

Vezi şi: Replicile a două modele clasice Shelby Mustang sunt disponibile la comandă cu motoare mai mici (foto)

buton subscribe