in ,

(foto) Autobuzele Mercedes care vor ajunge de la Bucureşti la Chişinău au o vechime de cel puţin 12 ani

Vechi, dar semnificativ mai bune şi mai moderne decât Ikarus-urile „obosite” care circulă prin capitală. Primarul interimar general Silvia Radu a făcut publice pe o reţea de socializare câteva imagini cu unul dintre cele două autobuze identice care ne-au fost oferite în dar de autorităţile române şi care urmează să ajungă la Chişinău.

Unităţile de transport de model Mercedes-Benz Citaro au fost folosite o vreme în oraşul Bucureşti de către Regia Autonomă de Transport Bucureşti (RATB) şi urmează în viitorul apropiat să-şi continue menirea pe străzile municipiului.

Singura dilemă este cum se va realiza procedura de import dacă prin legislaţie este interzisă aducerea în ţară a autovehiculelor cu o vârstă mai mare de zece ani?

Caracteristicile exacte nu se cunosc deocamdată, însă din cele disponibile în reţeaua virtuală aflăm că autobuze de asemenea model au fost produse în perioada anilor 1997-2006. Mai exact, pentru că sub „capotă” se ascunde un motor turbo diesel cu un volum de peste 6.0 litri şi cu sistem BlueTec Selective Catalytic Reduction, care mai şi corespunde normei de emisii Euro IV, autobuzul a fost produs în anii 2005-2006 atunci când toţi producătorii de autovehicule trebuiau să-şi adapteze produsele după standardul Euro IV impus în UE în 2005.

Unitatea dezvoltă 286 de CP şi în jurul a 1.120 Nm de cuplu. Cutia de viteze poate fi una automată ZF cu şase trepte sau Voith cu patru rapoarte.

Capacitatea totală a autobuzului este de 103 locuri, dintre care 27 pe scaune, iar patru locuri sunt destinate persoanelor cu dizabilităţi. Pentru că are şi un sistem de suspensii pneumatice, Citaro ştie să îşi micşoreze garda la sol pentru o îmbarcare mai uşoară a pasagerilor prin cele trei uşi.

În funcţie de dotări, autobuzul mai poate avea un sistem de climatizare, sistem de informare a călătorilor, ecran LCD de 19 inci, GPS, Wi-Fi, sistem din 5 camere video prin care se pot supraveghea zonele de îmbarcare, habitaclul sau posteriorul autobuzului, etc.

Flota RATB de la Bucureşti este compusă din cel puţin 1.000 de autobuze.

Amintim că la Chişinău urmează să ajungă şi un autobuz electric. Vezi detalii: (video) Un autobuz electric şi alte două de model Mercedes vor circula prin Chişinău. Primul va avea şi o rută

buton subscribe