in , ,

(foto) BMW prezintă în detalii noul M340i xDrive Sedan. Este la fel de rapid ca un M5 F10 cu 560 de CP

Noul BMW Seria 3 Sedan se apropie mai mult de perioada lansării pe piață în primăvara anului 2019. Subdiviziunea BMW M GmbH prezintă acum o variantă de model extrem de dinamică a noului sedan sport, care reprezintă de fapt cel mai puternic sedan BMW Seria 3 de generaţie actuală, înainte de a fi lansat modelul pur M3.

Noul BMW M340i xDrive Sedan este propulsat de un motor pe benzină cu șase cilindri, dezvoltat recent, care produce 374 de CP. Împreună, performanțele ridicate ale motorului, tehnologia de suspensie specifică M și sistemul inteligent de tracțiune integrală asigură o dinamică de conducere remarcabilă, care este de neegalat în segmentul mijlociu. Caracterul sportiv excepțional este subliniat de designul specific al modelului și de caracteristicile echipamentului oferit în dotare.

Componenta principală a acestui automobil îi este evident propulsorul. Unitatea de propulsie dezvoltată pentru BMW M340i xDrive Sedan ridică caracteristicile vehiculului în ceea ce privește performanțele, răspunsul, puterea de revigorare, funcționarea netedă și eficiența, atât de tipice pentru motoarele BMW cu șase cilindri, la un nou nivel. Motorul de 3.0 litri volum are un carter din aluminiu și un cap al cilindrilor din acelaşi metal.

Sistemul de turbo compresoare, construit conform principiului TwinScroll, a fost, de asemenea, redezvoltat. Integrarea galeriei de evacuare compacte din oțel și a turbo compresorului efectuează o dezvoltare rapidă a presiunii turbo compresiei. Un moment de inerție de masă redus cu circa 25% îmbunătățește răspunsul turbinei, iar o supapă cu o deschidere mai largă, pentru redirecţionarea gazelor de eşapament prelucrate, controlată electric, contribuie la o valoare mai bună a emisiilor.

Alimentarea cu combustibil se realizează prin intermediul tehnologiei High Precision Injection, ale căror injectori funcționează acum la o presiune de injecție mărită până la 350 bar. Versiunea actuală a tehnologiei M TwinPower Turbo este completată de un sistem de control al supapelor complet variabil VALVETRONIC și de un sistem de control variabil al arborelui cu came Double-VANOS.

Tehnologia de propulsie, care a fost complet reamenajată și numeroasele detalii ale căreia au fost complet reînnoite, oferă acum o putere mai mare cu 48 CP, până la 374 CP, comparativ cu cel mai puternic motor utilizat anterior de BMW Seria 3, precum și o creștere a cuplului maxim cu 50 Nm până la 500 Nm. Drept rezultat, automobilul a avut de numai de câştigat în caracterul său sportiv.

Noul BMW M340i xDrive Sedan este capabil să realizeze sprintul de la 0 la 100 km/h în doar 4.4 secunde, cu o jumătate de secundă mai repede decât modelul de vârf din generația anterioară a BMW Seria 3 Sedan. De asemenea, timpul de acceleraţie este doar cu o zecime de secundă mai lent decât cel anunţat pentru un M3 F80 standard sau exact ca şi cel al unui M5 F10 cu motor V8 şi cu 560 de CP!

Dezvoltarea puterii și creșterea vitezei sunt însoțite de sunetul caracteristic al motorului cu șase cilindri în linie, care a obținut o prezență suplimentară mulțumită sistemului de evacuare a gazelor de eşapament M Sport. Mai presus de toate, în modurile SPORT și SPORT +, care pot fi activate prin intermediul comutatorului Driving Experience Control, eșapamentul cu supape reglabile generează un sunet deosebit de distinctiv. Dezvoltarea sunetului care însoțește alimentarea dinamică a motorului este, de asemenea, perceptibilă intens în interiorul BMW M340i xDrive Sedan. Sistemul de evacuare cu două țevi M Sport este echipat cu două filtre de particule pe benzină, permițând maşinii să îndeplinească cerințele standardului de emisii Euro 6d-TEMP. Consumul mixt de combustibil anunţat este de 7.5 litri la 100 km parcurşi, iar nivelul mixt de emisii de CO2 este de 172 g/km.

BMW M340i xDrive Sedan este dotat standard cu transmisia sport Steptronic cu 8 trepte de ultimă generație, caracterizată, printre altele, de un sistem de control hidraulic optimizat și o dinamică extrem de ridicată când vorbim despre schimbul treptelor. Raporturile scurte pentru treptele inferioare îmbunătățesc accelerația, iar funcția Launch Control poate fi utilizată pentru o acceleraţie de invidiat de pe loc. Padelele de schimbare a rapoartelor, din spatele volanului, facilitează selecția manuală în orice moment.

Cu o distribuție complet variabilă a puterii între puntea față și cea din spate, tehnologia inteligentă de tracțiune integrală oferită de BMW M340i xDrive Sedan asigură o aderenţă maximă, o agilitate și o stabilitate a vehiculului. Înclinația mai mult spre roțile din spate a BMW xDrive este tipică mărcii și se prezintă deosebit de eficient în modurile SPORT și SPORT +, la abordarea curbelor.

În plus, BMW M340i xDrive Sedan este echipat standard cu un diferențial M Sport. Funcția de blocare a roților din spate, controlată electronic, contribuie semnificativ nu numai la creșterea tracțiunii, ci și la stabilitatea și agilitatea vehiculului.

Conceptul de construcție utilizat pentru suspensia noului BMW Seria 3 Sedan oferă condiții prealabile ideale pentru o manevrabilitate sportivă. Componentele punții din faţă cu o structură dublă articulată şi a punţii spate cu cinci braţe, ambele optimizate în ceea ce privește greutatea și rigiditatea, sporesc dinamica de virare și precizia de direcție, la fel ca și lățimea mai mare a ecartamentelor și unghiurile optime ale poziţionării roţilor. În plus față de o gardă la sol micşorată cu 10 mm, suspensia standard M Sport a lui BMW M340i xDrive Sedan cuprinde elastokinematică specifică M și o nouă funcție de control a amortizoarelor cu referire la controlul gărzii la sol. O suspensie Adaptive M cu amortizoare controlate electronic este disponibilă opțional.

O altă parte integrantă a suspensiei M Sport și a suspensiei Adaptive M este caracteristica Variable Sport Steering, care susține o direcţie agilă în viraje cu un feedback remarcabil, precum și un răspuns spontan și precis.

Acest sedan nou marca BMW vine standard şi cu un sistem de frânare M Sport, care oferă o putere eficientă de oprire. Frânele sportive M realizează acest lucru cu un raport mai direct, precum și printr-o configurație hidraulică diferită, prin intermediul unor discuri de 348 de mm cu patru pistoane în etriere fixate pe puntea din faţă și altele de 345 milimetri cu un singur piston în etriere “plutitoare” pe puntea din spate. Etrierele sunt vopsite într-o culoare albastră şi poartă un logo M.

Mecanismele de frânare sunt acoperite cu nişte jante M din aliaj uşor, de 18 inci, care la rândul lor sunt protejate de un set de anvelope mixte de dimensiuni 225/45 R 18 şi 255/40 R 18 respectiv. Opţional sunt disponibile jante M din aliaj de 19 inci în două variante stilistice şi de asemenea cu anvelope mixte, dar şi un model BMW Individual de 19 inci din aliaj uşor, care vin împreună cu un set de anvelope de înaltă performanță, facilitând astfel un transfer deosebit de eficient al forțelor longitudinale și laterale.

BMW M340i xDrive Sedan va avea şi un design exterior puţin diferit faţă de o maşină în nivel de echipare M Sport. Noi forme are bara de protecţie frontală, grila radiatorului, spoilerul spate este în culoarea caroseriei, iar terminaţiile eşapamentului sunt trapezoidale. Aspectul exclusiv al vehiculului este completat de capacele oglinzilor exterioare, contururile prizelor de aer, suprafețele frontale ale grilajului, terminaţiile eşapamentului şi toate inscripţiile de pe caroserie, toate finisate în culoarea metalizată Cerium Grey.

În interiorul mașinii, scaunele sport cu tapițerie specifică M într-o combinaţie Sensatec/Alcantara, un tavan de culoare neagră BMW Individual, volanul din piele M cu padele de schimbare a treptelor și benzile decorative finisate în Aluminium Tetragon oferă o ambianță intensă pentru plăcerea conducerii.

Printre alte dotări specifice modelului se numără un panou de bord digital care poartă inscripţia M340i, dar şi pragurile de la intrare care se mândresc, de asemenea, cu denumirea modelului.

Salonul Auto de la Los Angeles, care se va desfăşura în perioada 30 noiembrie – 9 decembrie 2018, va servi drept platformă de lansare a noului BMW M340i xDrive Sedan. Maşina va ajunge pe piaţa din SUA şi paralel pe cea europeană în luna iulie a anului 2019.

Vezi şi: (video) PARIS 2018: Premieră mondială – BMW M Performance Parts pentru noul sedan Seria 3

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?