(foto) BMW şi Porsche au prezentat o staţie de încărcare ultra rapidă. În cât timp se pot încărca electromobilele

Distribuie:
 • 12
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Momentul când maşinile electrice vor putea fi încărcate la fel de rapid precum se face alimentarea cu combustibil în staţiile PECO tradiţionale este tot mai aproape, datorită unui rezultat intermediar din proiectul de cercetare „FastCharge”. Consorțiul de cercetare a prezentat prototipul unei stații de încărcare cu două terminale în comuna Jettingen-Scheppach, situată în apropierea autostrăzii A8 între oraşele germane Ulm și Augsburg. 

Unul poate pompa energie cu o putere de până la 450 kW, iar altul cu până la 175 kW.

Noua stație de încărcare este potrivită pentru modelele electrice actuale ale tuturor mărcilor, care sunt echipate cu varianta standard europeană Type 2 a sistemului de încărcare combinată (CCS) utilizat pe scară largă. La momentul de faţă, orice doritor poate merge în Jettingen-Scheppach și să-şi încarce electromobilul absolut gratuit!

În funcție de modelul vehiculului, noua stație de încărcare ultra rapidă poate fi utilizată pentru maşinile cu sisteme de baterii care funcţionează fie cu o tensiune de 400 V, fie cu una de 800 V. În fiecare caz, capacitatea de încărcare furnizată se ajustează automat la capacitatea maximă de încărcare permisă de vehicul.

Soluțiile de încărcare rapide și convenabile măresc atractivitatea electromobilității. Creșterea capacității de încărcare disponibile până la 450 kW permite reducerea semnificativă a timpilor de încărcare. Capacitatea de încărcare oferită de noile staţii „FastCharger” este de trei până la nouă ori mai mare decât cea posibilă în prezent cu stațiile de încărcare rapidă de tip DC. Proiectul „FastCharge” analizează ce condiții tehnice trebuie îndeplinite în ceea ce privește vehiculele și infrastructura, pentru a permite aplicarea unor capacități de încărcare extrem de ridicate.

Un vehicul de cercetare al companiei Porsche, care este dotat cu un set de acumulatori cu o capacitate netă de 90 kWh a atins o capacitate de încărcare de peste 400 kW la noua stație de încărcare. Acest lucru a permis ca în mai puţin de trei minute, maşina să fie încărcată cu destulă energie pentru a parcurge 100 de km.

Este pentru prima dată când o maşină dedicată transportului pentru pasageri a putut atinge iniţial o capacitate de încărcare de 400 kW. Un sistem de răcire inovaţional a făcut acest lucru posibil, asigurând un control uniform al temperaturii în celulele bateriei.

Maşina BMW testată a fost un i3 cu o baterie cu o capacitate de 57 kWh. Printr-un convertor, tensiunea de intrare de 800 V a fost redusă la 400 V, automat, special pentru vehiculului de cercetare bavarez. Operaţiunea de încărcare 10-80% a durat doar 15 minute.

Inițiat în iulie 2016, proiectul de cercetare „FastCharge” a primit finanțare de 7.8 milioane de euro de la Ministerul federal al Transporturilor și Infrastructurii Digitale din Germania. Implementarea suportului financiar este coordonată de German National Organisation Hydrogen and Fuel Cell Technology (NOW).

Consorțiul industrial include producătorii de automobile BMW Group și Dr. Ing. h. c. F. Porsche AG, precum și operatorii Allego GmbH, Phoenix Contact E-Mobility GmbH (tehnologie de încărcare) și Siemens AG (inginerie electrică). Apropo, specialiştii de la Siemens sunt deja acum, în 2018, capabili să manipuleze sisteme electrice cu o tensiune de până la 920 de volţi, un nivel anticipat pentru maşinile electrice ale viitorului!

Amintim că Porsche intenționează să investească mai mult de 6 miliarde de euro în mobilitatea electrică până în 2022, care vizează lansarea atât a unor maşini plug-in hybrid, cât şi a unora complet electrice. Aceasta înseamnă că germanii și-au dublat cheltuielile planificate anterior pentru electromobilitate, de la aproximativ 3 miliarde la peste 6 miliarde de euro.

Din celelalte 3 miliarde de euro, aproximativ 500 de milioane de euro vor fi utilizate pentru a dezvolta modelele și versiuni derivate din gama Taycan. Porsche va investi, de asemenea, aproximativ un miliard de euro în electrificarea și hibridizarea gamei de produse existente, câteva sute de milioane în extinderea uzinelor sale și aproximativ 700 de milioane de euro în noi tehnologii, infrastructură de încărcare și mobilitate inteligentă.

Vezi şi: (video) Planurile de electrificare a maşinilor din gama BMW: 25 de modele noi până în 2025

Vezi şi: Oficial: Porsche – primul constructor auto european care renunță la motorul diesel


Distribuie:
 • 12
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

You may also like...