in

(foto) Cinci curiozităţi despre cel mai puternic SUV de serie de pe planetă

Noul Jeep Grand Cherokee Trackhawk este cel mai tare SUV de pe planeta Pământ. Este într-atât de tare încât datorită puterii şi dinamicii sale poate lăsa în urmă multe supercaruri, dar şi liniştit poate tracta un iaht mai aproape de apă.

Iată cinci lucruri interesante pe care trebuie să le ştiţi despre această maşină:

1. Este cel mai puternic SUV din lume

Dacă nu ar fi luate în considerare automobilele analogice modificate, atunci printre cele de serie noul Trackhawk este cu siguranţă cel mai rapid. Sub capotă are instalat un motor V8 de 6.2 litri cu un compresor mecanic. Această “inimă” produce 717 cai putere şi 874 Nm de cuplu.

Pentru acest agregat a fost dezvoltat un sistem nou de alimentare cu combustibil şi un sistem de răcire foarte eficient. Cutia de viteze este una automată cu opt trepte setată special.

2. Este cel mai rapid SUV din lume

Accelerează cel mai tare Grand Cherokee de la 0-96 de km/h în doar 3.5 secunde. Pentru comparaţie, un BMW X5 M cu ai săi 575 CP accelerează până la 100 de km/h în 4.2 secunde, iar un Porsche Cayenne Turbo S cu 570 de CP în 4.1 secunde.

De asemenea, un Bentley Bentayga cu ai săi 608 CP accelerează în 4.1 secunde, iar de exemplu un Ferrari GTC4Lusso cu tracţiune integrală şi 690 de CP este mai rapid decât Trachkhawk cu doar o zecime de secundă.

Distanţa de 402 metri o parcurge în 11.6 secunde, iar viteza maximă la sfârşitul acesteia este egală cu 185 de km/h. Viteza maximă este limitată la 290 de km/h, asta chiar dacă pe vitezometru cifra maximă e 322.

3. Are cele mai mari mecanisme de frânare dintre toate modelele Jeep

Pe noul Trackhawk se folosesc nişte mecanisme de frânare foarte eficiente marca Brembo. Jantele din faţă vor ascunde nişte frâne cu şase pistoane în etriere şi discuri cu o mărime de 400 de mm. În spate sunt cu patru pistoane în etriere şi cu discuri de 350 mm.

Pentru a se opri total de la o viteză de 96 km/h îi trebuiesc doar 34 de metri.

4. Acesta poate fi folosit atât pe circuite, cât şi pe străzile obişnuite

Printre regimurile electronice care participă activ la condus a apărut o variantă pentru circuite. Odată activat, timpul necesar schimbului treptelor scade cu 160 de milisecunde, suspensia adaptivă devine mai dură, se schimbă setările servodirecţiei, iar cuplul este distribuit în proporţie de 30:70 în favoarea osiei spate.

În regim obişnuit sistemul de tracţiune integrală este oferit în proporţie de 40:60, iar în regim “de iarnă” 50:50.

De asemenea, noul SUV dispune de un regim sport, algoritm special pentru tracţiunea remorcii şi sistem “launch-control” pentru start rapid de pe loc, care include compresorul mecanic într-un regim special de funcţionare şi optimizează lucrul motorului.

5. Are o mulţime de dotări şi peste 70 sisteme/asistenţi pentru siguranţă

Noul SUV marca Jeep poate fi dotat cu un sistem audio Harman Kardon (825 de waţi, 19 difuzoare, 2 subwoofere), cruise control adaptiv, sistem de monitorizare a unghiurilor moarte, sistem de avertizare în cazul unei coliziuni frontale, sistem de urmărire a benzii de rulare, etc.

Mai are noul Trackhawk şi un regim special care se activează odată ce maşina este transmisă de exemplu unui angajat al unui hotel. Acesta limitează turaţiile motorului, schimbă algoritmul de funcţionare a transmisiei, deconectează padelele de comutare a treptelor din spatele volanului şi face indisponibilă selectarea regimurilor electronice, dar şi Launch Control-ul.

Vezi toate detaliile despre model: (video) Cel mai puternic Jeep din istorie: Noul Grand Cherokee Trackhawk

Noul Jeep Grand Cherokee Trackhawk va apărea în vânzare până la sfârşitul acestui an.

Sursă: Motor