in ,

(foto) Dacia – 15 ani de succes în Europa, o poveste unică în industria auto

De la un singur model la o gamă completă, diversificată, cu 6.5 milioane de clienți, Dacia a transformat sectorul auto din 2005 până în prezent. Iată o privire înapoi a unei poveşti de succes de aproape 15 ani, una adevărată, de la momentul lansării Logan-ului în Europa până la showcar-ul 100% electric dezvăluit în această primăvară.

show car dacia spring

Nașterea unui model revoluționar la prețuri accesibile

Fondată în 1966 în România – Dacia – producătorul auto a fost întotdeauna legat de Renault: primul său model, disponibil doar pe piața locală, a fost Dacia 1100, de fapt un Renault 8 asamblat cu piese fabricate în Franța.

În 1999, Groupe Renault a achiziționat producătorul român cu o viziune clară: să dezvolte experienţa și situația geografică a Dacia pentru a comercializa cel mai ieftin sedan în format “three-box” de pe piața din Europa de Est, care se afla atunci în mijlocul reconstrucției. Un obiectiv extrem de ambițios pe care Groupe Renault a decis să-l atingă prin încălcarea regulilor.

uzina dacia pitesti

Pentru prima dată în industria auto, designul a fost finalizat la un cost țintă prin aplicarea metodei “proiectare/design la cost”. Inovatoare la momentul respectiv, această metodă a transformat logica de design tradițional: fără a compromite fiabilitatea și siguranța, optimizarea costurilor a devenit un imperativ în fiecare etapă a designului vehiculului.

De la început până la sfârșit, prețul final de vânzare a fost luat în considerare în orice constrângere tehnică. În cadrul acestei strategii, utilizarea pieselor și tehnologiilor dovedite și amortizate ale Groupe Renault a fost un avantaj considerabil. De la design la concepție și apoi producție, echipele de proiect Dacia au funcţionat ca un start-up: de la zero, și pe un buget strâns!

Lansat în 2004, Logan-ul și-a ținut toate promisiunile: mărimi record în raport cu spaţiul și echipamente esențiale la un preț de vânzare cu amănuntul imbatabil – de la 5.000 de euro. A revoluționat piața auto prin democratizarea noii mașini. Cu un nou preț de achiziție comparabil cu cel al unei mașini second-hand, a avut atât de mult succes încât a fost comercializat în întreaga Europă începând cu anul 2005. Dacia a devenit reperul pentru un nou mod de a consuma mașini.

Un model emblematic, Dacia Logan este încă comercializat astăzi, cu vânzări cumulative din 2004, totalizând 1.8 milioane de unități.

logan

Un trio câștigător

Încurajată de succesul Logan-ului, Dacia și-a extins gama în 2008 cu modelele Sandero și versiunea sa cross – Sandero Stepway. Combinând aspectul compact cu un interior spațios (lungime de 4.02 metri şi portbagaj de 320 litri), acest automobil este suficient de versatil pentru a face față oricărei provocări.

O nouă revoluție a început în 2010 odată cu lansarea lui Dacia Duster. Acest model, acum bestseller, a făcut segmentul SUV-urilor mult mai accesibil. Fidele valorilor pe care Dacia le-a făcut proprii – spaţiu record, simplitate, robustețe și un preț imbatabil – ambele modele noi sunt un succes comercial.

Sandero (inclusiv Sandero Stepway) este mașina cu cele mai mari vânzări private în 2018 și totalizează 2.1 milioane de unități de la momentul lansării. Din 2010 au fost vândute 1.6 milioane de Duster-uri.

Dacia continuă să răspundă nevoilor esențiale ale clienților săi cu mașini simple, fiabile și robuste, fără exces. Și-a extins gama cu Logan MCV (break) în 2007, apoi Lodgy (MPV) și Dokker (MPV și van) în 2012.

Datorită entuziasmului clienților săi, brandul se bucură de o comunitate activă de clienți. Dacia este acum al 5-lea brand din punct de vedere al vânzărilor private din Europa. Asta înseamnă ceva drum parcurs!

Astăzi, Dacia se recompensează pe sine cu o ediție aniversară într-o nouă culoare numită Iron Blue, care poartă şi numărul 15! Această serie de modele este disponibilă în toate țările în care brandul este comercializat.

2020 Anniversary Special series Dacia 15 years

Oferirea de esențiale de mâine

Așteptările clienților și modul în care folosim mașinile se schimbă. Dacia este un brand modern care își ascultă clienții și este conștient de provocările reprezentate de mobilitatea viitorului. Răspunzând provocărilor de mediu, Dacia este singurul producător care oferă modele de automobile cu motoare care pot consuma două tipuri de combustibil (benzină/GPL) în întreaga sa gamă de vehicule private. 

Bazându-se pe 10 ani de experiență cu Groupe Renault, următoarea revoluție Dacia va implica vehicule electrice la prețuri accesibile. În martie 2020, brandul și-a prezentat showcar-ul electric Springprimul său model electric. Mai mult, va fi prima mașină de oraș care va purta semnătura Dacia! Un vehicul cu cinci uși, cu patru locuri reale și o autonomie de aproape 200 km. Spring este dovada că Dacia poate promite și o mobilitate durabilă accesibilă tuturor și să rămână fidelă valorilor sale îndrăznețe.

Dacia a fost un game changer în industria auto pentru ultimii 15 ani, dar activitatea sa revoluționară este departe de a fi terminată!

Preluarea articolelor de pe AutoBlog.MD se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD.

Materialele de pe AutoBlog.MD sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!

GALERIE FOTO: