in ,

COOLCOOL AngryAngry OMGOMG LoveLove LOLLOL WTFWTF

(foto) De ce neglijați anvelopele pe care le aveți pe mașini, nu înțelegeți că vă pot ucide? Ce am observat la mașinile din Chișinău

Autor: Constantin Mihalachi
De foarte multe ori vedem pe la știri o sumedenie de accidente rutiere ce au loc pe drumurile din Moldova. De foarte multe ori anume ele, drumurile, sau mai bine zis calitatea acestora, stă la baza multora dintre ele, doar că pe final tot șoferii sunt de vină precum că nu au adaptat viteza la condițiile de drum. Iar asta mi se pare o nedreptate despre care o să vorbim altă dată.

Însă trebuie să cunoașteți că există și partea cealaltă a monedei. Mulți dintre proprietarii de mașini din țara noastră neglijează unele lucruri extrem de importante în legătură cu automobilele pe care le conduc.

Starea tehnică este printre cele mai neglijate aspecte, însă astăzi o să mă refer la un alt aspect – anvelopele!

De multă vreme atrag atenția la acest aspect conducând prin Chișinău sau plimbându-mă pe străzile orașului. Și am ajuns la concluzia că o grămadă de mașini au roți de proastă calitate, fie sunt încălțate cu anvelope care nu corespund sezonului.

Haideți să vă dau un exemplu… În data de 18 august eram cu cineva la o discuție undeva prin sectorul Botanica, în afara unui oficiu. În timpul dialogului încep să observ că la mașina parcată lângă noi este ceva în neregulă cu anvelopele. M-am apropiat de ea și am observat că acestea sunt complet măcinate pe margini.

Pe de altă parte profilul pare a fi în ordine, însă după ce m-am consultat cu cei specializați în domeniu, motivul pentru care aceste anvelope au avut de suferit atât de mult ține de presiunea joasă în pneuri și de temperaturile înalte la care au trebuit să facă față din cauza căldurii asfaltului și a presiunii incorecte. Iar astfel au fost uzate extrem de rapid!

photo 2020 08 22 11.13.54 1

Alt caz… Exact a doua zi în preajma Parcului Central. Pe marginea drumului observasem parcat un sedan care era încălțat cu roți de iarnă în plină vară!

photo 2020 08 22 11.13.44

Și astfel de cazuri văd cu zecile în fiecare zi pe drumurile din Chișinău! Problema este că mulți șoferi nici măcar nu cunosc la ce riscuri se expun conducând mașina cu roți de iarnă pe timp de vară.

Care sunt aceste riscuri? Le voi lua pe rând…

  • Anvelopele de iarnă la o temperatură mai mare de +7 grade Celsius își pierd din eficiență!
  • Din cauza cauciucului mai moale și a desenului manevrabilitatea este afectată, iar în curbe mașina pierde din aderență!
  • La fel este și cu frânarea. La temperaturi mari, roțile de iarnă vor frâna mult mai greu decât cele de vară. Este exact cum ați fi condus iarna cu anvelope de vară.
  • Se uzează mult mai repede. De obicei, anvelopele de iarnă sunt mai scumpe ca cele de vară, însă unii șoferi se pare că uită de asta și decid să le uzeze mult mai repede. Pentru că dacă le-ar fi utilizat doar iarna ar fi putut să le exploateze 3-4 ierni.

Cuvânt de final

Dragi șoferi, nu uitați că anvelopele pe care le aveți sunt singurele care asigură contactul mașinii pe care o conduceți cu suprafața de drum. De ele depinde viața și siguranța dvs, cât și a altor oameni din trafic.

Cu anvelopele pe care vi le-am demonstrat în primul caz este nevoie de un pic de apă și o viteză mai mare cu 10-15 km/h, după care un accident rutier ar putea fi de neevitat. Ca să nu mai zic de explozia anvelopei…

Trecând la a doua fotografie, aflaţi că anvelopele de iarnă pe timp de vară nu sunt deloc eficiente și vă pun mult în pericol. Mașina nu va mai fi la fel de manevrabilă și nu va frâna la fel de repede. Mulți se amăgesc cu ideea că știu să conducă prudent, însă nu uitați că în trafic mereu pot surveni situații la limită pe care nu le veți putea anticipa. Mai ales pe drumurile noastre!

Aveți grijă de voi, fiți atenți la trafic și nu uitați să urmați sfaturile specialiștilor! Anvelopele (bune) vă pot salva viața în multe cazuri, nu neglijați acest aspect!