in ,

(foto) Din 2018, prin Moscova vor circula autobuze electrice produse de GAZ

Grupul rusesc GAZ a anunţat despre finalizarea cu succes a testelor unui nou “electrobuz” produs de marca GAZ. Timp de şapte luni un prototip a rulat prin Moscova, pe un itinerar real, transportând în tot acest timp peste 25.000 de pasageri pe o distanţă care depăşeşte 13.500 de kilometri.

Autobuzul electric a fost exploatat în condiţii reale, reuşind să treacă prin temperaturi de -35 de grade, ploi primăvăratice şi caniculă. În toate sezoanele electrobuzul a demonstrat nişte indicatori stabili de funcţionare, iar în mediu, în 24 de ore, unitatea de transport parcurgea câte 220 de kilometri, fiind necesare doar două reîncărcări.

Reîncărcarea acumulatorilor se făcea pe timp de noapte, câte 2-3 ore sau ziua câte 20-60 de minute. Peste câteva luni, GAZ a promis că va arăta un model actualizat cu nişte baterii din litiu-titan, care, cu ajutorul unui sistem de reîncărcare rapidă, vor fi din nou pline cu energie în maxim 20 de minute.

La 1 august autorităţile oraşului au anunţat un proiect al electrobuzului moscovit, cu nişte cerinţe pe care GAZ va trebui să le ia în considerare. Astfel, GAZ va trebui să-şi adapteze produsul pentru a fi: un autobuz cu propulsie electrică şi cu podea joasă, capabil să transporte circa 85 de pasageri şi să fie dotat cu sistem de climatizare, supraveghere video, sistem de navigaţie prin satelit, Wi-Fi, porturi USB pentru reîncărcarea dispozitivelor mobile. Autonomia nu trebuie să fie mai mică de 40 de km, timpul de reîncărcare – cel mult 20 de minute, iar viteza maximă – 70 de km/h.

La sfârşitul acestui an va fi organizat şi un concurs de achiziţionare a unui lot de 300 de autobuze electrice, care, respectiv, vor fi puse în circulaţie în 2018.

Vezi şi: (video) Elon Musk arată conceptul unui autobuz autonom şi cum se va mişca acesta prin tunele subterane

Iti place articolul?

-1 points
Upvote Downvote