in , ,

(foto) Două decenii de Hyundai Santa Fe! Debutul modelului facelift se pregătește pentru această vară

În deja îndepărtatul an 2000, Hyundai Motor a introdus prima sa generație Santa Fe, ceea ce face compania unul dintre pionierii de pe piața SUV- urilor. Acum, sărbătorind aniversarea a 20 de ani, Santa Fe a devenit un model iconic pentru brand, iar cu ajutorul Hyundai facem o privire înapoi pentru a vedea cum a evoluat de-a lungul anilor.

Apărut la dealeri din 2001, Santa Fe a devenit astfel cel mai longeviv model Hyundai din Europa. În prezent, lansat într-o a patra generație, Santa Fe a suferit o evoluție semnificativă în design, siguranță și tehnologie de-a lungul anilor, de multe ori devenind lider în ce priveşte introducerea a noi caracteristici.

Chiar în această vară, Hyundai va lansa o versiune îmbunătățită a generației actuale, cu noi unităţi de propulsie electrificate, dar și cu actualizări majore în materie de design exterior şi interior.

Din ceea ce am putut vedea şi noi de-a lungul timpului în spaţiul online, Santa Fe facelift este realizat în stilul marelui Palisade. Iată cam cum va arăta în baza imaginilor spion.

După lansarea sa în urmă cu două decenii, Santa Fe a devenit rapid unul dintre cele mai populare modele Hyundai. Numit după un oraș din sud-vestul Statelor Unite, a fost primul SUV al companiei și a jucat un rol important în stabilirea Hyundai în segmentul SUV.

Neobișnuit pentru un model Hyundai, Santa Fe mai are un logo propriu care arată modelul și o bucată de soare, în timp ce numele a fost păstrat de la generaţie la generaţie, continuând patrimoniul său. În ultimii 20 de ani, Hyundai a vândut mai mult de 5.26 milioane de unități Santa Fe la nivel global.

“Santa Fe a fost primul SUV Hyundai și este una dintre cele mai longevive linii de model, ceea ce îl face cheie nu numai la nivel global, ci și în Europa. Pentru Hyundai este o icoană auto care continuă să evolueze în termeni de design, tehnologie, spaţiu și confort. Cu această ultimă evoluție, Santa Fe își menține statutul de model emblematic în portofoliul nostru larg de SUV-uri și subliniază în continuare moștenirea noastră în SUV-uri, mişcând jocul înainte cu inovaţia și electrificarea sa”, a declarat Andreas-Christoph Hofmann, vicepreședinte pe marketing şi produse la Hyundai Motor Europe.

Prima generație Santa Fe (2000-2006): best-seller-ul original

Hyundai a prezentat Santa Fe publicului european pentru prima dată la Salonul Auto de la Geneva, ediţia din anul 2000. În timp ce generațiile următoare au devenit progresiv premium de-a lungul timpului, primul Santa Fe a fost practic și apreciat pentru funcționalitatea și fiabilitatea sa. În 2001, la scurt timp după ce primul model a fost produs, Hyundai a trebuit să mărească producţia din cauza cererii copleșitoare în SUA.

Prima generație Santa Fe a prezentat un aspect robust, dar rafinat și a fost substanțial mai lung și mai larg decât mulți dintre rivalii săi din segment, subliniind caracterul său practic pentru conducerea în off-road. Interiorul spațios a oferit suficient spațiu pentru până la cinci pasageri, precum și spațiu amplu pentru bagaje şi cargo. Între timp, caracteristicile sale de confort, printre care: aer condiționat, un CD player, geamuri laterale, oglinzi și o trapă, toate acţionate electric, au fost cuprinzătoare pentru moment.

În 2003, ca răspuns la cererea clienților pentru o performanță și mai mare de conducere, Hyundai a modernizat Santa Fe cu un motor mai puternic și un sistem de tracțiune pe patru roți controlat de calculator.

A doua generație Santa Fe (2006-2012): mai multă putere, mai mult spațiu și un sistem de siguranță actualizat

A doua generație Santa Fe a fost lansată în cadrul North American International Motor Show în ianuarie 2006 (Salonul Auto de la Detroit). Acesta a debutat cu un nou motor diesel de 2.2 litri și unul V6 actualizat de 2.7 litri pe benzină, oferind în același timp o manevrabilitate îmbunătățită semnificativ și motoare mai sportive pentru a echipa clienții cu toate cele necesare pentru a putea conduce fără griji într-o gamă largă de condiții meteorologice și de drum.

Până la mijlocul anilor 2000, designul a devenit din ce în ce mai important pentru clienți. Prin urmare, modelul succesor al lui Santa Fe a prezentat schimbări semnificative în afară și în interior. Exteriorul său a oferit o grilă frontală asertivă, linii sculptate încrezătoare și faruri fin detaliate. Acest aspect contemporan a prezentat modul în care direcția de design a brandului a evoluat.

Interiorul a folosit o gamă de materiale soft-touch de înaltă calitate și suprafețe cu luciu redus pentru a oferi clienților un sentiment de lux. Acest sentiment premium a fost subliniat în continuare de iluminarea de culoare albastră care înconjoară comenzile și întrerupătoarele modelului, în combinație cu tapițeria din piele. Între timp, a oferit mai mult spațiu decât înainte, şi, pentru prima dată, opțiunea de a adăuga un al treilea rând de scaune pentru a putea transporta până la şapte pasageri.

Din timp ce clienţii au cerut caracteristici de siguranță mai moderne, a doua generație Santa Fe a oferit o serie de upgrade-uri extinse care a continuat leadership-ul Hyundai în standardizarea tehnologiilor cele mai eficiente din industrie. Un control electronic al stabilității (ESC), un sistem antiblocare a frânelor (ABS), airbag-uri sub forma unor perdele laterale pentru toate rândurile de scaune, un sistem de monitorizare a presiunii în anvelope și nişte tetiere față active au devenit dotări standard. Mai târziu, a fost adăugată o versiune premium care includea un sistem de navigație încorporat, o cameră video retrovizoare, un cruise control și un senzor de lumină.

A treia generație Santa Fe (2012-2018): siguranță şi conectivitate îmbunătățită

A treia generație Santa Fe a fost un mare pas înainte pentru Hyundai, deoarece a oferit un confort și o calitate și mai mare, motoare re-tunate și eficiență îmbunătățită. În plus, ea a introdus o nouă direcție de design numită “Storm Edge”, care consta din linii rafinate, precum și suprafețe îndrăznețe și voluminoase. Prin adăugarea unui aspect mai emoțional, muscular și o multitudine de caracteristici premium, compania a demonstrat că se îndepărtează de la ideea în a oferi un SUV pur funcțional și, mai degrabă, un vehicul sofisticat pentru stilul de viață.

Disponibil atât ca un model sportiv cu cinci locuri, cât și într-o versiune cu o ampatament alungit, oferind trei rânduri de locuri pentru șase sau șapte pasageri, a treia generație Santa Fe, de asemenea, s-a lăudat cu o platformă unibody reîmprospătat. Versiunea lungă Grand Santa Fe a primit un design ușor diferit, inclusiv un design unic a grilei hexagonale, un aspect nou pentru montanţii B, jante din aliaj opționale de 19 inci și terminaţii duble de eşapament. Acest lucru a ilustrat faptul că, în plus față de menținerea punctelor forte ale modelului anterior – practicabilitate, ergonomie și fiabilitate, noul model arăta modern și dinamic, ceea ce făcea o propunere ideală pentru a cuceri noi clienți.

Ambele modele Santa Fe au oferit un aspect interior similar, complet orientat spre confortul și funcționalitatea pasagerilor. La începutul anilor 2010, progresele tehnologice le-au oferit producătorilor auto posibilitatea de a îmbunătăți confortul clienților și experiența de conducere cu o gamă largă de caracteristici inteligente de conectivitate. Ca rezultat, a treia generație Santa Fe a oferit un ecran tactil multifuncțional opțional de 8 inci, cu navigaţie cu o interfață de utilizator mai simplă și mai intuitivă, precum și comenzi îmbunătățite de recunoaștere vocală, în timp ce conectivitatea telefonului a fost, de asemenea, îmbunătățită.

Cu a treia generație Santa Fe, Hyundai și-a consolidat angajamentul de a oferi clienților săi caracteristici de siguranță de top. Acestea au inclus un pachet de frânare premium cu frâne cu disc pentru toate roţile, ABS cu Brake Assist care asigură forță maximă de frânare atunci când este detectată o oprire generată de panică, dar şi o distribuție electronică a forței de frânare (EBD) pentru a regla automat forța de frânare pe axe pe baza condițiilor de încărcare a vehiculului. Prin oferirea acestor niveluri de tehnologie de siguranță activă de ultimă generație, modelul de a treia generație a asigurat o protecție îmbunătățită pentru șoferi, pasageri și pietoni.

A patra generaţie Santa Fe (2018-prezent): caracteristici de siguranță SmartSense și un nou design îndrăzneț

Bazându-se pe succesul generațiilor sale anterioare, în 2018, Hyundai a introdus a patra generație Santa Fe. Sentimentul său premium este ilustrat de aspectul său de prestigiu, în timp ce este echipat cu cea mai avansată tehnologie, precum și cele mai bune caracteristici de siguranță din clasa, dar şi un spaţiu interior excepțional.

Modelul elegant are un aspect exterior îndrăzneț, cu o poziție largă, atletică. Semnătura Cascading Grille decorează partea din față, iar părţile laterale sunt scoase în evidenţă prin linii elegante care se întind de-a lungul acoperișului și de la faruri la stopuri. Acest lucru întărește statutul mașinii în topul SUV-urilor Hyundai.

În interior, este cel mai spaţios Santa Fe de până acum, oferind cu 38 mm mai mult spațiu pentru picioare pentru pasagerii din al doilea rând. Echipat cu cea mai recentă tehnologie SmartSense de la Hyundai, actualul Santa Fe este printre cele mai sigure din clasa sa și a primit ratingul maxim de siguranță de cinci stele de la Euro NCAP.

Hyundai demonstrează că continuă să aibă grijă de clienții săi, oferind caracteristici și mai inovatoare, inclusiv sistemul dezvoltat in-house şi în premieră în industrie Rear Occupant Alert, care folosește un senzor ultrasonic pentru a detecta mișcarea copiilor sau animalelor de companie de pe bancheta din spate și alertează șoferul atunci când părăsește mașina şi se întâmplă să-i uite acolo.

O altă caracteristică de siguranță este Rear Cross-Traffic Collision-Avoidance Assist, care scanează o zonă de 180 de grade din spatele vehiculului, avertizând conducătorul auto și aplicând frânele, dacă este necesar, pentru a evita coliziunile. În plus, pentru prima dată într-un Hyundai, a patra generație Santa Fe dispune de un full head-up display care proiectează informații relevante pe parbriz pentru a păstra punctul de vedere clar în timpul condusului.

Noul Santa Fe dispune şi de HTRAC, un sistem avansat de tracțiune integrală, cu o cerere de cuplu îmbunătățită în funcție aderenţa roţii și viteza vehiculului. Acesta sprijină conducătorii auto în toate tipurile de situații de conducere, fie pe zăpadă, drumuri alunecoase sau în condiții de drum obişnuit, îmbunătățind şi stabilitatea în viraje.

La 18 ani de la introducerea modelului de primă generație, acest SUV puternic și elegant a evoluat pentru a deveni modelul emblematic premium al Hyundai din Europa. Îmbunătățirile continue suferite în ultimele două decenii demonstrează angajamentul Hyundai de a dezvolta produse de calitate, cu cele mai recente caracteristici pentru clienții săi. Mai multe detalii despre a patra generație îmbunătățită vor fi dezvăluite în viitorul apropiat.

Vezi neapărat:

Preluarea articolelor de pe AutoBlog.MD se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD.

Materialele de pe AutoBlog.MD sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!

Iti place articolul?