in , ,

(foto) Fenomenul neînțeles al accidentelor pe trecerile la nivel cu cale ferată în Moldova. Cum şi de ce se produc

Accidentele care se întâmplă în Moldova, cu maşini lovite de trenuri pe trecerile la nivel cu cale ferată, sunt printre cele mai ciudate. Fenomenul este dificil de înţeles, însă are o explicaţie vădit simplă – nerespectarea regulilor de traversare a acestor treceri.

Chiar ieri, duminică, în timp ce majoritatea moldovenilor se odihneau, patru persoane au stat o vreme blocate într-un Suzuki Vitara, la întrarea în satul Pervomaisc, raionul Căusenim pe traseul R 29, după ce maşina a fost aruncată la câţiva metri în urma unui impact lateral cu un tren marfar. La fața locului au intervenit rapid angajații Inspectoratul General pentru Situații de Urgență din raionul Căușeni, care au efectuat lucrări de descarcerare.

Ca urmare, s-a constatat că doar trei persoane au supravieţuit tragediei. Doi bărbați în vârstă de 47 și 85 de ani și o femeie în vârstă de 81 de ani au fost transportaţi de urgență la spitalul raional din Căușeni cu diverse traumatisme. O altă femeie în vârstă de 58 de ani a decedat la faţa locului.

Cum se face deci că maşinile sunt lovite de trenuri? De vină sunt maşinile a căror motoare se opresc pe şine sau şoferii indiferenţi care nu respectă regulile? Depinde de la o situaţie la alta, însă chiar este imposibil de observat apropierea unui tren înainte de angajarea în traversarea trecerii şi de a evita un accident periculos, de a evita pierderea unor vieţi omeneşti? Ce a fost oare în mintea şoferului din situaţia dată?…

Vezi şi: (foto) Situaţia e gravă! Peste 2000 de încălcări şi 11 accidente rutiere în ultimele 24 de ore

În Regulamentul Circulaţiei Rutiere există o secţiune întreagă dedicată regulilor de traversare a unei treceri de cale ferată. Amintim câteva dintre cele mai importante:

 • Participanţii la trafic trebuie să traverseze căile ferate numai prin trecerile la nivel cu calea ferată, cedând trecerea trenului sau altui vehicul feroviar!
 • La apropierea de trecerea la nivel cu calea ferată, conducătorul de vehicul trebuie să reducă viteza şi să se asigure că nu se apropie nici un tren!
 • Fiecare participant la trafic trebuie să ia în considerare exigenţele indicatoarelor şi marcajului rutier, semnalele semaforului, poziţia barierelor, precum şi indicaţiile agentului de cale ferată!
 • Dacă barierele sunt coborâte sau în curs de coborâre (indiferent de semnalul semaforului) şi/sau semnalele semaforului interzic trecerea (indiferent de poziţia barierei), conducătorul trebuie să oprească în faţa semaforului la marcajul 1.12, iar în lipsa acestuia − nu mai aproape de 5 m faţă de barieră!
 • În cazul în care trecerea la nivel cu calea ferată nu este amenajată cu bariere şi semafoare, conducătorul poate să continue deplasarea numai după ce s-a asigurat că de trecere, din ambele sensuri, nu se apropie trenul sau alt vehicul feroviar!
 • Conducătorului de vehicul îi este interzis:
  a) să se angajeze în traversare în cazul în care situaţia rutieră îl va impune să oprească pe calea ferată;
  b) să ridice voluntar bariera sau să ocolească bariera coborâtă, precum şi să ocolească vehiculele oprite în faţa trecerii, ieşind pe contrasens.
 • În caz de oprire fortuită pe trecerea la nivel cu calea ferată, conducătorul vehiculului şi agentul de cale ferată, precum şi alţi conducători de vehicule aflaţi în apropiere sunt obligaţi să ia măsurile necesare pentru evacuarea imediată a persoanelor şi scoaterea de pe calea ferată a vehiculului!
  Dacă scoaterea vehiculului de pe calea ferată este imposibilă, conducătorul este obligat:
  a) să trimită, după posibilitate, în ambele direcţii ale căii ferate, la o distanţă de cel puţin 1 km de la trecere, două persoane (dacă este numai o persoană − în direcţia cu vizibilitate insuficientă a căii), explicându-le modul de semnalizare a opririi trenului care se apropie;
  b) să rămână pe loc şi să semnalizeze alarma generală. Semnalul de alarmă generală prezintă o serie dintr-un semnal continuu urmat de trei semnale scurte ale claxonului;
  c) la apariţia trenului să alerge în întâmpinarea lui, semnalizând oprirea. Semnalul de oprire a trenului se efectuează prin rotirea braţului (pe timp de noapte sau în condiţii de vizibilitate redusă trebuie folosită şi o lanternă sau o făclie).
FOTO: daily-chronicle.com

Amintim că cel mai tragic accident rutier cu implicarea unui tren şi a unei maşini a avut loc în noiembrie 2011. Locomotiva a intrat într-un microbuz la trecerea de lângă satul Bulboaca, raionul Anenii Noi. Opt oameni au murit pentru că şoferul vehiculului a ignorat semnalul roşu al semaforului.

În Republica Moldova, în prezent există 226 de treceri la nivel cu calea ferată, dintre care doar 35 sunt dotate cu bariere şi alte 10 urmează să le aibă, mai nou, în acest an.

Mai trebuie să menţionăm că încălcarea regulilor de circulaţie pe trecerile la nivel de cale ferată se pedepseşte în Republica Moldova:

 • Traversarea de către conducătorul de vehicul a liniei de cale ferată în afara pasajului de nivel se sancţionează cu amendă de la 60 la 75 de unităţi convenţionale (3.000 – 3.750 de lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de la 20 la 30 de ore, sau cu arest contravenţional pe un termen de 15 zile, în toate cazurile cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de 6 luni.
 • Încălcarea de către conducătorul de vehicul a regulilor de traversare a liniei de cale ferată prin pasajul de nivel se sancţionează cu amendă de la 60 la 75 unităţi convenţionale (3.000 – 3.750 de lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de la 30 la 40 de ore, sau cu arest contravenţional pe un termen de 15 zile, în toate cazurile cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de un an.
 • Încălcarea de către conducătorul de vehicul a dispoziţiilor alin. (1) şi (2), care a generat riscul producerii unui accident de circulaţie, se sancţionează cu amendă de la 75 la 90 de unităţi convenţionale (3.750 – 4.000 de lei) sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o durată de la 40 la 60 de ore, sau cu arest contravenţional pe un termen de 15 zile, în toate cazurile cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 2 la 3 ani.

Vezi şi: Votate în Parlament: În atenţia conducătorilor auto! 30 de modificări importante în Codul Contravenţional care vă pot viza

Iti place articolul?