in ,

(foto) Ferrari pregăteşte un motor interesant, cu patru cilindri şi supraalimentare electrică

Ferrari pregăteşte un nou motor pentru un automobil nou? Producătorul italian de maşini sport a înregistrat în Europa un brevet neobişnuit. Acesta conţine construcţia schematică a unui propulsor cu patru cilindri, cu o suprastructură electrică, care nu se găsește încă pe agregatele de serie.

Nu este exclus faptul că motorul va fi instalat pe viitorul Ferrari Dino, un model despre care circulă zvonuri în ultima perioadă, pe care italienii îl vor renaște pentru a fi cel mai accesibil din gamă.

FOTO simbol: Motorul de pe 488 GTB

Noua unitate de propulsie are rădăcini din Formula 1. Schema de construcţie a suprastructurii electrice este foarte asemănătoare cu generatorul de energie termică MGU-H care se regăseşte pe actualul monopost Ferrari SF-71H.

În sistemul de evacuare a gazelor de eşapament este montată o turbină şi aceasta nu este acţionată de către un compresor, ci de un generator care mai şi produce energie electrică şi o stochează într-un acumulator. Aceasta energie electrică adunată în acumulator este folosită pentru a pune în mişcare atât motorul electric care asigură tracţiunea (pe schemă el este arătat pe arborele de ieşire a motorului cu ardere internă), cât şi grupul de electrosupraalimentare, care conţine în sistemul de admisie un compresor electric.

De menţionat că dacă în motoarele Mercedes-Benz şi Audi, electrosupraalimentarea funcţionează în tandem cu turbosupraalimentarea, atunci agregatul brevetat de Ferrari gestionează doar un singur compresor electric.

Aplicarea supraalimentării electrice va elimina aşa-zisul turbolag şi suplimentar, în documentul care conţine brevetul, mai există o explicaţie a unei astfel de construcţii complicate. Sunetul! Turbina din sistemul de evacuare a gazelor de eşapament, cu posibilitatea de reglare uşoară a sarcinii generatorului care o acţionează, va contribui la schimbarea tonalităţii sunetului produs de eşapament într-un diapazon foarte larg, evident dacă setările vor fi corecte.

Câteva componente din schemă: 13 – o turbină în sistemul de evacuare a gazelor de eşapament, 14 – un compresor, 21 – un generator, 23 – o baterie, 24 – un motor electric pentru acţionarea compresorului, 26 – motorul electric care asigură tracţiunea;

Deocamdată, aceste perspective ale Ferrari rămân pe hârtie, pentru că în prezent maşinile stradale de serie folosesc doar motoare V8 şi V12, iar în toată istoria sa de existenţă propulsoare cu patru cilindri au fost folosite doar pe unele maşini de curse din anii ’50 ai secolului trecut.

După cum am menţionat, noua unitate de propulsie electrificată ar putea fi folosită pe un eventual viitor rival al unor modele Porsche mai accesibile decât 911, ori ar putea fi dezvoltată la comanda Alfa Romeo sau Maserati. Timpul ne va arăta un răspuns.

Sursă: Autoreview

Iti place articolul?