in ,

(foto) Istoria apariţiei logourilor a 12 companii producătoare de maşini din Asia

Doriţi să aflaţi cum au apărut şi care a fost istoria logourilor celor mai mari companii constructoare de maşini din Asia? Atunci acest articol este pentru dumneavoastră.

Mai jos au fost adunate descrierile logourilor a 12 companii, dintre care 8 japoneze, două sud-coreene şi două chineze.

car_logos

1. Subaru

Marca Subaru este proprietate a concernului industrial Fuji Heavy Industries Ltd, istoria acestuia din urmă începându-se încă la începutul secolului XX. În anul 1971, inginerul şi iubitorul de tehnică de aviaţie, Chikuhei Nakajima, şi-a deschis propriul laborator de cercetări în domeniu, ulterior transformându-se într-o companie constructoare de avioane.

Avioanele lui Nakajima au participat activ în cel de-al Doilea Război Mondial. Însă după capitulaţia Japoniei, americanii au interzis niponilor să mai producă tehnică militară, iar concernul s-a reorientat în producţia de bărci cu motor, mopede, autobuze şi autoturisme.

Prima maşină de serie a mărcii a fost Subaru 360, care a apărut în anul 1958. În logoul maşinii era reprezentată o pleiadă (o parte din constelaţia Taur). Fiecare din cele şase stele reprezintă şase companii care au fost adunate împreună de Fuji Heavy Industries.

Însuşi denumirea – Subaru – a fost inventată de preşedintele FHI Kenji Kita şi în traducere din japoneză înseamnă “a uni” sau “a aduna împreună”.

De la fondarea Subaru, stilul logoului s-a schimbat de şase ori, însă esenţa a rămas aceeaşi.

Subaru logo

2. Toyota

Toyoda Sakichi şi-a început cariera în producţia unor utilaje de construcţie a tancurilor de război, însă în 1909 acţionarii companiei fondate au făcut presiuni asupra acestuia, spunând că ideile sale nu sunt dezastruoase şi neprofitabile.

Sakichi nu a lăsat mâinile în jos şi a decis să-şi deschidă propria afacere, iar în 1930 s-a orientat în sfera automobilelor. Prima maşină pentru pasageri numită A1 a apărut deja după cinci ani, în 1935.

Gândindu-se ce logou să aleagă pentru compania sa, Toyoda a organizat un concurs, acolo unde a primit peste 20.000 de variante.

Nu se știe ce alte oferte a primit, dar a câștigat un logo destul de simplu. În același timp, “Toyoda” s-a transformat într-un “Toyota” pentru o mai bună percepție. În emblema modernă a brand-ului, mulți pot vedea o aţă în ac, simbolizând trecutul lui Sakichi Toyoda (acesta se ocupa cu ţesutul). Alţii pot vedea în logo chiar numele mărcii.

toyota logo

3. Mitsubishi

Yataro Iwasaki s-a născut în anul 1835 în oraşul japonez Aki din provincia Tosa. Fiind dintr-o familie de țărani, care a provenit dintr-un clan de samurai săraci, Yataro a început să lucreze în compania de construcții navale a clanului Tosa, care a atins înălțimi mari.

La 35 de ani, Iwasaki a închiriat de la angajator mai multe vapoare și şi-a fondat propria companie Tsukumo Shokai, mai târziu redenumită în Mitsubishi Shokai, iar apoi în Mitsubishi Mail Steamship Company.

Pentru o lungă perioadă de timp compania a lucrat serios în domeniul construcțiilor navale, industria metalurgică și industria ușoară.  La începutul secolului XX, nepotul lui Yataro Iwasaki – Kayota – a reprofilat producţia și s-a orientat spre construcţia de autoturisme și autobuze.

Logoul companiei reprezintă o combinaţie dintre stema de familie a Iwasaki (trei romburi) şi a stemei clanului Tosa (trei frunze de stejar). În acelaşi timp, “Mitsu” din japoneză înseamnă “trei”, iar “bishi” – “nuc de apă”. Astfel, denumirea companiei a rezultat din descrierea logoului.

mitsubishi logo

4. Nissan

Istoria companiei Nissan s-a început încă în anul 1911, atunci când Masujiro Hashimoto a deschis în Tokio uzina Kwaishinsha Co. Trei ani mai târziu, de pe porţile fabricii a ieşit primul automobil numit DAT Car. Cuvântul abreviat DAT era compus din primele literele ale numelor celor trei sponsori ai lui Masujiro – Kenjiro Den, Rokuro Aoyama şi Meitaro Takeuchi.

Câţiva ani mai târziu, compania lui Hashimoto s-a unit cu Jitsuyo Jidosha Corporation Ltd – firmă care livra în SUA componente auto şi instrumente. Urmând ulterior alte etape de fuzionare cu alte corporaţii japoneze, la 1 iunie 1934, compania lui Hashimoto a primit numele Nissan Motor Corporation.

Logoul Nissan a devenit atunci un cerc de culoare roşie, simbolul soarelui, şi un dreptunghi de culoare albastră pe acesta care reprezentat cerul azuriu. Mai târziu, imaginea a fost lipsită de culori, devenind una mai simplă.

nissan logo

5. Mazda

Jujiro Matsuda, fondatorul companiei Mazda, s-a născut în anul 1875, fiind al 12-lea copil din familia unui pescar din prefectura Hiroshima.

După mai multe încercări nereușite de a-şi deschide un atelier propriu, Matsuda împreună cu un grup de investitori a cumpărat compania Abemaki, ocupându-se cu stejarul de plută și care a trecut prin vremuri grele. Anume această afacere l-a ajutat pe Matsuda să acumuleze destul capital pentru a-şi schimba activitatea.

În 1920, compania japoneză, care purta în acel moment numele Toyo Kogyo Ltd, a început să producă instalaţii și tehnică cu motor, îar în anul 1930 s-a ocupat de construcţia unor camioane compacte cu trei roţi.

Anume acesta a fost momentul în care s-a născut numele Mazda – consonanță între numele fondatorului, însă dată în cinstea zeului suprem zoroastrian al luminii.

Primul logo, în 1934, era doar o simplă înscripţie Mazda. În 1936 şi 1962, logoul iar s-a schimbat. În cel din 1991, s-a încercat să fie redate nişte aripi, un soare şi un cerc de lumină în jurul acestuia. Un logo modern, a fost propus în 1997 de către designerul Ray Yoshimaroy, o reprezentare a literei “M” din latină. Unii cred că aceasta din urmă seamănă cu o bufniţă sau o lalea.

mazda logo

6. Suzuki

Ca şi Toyoda Sakichi, Michio Suzuki a început cu lansarea de războaie de țesut. Cu toate acestea, compania lui Suzuki Loom Works, fondată în 1909, era implicată în paralel cu producția de motociclete și biciclete cu motor. Ideea de a construit un automobil a apărut în anul 1937, însă războiul mondial a fost un motiv de amânare a proiectului.

Abia în 1955, Suzuki a lansat în serie primul automobil cu volum mic al motorului – Suzuki Suzulight. Acesta avea o tracţiunea pe osia din faţă şi o suspensie complet independentă.

Logoul Suzuki este o litera “S” restilizată din latină. Chiar dacă ideea nu are strălucită, simbolul este recunoscut foarte bine în toată lumea. Apropo, în toată istoria mărcii acest logo nu a suferit nicio modificare.

suzuki logo

7. Honda

Logoul companiei Honda, fondată de inginerul şi pilotul de curse Soichiro Honda, de asemenea nu are niciun secret. Este litera “H” din latină, restilizată minor, care a dus faima companiei în toată istoria sa.

Soichiro Honda s-a născut într-o familie săracă, el a părăsit școala la vârsta de 16 ani (în 1922) și a fost luat drept ucenic într-unul din atelierele auto din Tokyo. După ceva timp, Honda a deschis propriul atelier în provincia Hamamatsu și în curând reputația l-a făcut un inginer remarcabil.

În special Honda, în 1938, a inventat inelul de piston și pentru o lungă perioadă de timp s-a ocupat de producția în masă a acestora.

În anul 1948, Honda Motor Company a fost înregistrată oficial și a început să dezvolte motociclete. În 1963, compania a lansat primul său automobil – un mic roadster elegant – S500.

honda logo

8. Acura

Brandul Acura a fost creat în anul 1984, fiind o subdiviziune premium a Honda, orientată în primul rând spre piaţa din Statele Unite ale Americii. Anume Acura a devenit primul brand premium din Japonia. Numele companiei este derivat din “ACU”, o combinaţie de litere comună pentru mai multe limbi ale lumii. Aceasta înseamnă precizia și acuratețea.

În ciuda faptului că mulți astăzi văd în logoul acesta nişte clește sau cârlige pentru rufe, cei care au inventat logoul Acura spun că şi-au dorit ca litera A să fie combinată cu H, cea a companiei-mamă.

acura logo

9. Hyundai

Chung Ju-yung a fost al şaptealea copil într-o famiele săracă, care locuia într-un mic sătuc din regiunea Kangwŏn (acum se află în Coreea de Nord). Având doar o educație primară, la vârsta de 18 ani Chung a plecat să lucreze în Seul, acolo unde a lucrat întâi ca hamal, apoi curier și ulterior mecanic auto. În 1939 și-a deschis propriul său atelier auto, care șapte ani mai târziu a devenit prima companie care a purtat numele Hyundai.

Astăzi, Hyundai este un conglomerat industrial imens, implicat pe lângă construcţia de automobile, în producţia de electrocasnice, lifturi şi multe altele.

Litera “N” înclinată din logo simbolizează doi bărbaţi care dau mâna unul cu altul. Un om este reprezentantul companiei, iar celălalt – un client fericit.

hyundai logo

10. Kia

Compania cunoscută astăzi ca KIA Motors, își are originea în 1944. În acel moment, compania era numită KyungSung Precision şi producea biciclete (prima bicicletă din Coreea a fost produsă anume de KIA) şi motociclete. După războiul dintre Coreea de Nord şi cea de Sud, industria a suportat un declin, însă preşedintele de atunci Park Chung-hee a văzut în KIA un lider şi a decis să investească în aceasta.

La sfârșitul anilor 1960, KIA a lansat primul camion cu trei roți K360, iar la începutul anilor 1970 a fost lansată producția de camioane cu patru roți Titan și Boxer care au devenit extrem de populare.

Primul automobil de pasageri KIA Brisa, care este utilizat tehnologii de la Mazda, a apărut abia în 1974.

Cuvântul KIA se traduce ca “Vizitatorul din Asia” (“Ki” înseamnă “aratat lumii”, “A” se referă la Asia). Logoul internațional în forma sa actuală datează din 1994. Elipsa simbolizează globul pământesc şi arată amploarea și ambițiile corporației.

Pe piața internă este popular logoul cu aripi stilizate în forma literei “K”, înscrise într-un cerc albastru cu un contur negru.

kia logo

11. Great Wall

Aceasta este una dintre cele mai vechi şi cele mai mari companii auto din China. Fondată în 1976, firma a început să se ocupe iniţial şi rapid de producţia unor camioane mici.

Succesul nu a ezitat să apară – la mijlocul anilor 1990, Great Wall Motor s-a transformat într-un concern care întrunea 20 de comapanii producătoare de automobile şi componente pentru acestea. În anul 1998, compania a cucerit titlul de cel mai mare producător de pick-up-uri din China, iar performanţa este menţinută şi în zilele noastre.

Logoul companiei ne arată într-un oval un fragment al Marelui Zid chinezesc – simbol al fiabilităţii şi puterii.

În anul 2007, logoul a fost actualizat, fiind combinate literele G şi W.

great wall logo

12. Chery

Timp de 15 ani, Chery Automobile a făcut o treabă excelentă, reușind să scape de imaginea producătorului vehiculelor nesigure şi învechite, și să ajungă la un nivel nou al calităţii. În 2013 și-a actualizat logoul companiei.

Litera A din elipsă se referă la provincia Anhui, ulterior devenind un triunghi, care descrie valorile de bază ale companiei: tehnologie, proiectare și calitate înaltă. În plus, în siluetele celor două embleme poate fi văzută abrevierea CAC –  Chery Automobile Company.

chery logo

Sursa: zr.ru

Iti place articolul?