in

(foto) Lexus ES s-a ales cu sistem AWD pentru prima dată în istoria sa de peste 30 de ani

Familia Lexus ES se extinde pentru gama anului 2021 cu două noi variante, lansate iniţial pe piaţa din SUA. Noul Lexus ES 250 AWD vine să ofere o tracțiune mai bună atunci când conduceți pe vreme nefavorabilă, iar ediția specială ES 350 Black Line oferă un aspect sportiv și elegant, seria fiind limitată.

New 2021 Lexus ES 250 AWD F Sport us spec 8

Sistemul AWD este disponibil la moment pentru versiunea Lexus ES 250, una care are sub capotă un motor pe benzină natural aspirat (205 CP), cu patru cilindri şi volum de 2.5 litri, cuplat la o transmisie automată cu opt trepte. Pe lângă tracţiunea integrală, însăşi acest propulsor este oferit pentru prima dată pe un ES în specificaţie americană! Anterior modelul era disponibil doar cu un V6 pe benzină sau cu acelaşi motor de 2.5 litri, însă în cadrul unei unităţi de propulsie hibride.

Dynamic Torque Control AWD poate oferi tracțiune eficientă pe vreme nefavorabilă și alunecoasă, minimizând în același timp impactul tipic al unui sistem AWD asupra economiei de combustibil. Sistemul poate direcționa până la 50% din cuplul motorului către roțile din spate, ca răspuns la accelerație de pe loc sau la detectarea alunecării roților din față.

Atunci când nu este necesar AWD-ul, cuplajul controlat electromagnetic de pe puntea din spate se poate deconecta automat. Totuşi, sistemul de tracţiune este proiectat să se reangajeze într-o clipă, atunci când este necesar, iar funcționarea sa este transparentă pentru șofer și pasageri.

Lexus spune că adăugarea de AWD nu afectează spaţiul pentru picioarele pasagerilor, volumul portbagajului, confortul la rulare, liniștea în cabină sau agilitatea vehiculului. În interior, mașina are aceeași înălțime a punctului de șold al spătarului scaunelor ca şi modelul cu tracţiune faţă.

O suspensie resetată cu amortizoare adaptive, roţi şi anvelope diferite, pot fi selectate acum şi pentru versiunile AWD. Aceasta înseamnă, de exemplu, că echiparea ES F SPORT, cu suspensie cu setări sport și roți cu jante de 19 inci, poate fi acum comandată şi cu AWD.

New 2021 Lexus ES 250 AWD F Sport us spec 7

Pentru gama anului 2021, pe piaţa din SUA va fi disponibil şi un model de ediţie specială ES 350 Black Line Special Edition. Limitat la doar 1.500 de exemplare, Black Line Special Edition se va baza pe echiparea F SPORT și va fi oferit în trei culori exterioare la alegere: Ultrasonic Blue Mica 2.0, Obsidian sau Ultra White. În habitaclu, tapiţeria este una albă cu inserţii negre şi cusături de contrast gri.

ES 350 Black Line Special Edition va include, de asemenea, caracteristici unice cum ar fi oglinzi exterioare negre, prezoane şi jante întunecate F SPORT, precum și un mic spoiler negru pe capacul portbagajului.

În plus, pentru seria Black Line Special Edition, compania Zero Halliburton a personalizat un set de genţi de călătorie exclusiv pentru Lexus.

Pe lângă versiunea cu tracțiune integrală şi ediţia specială, Lexus ES a mai primit, standard pentru toate modelele din echipare de bază: complexul Lexus Safety System 2.0, noi culori pentru caroserie şi tapiţerie, compatibilitate cu Apple CarPlay, Android Auto şi Amazon Alexa, un sistem audio Pioneer cu 10 difuzoare (opţional este unul Mark Levinson cu 17 difuzoare şi 1.800 W putere), etc.

GALERIE FOTO: