in

(foto) Mazda CX-9 a primit o actualizare importantă. Iată despre ce este vorba

Piaţa auto din America de Nord, în particular cea din SUA, este uşor diferită de toate celelalte din lume. Dacă prin regiunile noastre producătorii de maşini ne-au obişnuit deja cu facelift-uri o dată la trei-patru ani după prezentarea unui model nou, atunci în SUA, pentru a menţine vânzările pe o linie de plutire, automobilele sunt actualizate practic în fiecare an. Nu serios, însă cât de cât considerabil în materie de dotări pentru a le păstra atractivitatea.

Deja în septembrie, piața auto din SUA va intra în aşa numitul an de model 2021 (noi ne-am obişnuit să numim procedura – maşini pregătite pentru gama anului 2021), iar producătorii își revizuiesc treptat şi din timp produsele. Cel mai adesea este suficient de modificat doar setul de dotări în nivelele de echipare disponibile (ori introducerea altor noi) și schema de culori pentru caroserie/tapiţerie, însă sunt şi excepţii când se fac schimbări mai semnificative.

Ce s-a întâmplat cu Mazda CX-9 este un exemplu în acest sens.

New 2021 Mazda CX 9 us spec 1

În continuare sub capotă, modelul în specificaţie americană va fi dotat cu un benzinar Skyactiv-G 2.5 Turbo, cu patru cilindri, care produce 254 CP şi 434 Nm de cuplu dacă este alimentat cu benzină premium (cu cifră octanică locală 93) sau 230 CP/420 Nm dacă consumă benzină regulată (cu cifră octanică 87).

Motorul rămâne cuplat la o transmisie automată Skyactiv-Drive cu schimbare rapidă și șase trepte, alături de un sistem standard G-Vectoring Control Plus. Sistemul de tracțiune integrală predictivă i-Activ de la Mazda, cu off-road traction assist, vine standard pe modelul CX-9 în echipare de top Signature și opţional în combinaţie cu toate celelalte.

Contribuind ridicarea experienței de proprietate la orice nivel, numeroase caracteristici premium sunt oferite acum standard. Nou pentru 2021 CX-9 şi poate cea mai importantă dotare este un monitor central de 10.25 inci care vine să le înlocuiască pe cele vechi de 7 sau 9 inci, pe care rulează cea mai recentă interfață infotainment Mazda Connect. Noul sistem multimedia suportă Apple CarPlay, Android Auto și Mazda Connected Services cu un abonament gratuit pentru trei ani pentru a accesa capacitatea de a monitoriza și controla starea maşinii de la distanță prin conectare la aplicația MyMazda. Nou este şi un hotspot Wi-Fi cu un abonament gratis pentru primele trei luni de folosire (sau 2 GB trafic de test).

Suita de caracteristici de siguranță i-Activsense este standard în combinaţie cu orice nivel de echipare şi include: Mazda Radar Cruise Control cu funcţie stop and go, Advanced Smart City Brake Support cu detectare a pietonilor, Smart Brake Support cu o avertizare de coliziune, Lane Departure Warning cu Lane-Keep Assist și Blind Spot Monitoring cu Rear Cross-Traffic Alert.

Alte caracteristici standard sunt: scaune față încălzite, volan şi levier al cutiei de viteze îmbrăcat în piele, sistem de climatizare automată pe trei zone, scaun al şoferului reglabil în şase poziţii şi cu suport lombar, Bluetooth hands-free (asociere audio şi telefon), două porturi USB în față, cameră video retrovizoare, sistem de acces fără cheie şi pornire motor printr-un buton.

New 2021 Mazda CX 9 us spec 2

Pe nivele de echipare: CX-9 Sport, modelul de bază, dispune de faruri LED cu auto on/off şi cu funcţie de auto-nivelare, stopuri LED și lumini de zi, oglinzi încălzite și acţionate electric, High Beam Control, spoiler de acoperiș posterior în culoarea caroseriei, jante din aliaj de aluminiu de 18 inci cu finisaj metalic, ștergătoare de parbriz cu senzor de ploaie și geamuri spate fumurii.

CX-9 Touring are în plus scaune tapiţate cu piele și pe al doilea rând, scaun al pasagerului din dreapta reglabil electric în şase poziţii, banchetă spate cu posibilitate de mişcare longitudinală şi înclinare a spătarului, două porturi USB pentru pasagerii locali, portbagaj acţionat electric, Mazda Advanced Keyless Entry şi oglindă retrovizoare interioară cu funcţie anti orbire şi cu Homelink.

Cu pachetul Premium Touring opțional, ocupanții se pot bucura în continuare de experiența CX-9 cu un sistem audio premium Bose cu 12 difuzoare, un nou încărcător wireless pentru telefoane din faţa levierului cutiei de viteze, acoperiş cu trapă acţionată electric, senzori de parcare față și spate, două porturi de încărcare USB în al treilea rând de scaune, lumini anti ceaţă LED, parasolare retractabile pentru geamurile portierelor spate, radio prin satelit SiriusXM cu abonament gratuit pe trei luni. Împreună cu acest pachet, proprietarii au opțiunea de a selecta între o banchetă spate sau două scaune individuale pe al doilea rând, cu cotiere, fără niciun cost suplimentar.

Noul nivel de echipare adăugat pentru CX-9 din gama anului 2021 se numeşte Carbon Edition, deşi nu are nicio inserţie din fibră de carbon măcar. Se bazează pe CX-9 Touring cu pachetul Touring Premium, dar oferă un stil exclusiv printr-o vopsea exterioară Polymetal Gray, corpuri negre lucioase ale oglinzilor retrovizoare exterioare, o plasă nouă pentru grila de radiator neagră lucioasă și jante din aliaj de aluminiu de 20 de inci cu finisare neagră lucioasă. Interiorul are scaune din piele roșie și inserţii metalice negre pe bord, panourile uşilor și ambianţa mânerelor. Volanul are padele de comutare a treptelor în spatele său.

În plus, Smart City Brake Support Reverse și Driver Attention Alert sunt noi caracteristici de siguranță ale suitei i-Activsense pe modelele în echipare Carbon Edition. De asemenea, o astfel de maşină vine standard cu scaune individuale pe al doilea rând. Alte caracteristici incluse sunt portbagaj acţionat electric, scaune față ventilate, scaune încălzite pe al doilea rând, volan încălzit, monitor TFT configurabil de 7 inci între ceasurile de bord, railings-uri de acoperiş cu finisare Satin Chrome, oglinzi retrovizoare retractabile electric automat, faruri cu sistem adaptiv de iluminare, scaun al şoferului reglabil electric în opt poziţii, cu suport lombar şi memorie, accente cromate interioare, accente LED interioare, ştergătoare de parbriz cu încălzire şi o oglindă retrovizoare interioară fără cadru.

CX-9 Grand Touring include toate dotările anunţate pentru nivelele de echipare Touring cu Touring Premium Package, alături de completări în suita i-Activsense cu sistemele Smart City Brake Support Reverse, Driver Attention Alert şi 360° View Monitor cu senzori de parcare față/spate, ultimul fiind acum actualizat cu claritate digitală de înaltă definiție. În habitaclu apare un head-up display Active Driving Display cu afişare de indicatoare rutiere recunoscute, sistem de navigaţie Mazda, scaune față ventilate, scaune încălzite pe doilea rând, volan încălzit, afișaj TFT de 7 inci pe bord, scaun al şoferului reglabil electric în opt poziţii, cu suport lombar şi memorie, accente LED interioare și oglindă retrovizoare interioară fără cadru. Alte upgrade-uri includ jante din aliaj de aluminiu de 20 inci cu finisare silver metallic, portbagaj acţionat electric, railings-uri de acoperiş cu finisare Satin Chrome, oglinzi retrovizoare retractabile electric automat, faruri cu sistem adaptiv de iluminare, inserţii cromate exterioare în partea inferioară a maşinii și ștergătoare de parbriz cu încălzire.

Maşina în echipare de top CX-9 Signature include standard tracţiune integrală i-Activ, un nou design de grilă de radiator cu finisaj titanium gray metallic, jante din aliaj de aluminiu de 20 inci într-un design nou şi cu finisare brilliant silver, două terminaţii de eşapament, un nou stil şi cusături al tapiţeriei de pe primele două rânduri de scaune, inserţii din aluminiu pe bord, uşi şi ramele mânerelor. În caz că se combină cu cele două scaune individuale spate, apare o consolă centrală între ele, cu un compartiment de depozitare în ea, butoane pentru controlul încălzirii scaunelor, suporturi pentru pahare, tapiţerie din piele Nappa, inserţii decorative Santos Rosewood și cusături unice pe volan.

Preţurile maşinii în SUA:

Mazda CX 9 2021 prices USA