in ,

(foto) MINI prezintă o nouă cutie automată Steptronic cu şapte trepte şi dublu ambreiaj

Producătorul premium britanic de automobile MINI introduce un nou tip de transmisie pentru câteva dintre modele sale actuale. Noua cutie automată Steptronic cu şapte trepte şi dublu ambreiaj va fi disponibilă pentru MINI Hatch cu trei uşi, MINI Hatch cu cinci uşi şi MINI Cabriolet.

Aceasta este oferită în combinaţie cu anumite motorizări şi ca alternativă la transmisia standard – manuală cu şase trepte.

Transmisia cu ambreiaj dublu este acţionată cu ajutorul unui levier electronic, care revine întotdeauna în poziţia iniţială după schimbarea între modul de condus D, poziţia neutră N şi modul mers înapoi R.

Frâna de parcare este activată prin apăsarea butonului separat P, care de asemenea se află pe levier!

Modul S poate fi activat din poziţia D prin deplasarea manetei de selecţie spre stânga: aceasta susţine un stil de condus foarte sportiv şi permite intervenţia manuală în alegerea poziţiei.

În modul S, conducătorul poate trece în mod spontan şi la schimbarea manuală. Aici selecţia manuală a treptelor este secvenţială. Levierul este deplasat scurt înainte pentru a retrogradarea treptelor şi ridicat uşor pentru trecerea la următoarea treaptă superioară.

Cutia de viteze suportă utilizarea sistemului “Start-Stop”, iar funcționarea acestuia poate fi ajustată automat pentru condițiile rutiere. Sistemul electronic monitorizează datele GPS, selectând treapta convenabilă sau menținând-o.

De exemplu, atunci când se apropie de o curbă, cutia va micșora automat treapta, iar în cazul unui drum șerpuit nu o va schimba până când nu va ajunge pe o porţiune dreaptă. Sau, de exemplu, atunci când se apropie un viraj strâns sau o intersecţie, retrogradarea treptelor este făcută din timp pentru a se putea utiliza efectul frânei de motor în vederea decelerării.

Potrivit inginerilor MINI, cutia a fost setată și pentru un trafic neuniform în ambuteiaje, astfel încât să nu difere faţă de cea tradițională “automată”.