(foto) Nikola Motor Company doreşte să cucerească pieţele europene cu un nou camion electric

Distribuie:
 • 17
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •  

Despre Nikola Tre am aflat dintr-o postare sponsorizată de pe Facebook. Acesta este un viitor camion electric cu sistem de propulsie cu pile de combustie pe bază de hidrogen, creat de producătorul american de camioane eco Nikola Motor Company.

„Tre” înseamnă în limba norvegiană „trei”. Acest al treilea camion a fost proiectat special pentru pieţele europene ca răspuns la interesul clienţilor de pe bătrânul continent pentru produsele companiei fondate în 2014.

Camionul există deocamdată sub formă digitală și are un aspect familiar camioanelor folosite în Europa, cu o cabină fără capotă şi un compartiment pentru dormit compact. Aspectul său este orientat spre eficienţă aerodinamică: oglinzile retrovizoare sunt înlocuite de camere, roţile spate sunt acoperite cu panouri laterale şi posterioare, iar toate elementele care asigură iluminarea sunt pe bază de LED-uri.

La moment nu există prea multe date tehnice despre noul camion, dar se știe că acesta este asemănător în construcţie cu modelele One și Two. Energia este obţinută din reacțiile în celulele de combustie, alimentează bateria și, la rândul ei, transferă energia către câteva motoare electrice.

Se mai spune că Tre va fi disponibil cu două opțiuni de transmisie (6×2 și 6×4), iar puterea totală în funcție de configurație va varia de la 500 la 1.000 de CP, în timp ce cuplul maxim va ajunge la 2.712 Nm. Autonomia cu o singură realimentare cu hidrogen, posibilă în doar 20 de minute, va atinge 1.200 de kilometri.

Printre alte dotări pe care le va avea noul Nikola Tre se numără: sistem de vectorizare a cuplului pentru controlul vitezei fiecărei roţi atunci când se fac manevre, accelerări sau frânări, sistem electric de 800 de V, mecanisme de frânare cu discuri de aer şi funcţie de regenerare a energiei, un cockpit digital în care majoritatea funcţiilor vor fi controlate de pe un ecran de 21 de inci, componente necesare pentru a asigura funcţionarea unui sistem de pilotare automată de nivel 5 şi altele.

În schiţă, interiorul camionului Nikola Two

Primul prototip funcţional Nikola Tre va fi demonstrat la mega evenimentul Nikola World, care va fi organizat în zilele de 16-17 aprilie 2019 în Phoenix, unde va fi arătat şi procesul de alimentare cu hidrogen cu o presiune de 700 de bar. Tot acolo va fi prezentată în acţiune varianta pre-serie a camionului Nikola Two, care va exista şi cu un motor diesel pentru SUA.

Testele europene ale lui Nikola Tre sunt programate să înceapă în Norvegia din 2020. Tot atunci va selecta o locaţie pentru startul construcției unei uzine pe pământ european.

Nikola Motor Company lucrează în prezent cu firma Nel Hydrogen din Oslo pentru a crea cea mai mare reţea de staţii de alimentare cu hidrogen din lume. Acestea au început deja să apară peste ocean şi până în 2028, pe teritoriul SUA şi Canada vor exista peste 700. Fiecare va fi capabilă să producă zilnic între 2.000 şi 8.000 de kg de hidrogen.

O reţea de staţii europene va fi creată din anul 2022 şi până în 2030 va acoperi majoritatea pieţelor. Tot atunci, în 2022-2023 va fi lansat şi camionul de serie Nikola Tre, care poate fi chiar acum rezervat fără nici o taxă.

Planurile sunt grandioase şi intenţiile companiei sunt destul de serioase. În nici un caz nu va risca să-şi dezamăgească clienţii, asta pentru că are deja primiţi aproximativ 11 miliarde de dolari din pre-comenzi!


Distribuie:
 • 17
 •  
 •  
 • 1
 •  
 •