in

(foto) O companie dintr-un sat din Bulgaria s-a apucat să facă un hipecar electric cu 5221 de CP

Un om de afaceri din Bulgaria, numit Ahmed Merchev, a fondat în anul 2015 o companie numită Alieno. Aceasta îşi are sediul central în satul Slaşten şi urmează să devină un producător de automobile.

Cu ambiţii enorme, firma doreşte să intre pe piaţa auto direct într-un segment de maşini complexe – hipercaruri – şi încă unele cu propulsie electrică!

Aşadar, din 2015 şi până în prezent lucrurile s-au aranjat într-o oarecare măsură, existând un plan bine definit, schiţele digitale ale primului model, dar şi caracteristicile sale gândite deja până în cele mai mici detalii. Prima maşină a fost numită Alieno Arcanum (arcanum din latină – secretul secretelor) şi urmează să apară de pe hârtie în realitate, asta dacă Lamborghini nu va pretinde că i s-au încălcat drepturile de autor. Arcanum se aseamănă foarte mult cu un supercar Aventador şi cu unele forme ale lui Veneno.

Hipercarul electric “made in Bulgaria” urmează a fi construit pe baza unui şasiu monococ din fibră de carbon şi pe două subcadre, în faţă şi în spate, din acelaşi material. Partea inferioară este întărită cu Kevlar. Exteriorul va fi de asemenea alcătuit din panouri din fibră de carbon, alături de două uşi de tip fluture, oglinzi retrovizoare digitale, faruri adaptive matrix LED şi jante din fibră de carbon.

Habitaclul va conţine inserţii din fibră de carbon, sistem de climatizare inteligent, două scaune sport ajustabile electric, cu spumă cu memorie şi tapiţate cu piele/Alcantara, un volan sport reglabil electric şi o servodirecţie electrică cu mai multe moduri de funcţionare.

Vezi şi: (video) Noul Lamborghini Terzo Millennio Concept – supercarul electric care a fost creat şi de un român

Modelul va fi disponibil în patru variante de putere şi fiecare în câte trei versiuni. Maşina în variantă RP2 (prescurtare de la cuvintele Raw Power) va pune la dispoziţie 2.610 CP şi 4.440 Nm de cuplu, RP3 – 3.481 CP şi 5.920 Nm de cuplu, RP4 – 4.351 CP şi 7.400 Nm, RP5 – 5.221 CP şi 8.880 Nm. Versiunile se numesc STR (automobil omologat pentru circulaţia pe drumurile publice), TRC (folosit doar pe circuite) şi RCE (oferit echipelor pentru a fi folosit doar în autosport, cum ar fi categoria LMP1 din campionatul FIA WEC).

Caracteristicile dinamice complete nu au fost dezvăluite deocamdată, însă cea mai puternică maşină poate atinge teoretic o viteză maximă ce depăşeşte 488 de km/h. Unitatea de propulsie de producţie proprie va fi unică în lume, asta dacă se va ajunge la apariţia modelului de serie: 12 motoare electrice (câte 3 la o roată pe varianta RP2) şi până la 24 de motoare electrice (câte 6 la fiecare roată pe varianta RP5).

În ce priveşte modul de stocare a energiei electrice, pentru aceasta nu se vor folosi acumulatori tradiţionali, ci nişte super condensatoare pe bază de grafen care au un nivel diferit de schimb de energie. La fel există trei versiuni cu o capacitate de 180, 120 sau 60 kWh, care asigură o autonomie de 1.020, 680 sau 340 de kilometri.

Cea mai mică baterie se va oferi pe maşina de circuit din cauza greutăţii reduse – în total 1.620 de kilograme. O maşină de circuit cu pachet de 180 kWh va cântări 2.5 tone, iar cea mai puternică maşină cu cel mai mare set de acumulatori va ajunge să aibă o greutate de 2.880 de kilograme!

Vezi şi: (video) Hipercarul electric cu şase motoare despre care nu ai auzit – Tachyon Speed

Printre alte detalii făcute publice se menţionează o lungime de 5.240 de mm, o înălţime maximă de 1.270 mm şi o lăţime de 2.180 mm. Ampatamentul va măsura 3.100 de mm, iar garda minimă la sol va putea fi de 60 mm.

Suspensia va fi una adaptivă cu reglare a gărzii la sol, vor mai exista 8 perne de aer, mecanisme de frânare cu sistem de recuperare a energiei, cu discuri cu diametru de 440 mm şi etriere din aluminiu cu câte 10 pistoane din titan (opţional se vor putea comanda carbono-ceramice) şi chiar un sistem de pilotare automată care va funcţiona pe baza a 17 camere, 8 radare şi un LIDAR.

Acestea sunt doar câteva din caracteristicile automobilului şi dacă într-o zi va ajunge să fie făcut măcar unul complet, atunci Arcanum promite să fie cel mai complex şi cel mai inovator hipercar.

Deocamdată compania Alieno are deja construită o mică întreprindere în sudul Bulgariei: a fost cumpărată o parte din tehnica necesară pentru asamblarea maşinilor, însă lucrările încă nu au demarat încă. Şi preţurile deja au fost anunţate: de la 750.000 la 1.5 milioane de euro pentru maşina de top. Comenzile pot fi deja plasate.

Vezi şi: (video) GENEVA 2018: Premieră mondială – Noul Rimac C_Two este un hipercar cu 1914 CP şi îi bate pe toţi la dinamică

Mai multe detalii puteţi citi în comunicatul de presă complet:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?