in ,

(foto) Paradox după paradox! Maşina anului în Japonia este din nou un Volvo

Japonia este patria mai multor producători auto care s-au afirmat de-a lungul istoriei la nivel global şi la fel este ţara în care se pot găsi unele maşini exclusive, interesante. Totuşi, se pare că începe să se prindă un gust şi pentru maşini ale constructorilor europeni.

O dovadă în acest sens este concursul “Automobilul anului în Japonia” (JCOTY), a cărui câştigător este al doilea an la rând un automobil Volvo!

Aceasta este cu adevărat o surpriză. Câștigătorul acestui concurs, care are loc din 1980 şi până în prezent, pentru al doilea an la rând a devenit o mașină Volvo! Juriul format din 60 de jurnaliști locali au ales cea mai bună maşină nouă care a intrat pe piaţă locală în perioada 1 noiembrie 2017 – 31 octombrie 2018.

Și dacă anul trecut Volvo XC60 a devenit câștigător, atunci de data aceasta fratele său mai mic XC40 a ridicat premiul. Membrilor juriului care l-au votat le-a plăcut designul scandinav, interiorul de înaltă calitate, caracterul confortabil de călătorie și nivelul ridicat de securitate pe care îl oferă, toate în raport cu preţul cerut. Și, în plus, i-au fost remarcate dimensiunile compacte, numai potrivite pentru orașele japoneze înghesuite.

Vezi neapărat: (video) Test Drive: Volvo XC40 – Mașina Anului 2018 în Europa

Interesant este că de-a lungul istoriei concursului, aceasta este doar a treia victorie a unei maşini importate în competiția japoneză. Pe lângă cele două SUV-uri Volvo, modelul Volkswagen Golf a cucerit marele titlu în ediţia 2013-2014.

Pentru ediţia a 39-a au fost nominalizate 27 de mașini pentru participarea la concurs, dintre care doar 10 sunt de producţie autohtonă! De asemenea, mai trebuie de menţionat că din toată lista, patru erau marca Volkswagen: în plus față de noul Polo, care a luat medalia de bronz, acestea sunt versiuni diesel ale modelelor Passat, Tiguan și Touran, care au intrat pe piața japoneză abia în acest an.

Sub marca Toyota au fost nominalizate doar două modele şi ambele s-au numărat printre lideri.

Rezultatele concursului JCOTY 2018-2019

1. Marele câştigător Volvo XC40 — 363 de puncte

2. Toyota Corolla Sport – 314 puncte

3. Volkswagen Polo – 197 puncte

4. Toyota Crown – 170 puncte

5. Mitsubishi Eclipse Cross – 156 puncte

6. Mazda CX-8 – 111 puncte

7. Alfa Romeo Stelvio – 106 puncte

8. BMW X2 – 47 puncte

9. Honda Clarity PHEV – 36 puncte

De asemenea, organizatorii concursului au oferit distincţii şi în nominalizările aferente. Cea mai inovatoare maşină a anului în Japonia a fost desemnată Honda Clarity PHEV, crossover-ul BMW X2 a fost cel mai emoțional, iar cea mai buna mașină-cheie (kei car) a fost Daihatsu Mira Tocot.

Alte două premii speciale au fost acordate echipei Toyota Gazoo Racing pentru câștigarea maratonului de la Le Mans și familiei de autoutilitare Honda N-Van.

Iti place articolul?