in ,

(foto) Poţi cumpăra chiar acum, printr-o licitaţie online, un magnific Ferrari Enzo

Cunoscuta casă de licitaţii RM Sotheby’s a demarat o nouă sesiune de vânzări online, asta pentru că licitaţii fizice cu strigări nu pot fi organizate din cauza pandemiei de COVID-19. Oricum, şi în mediul virtual s-a demonstrat că se pot găsi doritori de a mai cheltui ceva bani.

În sesiunea numită “Driving into summer”, lansată din seara zilei de ieri şi valabilă până în 29 mai, orice doritor de oriunde nu s-ar afla pe planetă îşi poate găsi şi cumpăra maşina de vis. Se pot găsi şi oferte bune care costă sub 50.000 de dolari, însă ne-a atras atenţia un lot de vânzare a unui Ferrari Enzo!

Dar înainte de a afla preţul cerut şi a admira maşina într-o galerie foto, puţină istorie. Dacă un producător poate pretinde că a creat matrița definitivă pentru evoluția modernă a hipercarurilor uimitoare, acesta trebuie să fie Ferrari. De la 288 GTO și F40 de la sfârșitul anilor 1980, trecuți prin competiție, prin voluptuosul F50 (apropo un exemplar se vinde online tot acum) inspirat de Formula 1 din anii 1990, Ferrari a combinat performanțe inegalabile și modele uluitoare pentru a construi mici serii de mașini stradale impecabile pentru cumpărătorii ultra-exclusivi. Acestea au fost incontestabil cele mai formidabile mașini sport de producție din zilele lor.

După încheierea producției modelului F50 în 1998, fanii visau oare ce mașină exotică Maranello va dezvălui în continuare – și ce formă va avea. Existau speculaţii asupra faptului dacă modelul următor va folosi un V8 sau V12 montat pe spate și dacă ambalajul său va fi spartan ca al lui F40 sau luxos și evocator, inspirat de modele vintage precum F50.

Şi iată că la mijlocul anului 2002, președintele Ferrari, Luca di Montezemolo, a pus capăt aşteptării cu introducerea viitorului Ferrari Enzo. Deși numele modelului nu necesită nicio explicație, folosirea sa era motivată prin faptul că, după ce Ferrari a numit mașinile sale în cinstea unor locații importante din punct de vedere istoric, precum Maranello și Modena, a venit momentul să o facă în cinstea fondatorului companiei.

Tot Montezemolo a precizat că noul model va avea o legătură puternică cu cursele de Formula 1, deoarece producătorul tocmai câștigase Campionatul Constructorilor din 1999 și 2000, dar și Campionatul Piloților din 2000 împreună cu Michael Schumacher. Schumacher abia şi-a început dominația istorică în F1, cu o performanță încă inegalabilă de cinci campionate câştigate consecutiv.

Debutând oficial la Salonul Auto de la Paris în toamna anului 2002, Ferrari Enzo a preluat practic designul integrat de la prototipul său cunoscut sub denumirea Ferrari FX. La fel ca o mașină de Formula 1, Enzo a utilizat materiale futuriste pentru a obține economii maxime de greutate, un exemplu fiind şasiul realizat din fibră de carbon și dintr-o structură tip fagure de la Nomex, cântărind în total doar circa 91 de kilograme. Subcadre din aluminiu au fost apoi montate pe această “cadă”, iar acestea au pus bazele pentru montarea unei caroserii unice desenate de Pininfarina. În total au fost realizate 399 de exemplare, plus unul, al 400-lea, care a fost oferit în dar Papei Ioan Paul al II-lea și ulterior vândut la o licitație caritabilă.

Schiţat pe hârtie de către designerul Ken Okuyama în timpul unei pauze de prânz, formele lui Enzo au mimat forma unei mașini de curse cu roţi deschise, deși, ca și înfășurată într-o piele care se întinde peste aripi și cabina de pilotaj. Perfecționat aerodinamic în tunelul eolian al atelierului Pininfarina, corpul îi este realizat din panouri țesute din fibră de carbon în combinaţie cu kevlar. Jante din aliaj de 19 inci, ancorate de frâne cu discuri carbo-ceramice Brembo de 15 inci, dar și nişte portiere unice, au completat șasiul și cabina lui Enzo, terminând o mașină care era extrem de tehnologică și, respectiv, fascinantă.

În această “căsătorie” fenomenală a caroseriei şi şasiului, un nou motor construit special a fost plasat în spatele șoferului, continuând configurația de lungă durată a producătorului pentru prototipuri sportive și hipermașini. Un natural aspirat V8 la 90 de grade a fost, în esență, extins cu doi cilindri pe fiecare parte și modificat în unghi, creând motorul Tipo F140B V12 la 65 de grade.

Cu un volum de aproape șase litri (5.998 cm3), F140 a fost cel mai mare motor construit de Maranello de la mașina de curse 712 Can-Am din anii 1970. Acesta a fost ambalat cu componente de curse cum ar fi nişte pereți ai cilindrilor căptuşiţi cu Nikasil, biele din titan și o galerie de admisie telescopică concepută pentru a stimula cuplul, pentru a dezvolta în cele din urmă 660 CP la 7.800 rpm şi 657 Nm de la 5.500 rpm. Evoluții ale motorului F140 au fost folosite ulterior pe modelele din seria 599, F12berlinetta și LaFerrari.

Cu puterea transmisă printr-o cutie de viteze cu șase trepte şi dublu ambreiaj, care este controlată prin nişte padele din spatele volanului, pe roţile spate, Ferrari Enzo este capabil să facă sprintul 0-100 km/h în 3.6 secunde şi să ruleze cu maxim 351 km/h.

După cum am spus şi anterior, în cele din urmă, producția i-a fost limitată la 400 de unități, așa că aceasta a fost o mașină a cărei inginerie a fost asigurată și de raritatea sa. La fel de unic și captivant astăzi, cum a fost în 2002, Ferrari Enzo continuă să fie la mare căutare, purtând în mod inconfundabil mantaua hipercarului milenar şi definitoriu din Maranello, legătura genetică dintre F50-ul senzual și hibridul LaFerrari.

Exemplarul în cauză cu numărul șasiului 133033 a fost livrat de Ferrari din San Francisco primului său proprietar la 25 august 2003, care l-a păstrat ca o parte apreciată a colecției sale până în 2018. Mașina a fost folosită doar cu unele ocazii și a fost deservită în mod regulat de Ferrari din San Francisco. Chitanțele de serviciu însoțitoare documentează îngrijirea și kilometrajul adecvat. Supercarul a fost inspectat cel mai recent în septembrie 2017 și a avut parte de o deservire tehnică majoră, valabilă până la un parcurs de 25.000 de mile, efectuată în 2015, ambele realizate de către reprezentanţa Ferrari din San Francisco. Actualul proprietar din California, al doilea, l-a achiziționat pentru colecția sa în 2018, iar astăzi are un parcurs de mai puţin de 2.011 km.

Fiind echipat opțional cu nişte scaune sport cu două tonuri foarte rare, cu inserții din pânză roșie 3D, acesta este un Enzo foarte atractiv și fantastic din toate punctele de vedere. Însoțesc acest Enzo şi accesorii din uzină, inclusiv un kit de instrumente, manuale și un autocolant de fereastră.

Pentru automobil se doreşte încasarea a minim 2.6 şi maxim 2.9 milioane de dolari! În ciuda unor mici aspecte cosmetice, la momentul publicării acestui articol există doar o ofertă depusă de 1.5 milioane de dolari.

Preluarea articolelor de pe AutoBlog.MD se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct (ACTIV) la sursă în lead. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu redacţia AutoBlog.MD.

Materialele de pe AutoBlog.MD sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova.

De către cititori, like-urile şi share-urile articolelor SUNT SALUTATE!

GALERIE FOTO (sursă: RM Sotheby’s)

Iti place articolul?