in , ,

Videoclipul zilei: Cum este testat primul etrier din titan marca Bugatti, făcut cu imprimanta 3D

(update 21.12.2018) Concern Volkswagen a publicat un filmuleţ care arată cum decurg testele primul etrier din titan din lume, care a fost confecţionat în mod netradițional – cu imprimanta 3D! Componenta monobloc cu opt pistoane, a cărei greutate este cu două kilograme mai mică decât una din aluminiu, este planificată pentru a fi instalată pe hipercarul Chiron.

Doar priviţi la ce viteze îşi îndeplineşte menirea fără probleme şi ce temperaturi “minime” poate suporta.


(23.01.2018) Premieră de la Bugatti: Primul etrier din titan făcut cu imprimanta 3D

Producătorul francez de maşini super sport anunţă o premieră! Nu este vorba despre un nou model de maşină, ci despre primul etrier pentru mecanisme de frânare, confecţionat cu ajutorul imprimantei 3D!

Componenta este făcută din aliaj din titan, are opt pistoane şi cântăreşte doar 2.9 kilograme, comparativ cu cele 4.9 kilograme ale unui etrier din aluminiu. Dimensiunile îi sunt de 41 de cm lungime, 21 de cm în lăţime şi 13.6 cm în înălţime.

Potrivit Bugatti, pentru crearea acestui etrier se foloseşte un aliaj utilizat în industria aerospaţială. Datorită durității sale din acesta se fac elemente ale şasiului avioanelor şi a motoarelor pentru rachete. Mai mult, comparativ cu aluminiul, titanul poate rezista unei presiuni de 125 de kg per milimetru!

Vezi şi: (foto) Decorul nu-l strică. Cât te costă să ai în casă o copie la scară mică a motorului W16 a lui Bugatti Chiron

Vezi şi: (foto) O premieră în industrie: Mercedes-Benz Trucks a început să facă piese cu imprimanta 3D

Partenerul Bugatti în realizarea inovaţiei este compania Laser Zentrum Nord, cea care deţine cea mai mare imprimantă 3D din lume care este capabilă să lucreze cu titanul. Procesul de imprimare durează 45 de ore şi în tot acest timp patru lasere cu o putere de 400 de waţi fiecare topesc cu o temperatură de 700 de grade 2.213 straturi de praf de titan şi modelează componenta după un algoritm/formă prestabilită.

După acest proces, etrierul este supus unui tratament termic pentru a îndepărta tensiunea reziduală şi pentru a-i oferi rezistenţă la deformare. Mai mult, urmează şi un proces chimico-mecanic cu o durată de 11 ore.

Vezi şi: (video) Cu ajutorul imprimantei 3D a fost readusă la viaţă o maşină sport făcută în 1914

Frank Götzke, manager responsabil pentru tehnologiile noi în cadrul departamentului de dezvoltare tehnică a Bugatti Automobiles

Bugatti nu a menţionat exact dacă le va folosi pe modelele Chiron care încă urmează a fi produse, însă a dat asigurări că etrierul va fi produs în serie în acest an după câteva teste.

Vezi neapărat: (video) Documentar: Cum a fost construit noul Bugatti Chiron

Iti place articolul?