in ,

(foto) Premieră: Ediţia ultra limitată McLaren Senna GTR LM

Cinci unice maşini de circuit McLaren Senna GTR, create pentru a celebra cei 25 de ani de la momentul în care mai multe exemplare McLaren F1 GTR au dominat în 1995 cursa de anduranţă de 24 de ore de la Le Mans, sunt astăzi dezvăluite de McLaren Special Operations (MSO).

Numite McLaren Senna GTR LM, cele cinci mașini deja comandate sunt cele mai recente exemple a ceea ce este posibil să facă cei de la MSO când sunt angajaţi în proiecte unice și personalizate. Fiecare din cele cinci supercaruri este proiectat și desenat ca un omagiu adus uneia dintre cele cinci McLaren F1 GTR care au finisat istoric cursa pe locurile 1, 3, 4, 5 şi 13 – o realizare de neuitat, având în vedere că aceasta a fost prima dată când McLaren a concurat la Le Mans, la doar trei ani de când primul model stradal – F1 – a fost introdus.

Cele cinci mașini poartă fiecare câte o personalizată livrea de caroserie, pictată manual (nu este o simplă folie), care fie reproduce sau plătește un tribut designului fiecărei maşini din 1995. Atenția la detalii este de așa natură, încât pentru fiecare McLaren Senna GTR LM s-au necesitat cel puțin 800 de ore de muncă pentru a fi pictate pe exterior.

Fiecare detaliu pictat de pe cele cinci mașini a fost finisat manual de către McLaren Special Operations. Au fost acordate permisiuni speciale de către proprietarii de mărci, cum ar fi Gulf și Harrods și de către organizatorul Le Mans – Automobile Club de l’Ouest (ACO) – pentru a recrea chiar logourile și mărci comerciale care se găseau pe maşinile de curse de acum 25 de ani. Acoperișul fiecărei mașini are chiar și un autocolant de control recreat autentic, care este singura bucată de vinil găsită pe o livrea.

Relația dintre fiecare McLaren Senna GTR LM și predecesorul său F1 GTR este fuzionată în continuare prin prezența unei plăcuţe dedicate pe suprafața interioară a căzii din fibră de carbon care denotă statutul unic al fiecărei mașini și identificatorul original al numărului de șasiu al F1 GTR. Fiecare mașină poartă, de asemenea, o dedicație gravată pentru  Le Mans “twin”, inclusiv data cursei, numele celor trei piloți de curse care au folosit-o unul din cele cinci F1 GTR, dar și poziția în care au finisat.

În plus față de puterea vizuală și detaliile remarcabile, fiecare McLaren Senna GTR LM are un portofoliu de caracteristici exclusive și îmbunătățiri tehnice care îl face şi mai excepţional decât modelul care-i stă la bază. Această mașină remarcabilă a fost proiectată pentru a avea cel mai mare raport putere-greutate printre orice McLaren al momentului respectiv și aerodinamic optimizat pentru a putea genera mai mult de 1.000 kg de forţă de apăsare.

Îmbunătățirile aduse motorului twin-turbo de 4.0 litri (M840TQ) includ dispozitive de fixare a arcurilor de supapă fabricate din compozit cu matrice metalică (MMC) pentru a oferi o reducere a greutății de 65%, oțel de calitate superioară pentru arcurile supapelor și capete de cilindri portați CNC, lustruiți manual.

Recalibrarea unităţii electronice de control a permis sporirea puterii totale până la 845 CP – o creștere cu 20 CP comparativ cu un Senna GTR standard – dar și caracteristici revizuite ale curbei cuplului care oferă mai mult cuplu la turații mai mici și permit o limită de turații mai apropiată de 9.000 rpm decât “limita moale” de 8.250 rpm. McLaren spune că modelul e cea mai rapidă maşină de circuit pe care a făcut-o vreodată după monopostul de Formula 1.

Alte indicii LM unice abundă. Sistemul de evacuare din inconel, care iese de pe puntea din spate de sub aripa din spate, a fost îmbunătățit și mai mult prin adăugarea de terminaţii duble special concepute. OZ Racing, care a furnizat jantele iconice pentru McLaren F1 GTR, a creat un design personalizat cu cinci spiţe şi pentru noile Senna GTR LM. Etrierele de frână finisate în auriu satinat sunt o altă referinţă la modelele F1, iar braţele de suspensie sunt într-o versiune anodizată cu finisare în aceeași culoare.

În interiorul mașinii, caracteristicile exclusive LM includ un volan de curse cu padele de schimbare a treptelor cu finisare în auriu anodizat și butoane de control; un set de pedale confecţionate din nitrură de titan cu logouri LM; curele din piele și scaune ușoare de curse din fibră de carbon, completate de broderie personalizată pentru tetieră și de un set de centuri de curse MSO cu prinderi în șase puncte, de culoare neagră, cu tampoane în culoarea corpului maşinii.

Este dificil de spus cât i-a costat pe proprietari automobilul, însă aceştia se vor alege şi cu un bonus exclusiv. Toți cei cinci proprietari vor avea posibilitatea de a participa la o experiență fără precedent de conducere pe circuitul Le Mans în weekend-ul cursei din 2021, evenimentul din acest an fiind afectat de restricțiile COVID-19. Fiecare se va bucura de o vizită VIP cu oportunitatea de a-şi conduce maşinile în jurul circuitului în dimineața cursei, însoțite de originalele F1 GTR care au concurat în 1995!

Toate cele cinci McLaren Senna GTR LM au fost acum finalizate și vor fi livrate proprietarilor din Statele Unite, Europa și Marea Britanie. Ca și în cazul tuturor maşinilor personalizate, create de McLaren Special Operations, valoarea lor rămâne nedezvăluită cu excepția cazului în care proprietarii aleg să facă publică această informaţie.

Descrierea fiecărei maşini, spre final de document. Exemplarul “cesar” chiar are o livrea pe care s-a făcut uz şi de aerografie!

Loader Loading…
EAD Logo Taking too long?
Reload Reload document
| Open Open in new tab

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?