in ,

LoveLove COOLCOOL WTFWTF AngryAngry

(foto) Premieră europeană (ne)aşteptată: Noul Suzuki Across – primul SUV plug-in hybrid al mărcii

Premieră de la Suzuki, una europeană şi cu adevărat neaşteptată! Niponii au decis să-şi încerce norocul într-o nouă ligă, dar şi într-un nou segment de maşini cu noul SUV Across!

Şi da, poate aţi observat că seamănă izbitor cu un automobil care există deja pe piaţă – noua generaţie Toyota RAV4. Este adevărat, noul Across nu este vreo copie ilegală a sa, ci este făcut pe baza modelului popular deja şi în Moldova, conform prevederilor unui parteneriat încheiat între Toyota şi Suzuki încă în 2017.

De ce am notat că este o premieră (ne)aşteptată? Asta pentru că în primul rând puţini s-au aşteptat ca Suzuki să meargă la o astfel de decizie, de a lansa o maşină de talie ceva mai premium, unde mai pui că este şi plug-in hybrid!

Iar doi la mână ar fi că totuşi era de aşteptat ca Suzuki să prezinte o astfel de maşină, având în vedere faptul că s-a menţionat direct printre detaliile parteneriatului că marca va primi permisiunea de la Toyota pentru a comercializa maşini pe bază de RAV4 şi Corolla în Europa, în schimbul unor dezvoltări, tehnologii şi produse proprii.

Ce caracteristici cheie are deci noul Suzuki Across?

 • Spre deosebire de acelaşi RAV4, la exterior se deosebeşte doar prin logourile diferite, grila de radiator, faruri şi bara de protecţie frontală cu design original, cel puţin.
 • Farurile sofisticate sunt pe bază de LED-uri şi conţin proiectoare bi-fascicule (combinând faza lungă cu cea scurtă). Luminile de zi la fel sunt pe bază de LED-uri. Jantele din aliaj, probabil cele mai mari, măsoară 19 inci.
 • Culorile pentru caroserie sunt: White Pearl Crystal Shine, Silver Metallic, Attitude Black Mica, Sensual Red Mica, Grey Metallic şi Dark Blue Mica;
 • Designul interior este practic 100% similar cu cel din noul RAV4. Se menţionează despre o tapiţerie textilă de calitate şi accente decorative, completate de o planşă de bord şi panouri de uşi acoperite cu un material soft-touch. Monitorul central tactil măsoară 9 inci în diagonală şi suportă interfeţele Apple CarPlay, Android Auto şi MirrorLink.
 • Volumul portbagajului măsoară 490 litri, iar în peretele său drept are o priză electrică. Across este, de asemenea, echipat cu o serie de spații de depozitare convenabile, inclusiv cu nişte nişe în bord pentru șofer și pasager, suport pe consola centrală, suporturi pentru pahare, etc.
 • Unitatea de propulsie la fel a fost preluată de la Toyota, mai exact este practic identică cu cea instalată pe modelul RAV4 PHEV. Suzuki spune că emisiile de CO2 în ciclu WLTP sunt de numai 22 g/km!
 • Motorizarea cuprinde acelaşi motor natural aspirat A25A-FXS de 2.5 litri care pune în mişcare un RAV4 Hybrid. Unitatea funcționează pe baza ciclului Atkinson și produce 177 CP/219 Nm de cuplu.
 • Pe puntea din faţă este asistată de un electromotor care produce alţi 182 CP şi 270 Nm de cuplu. Ambele propulsoare răspund de mişcarea roţilor de pe osia frontală printr-un variator electromecanic.
 • Iar pe puntea din spate, inclusiv pentru a forma sistemul de tracţiune integrală E-Four, stă un alt electromotor care produce 54 CP şi 121 Nm. În total, sistemul generează o putere de vârf de 306 CP, însă cuplul maxim nu se anunţă.
 • O baterie litiu-ion cu o capacitate de 18.1 kWh (prin curent alternativ la 200 V/16 A se poate încărca complet în 5 ore şi 30 de minute) este situată sub podeaua cabinei. Suzuki spune că autonomia electrică se ridică la 75 km, iar viteza maximă a maşinii este limitată la 180 km/h.
 • Noul Across, cel puţin în această variantă plug-in hybrid, dispune de un sistem de tracţiune integrală electronic, numit E-Four. Puntea din spate intră în schemă datorită acelui electromotor sus menţionat. Distribuția de cuplu pe osii poate fi de 100:0 sau 20:80 (faţă:spate). Beneficiile acestui sistem includ stabilitate sporită în timpul deplasării pe suprafețe alunecoase, cum ar fi drumurile acoperite cu zăpadă, dar și manevrabilitate sigură în viraje pe diferite suprafețe de drum.
 • În centrul sistemului E-Four se află un extrem de sofisticat AWD Integrated Management (AIM), care controlează nu numai distribuția forţei necesare pentru propulsie, ci şi controlul accelerației, programarea schimbărilor rapoartelor de transmisie, asistența servodirecţiei electrice (EPS) și asistența la frânare, în funcție de condițiile de conducere.
 • Modul Trail dedicat pentru off-road, pe care îl are noul SUV Suzuki, este o caracteristică de control automat al unui diferenţial cu alunecare limitată, care asigură cea mai bună aderență și control posibil pe suprafețe alunecoase. Sistemul funcționează prin aplicarea frânelor pe roțile care încep să piardă aderența și redirecționează cuplul către roțile care mențin aderența. Caracteristica reglează, de asemenea, accelerația și schimbarea treptelor de transmisie pentru a menține vehiculul în mișcare.
 • Evident, au fost păstrate toate sistemele moderne de protecţie şi asistenţă, precum: Pre-Collision System (PCS), Lane Tracing Assist (LTA), Dynamic Radar Cruise Control (DRCC), care utilizează un radar cu unde scurte şi o cameră monoculară, alături de Road Sign Assist (RSA), Blind Spot Monitor (BSM), Rear Crossing Traffic Alert (RCTA), eCall, etc.
 • Are şi Brake Hold: atunci când vehiculul se oprește, cum ar fi la semafor, frâna de parcare electrică ține vehiculul prin menținerea presiunii de frânare pentru a împiedica vehiculul să plece înainte sau înapoi, până când conducătorul auto nu apasă pedala de accelerație din nou.

Vânzările noului Across vor începe în toamna anului 2020 în Europa. De notat că modelul va fi disponibil şi cu volan pe dreapta.

GALERIE FOTO:

Iti place articolul?